search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 02:42
MENU CLOSE

Kοινή στάση της αντιπολίτευσης στο Προεδρικό, η αποφυγή βέτο για το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1906
03-03-2016
03.03.2016 17:36
2482346.jpg

Με βασικό αίτημα να αποφύγει η Ελλάδα οποιαδήποτε σκέψη για προβολή βέτο στις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό θα προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πρόεδροι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. 

 
Με βασικό αίτημα να αποφύγει η Ελλάδα οποιαδήποτε σκέψη για προβολή βέτο στις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό θα προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πρόεδροι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. 
 
Η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, που απορρίπτουν συνολικά τη συμμετοχή της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα, εκτιμά ότι μια κίνηση να μπλοκαριστούν χρηματοδοτήσεις, αποφάσεις και άλλες εξελίξεις εντός της Ε.Ε. θα σημαίνει ομολογία αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 
 
Εκτιμούν ότι η κατάσταση εντός της Ε.Ε. είναι τόσο οριακή, που δημιουργεί συνθήκες διάλυσης και ανεπίλυτης κρίσης η προβολή βέτο. Εκτός αυτού, η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε πολύ εύκολα να δημιουργήσει άλλα ζητήματα, όταν χώρες και Κοινοβούλια θα κληθούν κάποια στιγμή να λάβουν αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους ή τη χρηματοδότηση της χώρας. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, η στάση των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης μοιάζει να είναι ενιαία, ενώ ένα θέμα που επίσης μοιάζει κοινός τόπος είναι το αίτημα της πλήρους αποσύνδεσης του προσφυγικού με την αξιολόγηση και την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος. Κανένα κόμμα, ούτε η κυβέρνηση, δέχεται να μεταβληθεί η χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων προκειμένου να αρθούν οι δυσκολίες του προγράμματος. 
 
Επίσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ένωση Κεντρώων, αναμένεται να θέσουν ξανά θέμα αποτρεπτικής πολιτικής, ζητώντας από την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει κέντρα κλειστής κράτησης για μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά και επίκειται η απέλασή τους. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας τόνισε ότι έχει χαθεί η αποτρεπτική πολιτική και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ, λειτουργώντας ιδεοληπτικά, χάραξε μια γραμμή ανοιχτών συνόρων, καθιστώντας το Αιγαίο ως το αποκλειστικό πέρασμα παράτυπων μεταναστών για την Ευρώπη, θα επιμείνει στην επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας, αλλά και στη λειτουργία κι άλλων χώρων κράτησης. Ο Μητσοτάκης, άλλωστε, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει προτάσεις για τη λειτουργία ενός εθνικού σχεδίου. 
 
Στην ανάγκη ενός απαραίτητου εθνικού σχεδίου στέκεται και η Φώφη Γεννηματά, η οποία εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των κονδυλίων για τη δημιουργία υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα μπορεί να ελέγξει τις διελεύσεις και κυρίως να πιστοποιεί και να κατευθύνει τις προσφυγικές ροές. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό εχέγγυα αποτελεσματικότητας στις συμφωνίες και αποφάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα βρέθηκε στη γωνία ήταν λόγω της πρωτοφανούς κυβερνητικής αστοχίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αναλάμβανε έναντι των εταίρων της. Θα εισηγηθεί ακόμη τη συγκρότηση ενός συντονιστικού κέντρου με διευρυμένες αρμοδιότητες για το προσφυγικό και τη συμμετοχή στελεχών του κρατικού μηχανισμού με γνώσεις, κύρος και αποδοχή.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να επανέλθει στην ανάγκη ανάδειξης ενός υπηρεσιακού και διακομματικού υπερυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, που να έχει άμεση δικαιοδοσία στους ελεγκτικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς του κράτους και να απολαύει της διακομματικής αποδοχής. Στη συνάντηση της Παρασκευής, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Λεβέντης και Θεοδωράκης θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να αποσυρθεί από τη δημόσια σφαίρα οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν. 
 
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα εμφανιστεί από θεσμική υποχρέωση στη συνάντηση, αλλά θα διαχωρίσει τη θέση του στη συζήτηση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματός του για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. 
Ο Μιχαλολιάκος δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 02:29