search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:59
MENU CLOSE

Τσίπρας: Εξεταστική για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ -Eπαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens

29.03.2016 17:19
Τσίπρας: Εξεταστική για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ -Eπαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens - Media

Την πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τις επόμενες ημέρες τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη την οποία προκάλεσε ο ίδιος.

 

Την πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τις επόμενες ημέρες τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη την οποία προκάλεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην αφορμή για την συγκεκριμένη συζήτηση, δηλαδή το δημοσίευμα σχετικά με την «υποτιθέμενη» όπως είπε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη – και συγκεκριμένα την εισαγγελέα Τσατάνη –  του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για τη διαφθορά Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για θράσος και υποκρισία και την κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη αλλά διασφάλιση της νόμιμης άσκησης των εξουσιών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συγκεκριμένη υπόθεση σημείωσε ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για πράξεις και πιθανές παραλείψεις που οδήγησαν τρεις σημαντικές υποθέσεις στο αρχείο, κι έθεσε τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος ζήτησε να γίνει η συνάντηση, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ή εισαγγελέας Τσατάνη;
  • Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα Τσατάνη. Και με ποια πρόφαση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελία διαφθοράς οι υποθέσεις που αφορούν τον Βγενόπουλο; Πώς ο εποπτεύον εισαγγελέας διαφθοράς με έγγραφο γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα και μετά από οκτώ μήνες στις 18/12/2015 ο ίδιος γνωμοδοτεί ότι οι δικογραφίες της υπόθεσης Βγενόπουλο νομίμως αφαιρέθηκαν.
  • Ποια ήταν η παρέμβαση; Η έκφραση νομικής γνώμης του υπουργού για το νομικό θέμα περί αρμοδιότητας συνιστά παρέμβαση;

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε καταγγελίες του κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης που πρέπει να διερευνηθούν, κάτι που ζητούν και στελέχη της αντιπολίτευσης όπως ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσιρώνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης, των οποίων σχετικές επιστολές κατέθεσε στα πρακτικά. Σημείωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση θα περιμένει το πόρισμα της έρευνας που έχει διαταχθεί.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδείξει ότι αυτοί που σήμερα εγκαλούν την κυβέρνηση ήταν εκείνοι που προέβησαν σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκ. Ευρώ στον Οργ. Σχολικών κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις

2. Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΝΣΚ στη συνέχεια στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.

3. Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ

4. Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής.

5. Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI.

6. Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλλησαν οι ποιν. διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημον. Δεσμεύσεων

7. Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της Λαρκο από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

8. Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού

9. Ανεστάλησαν διώξεις για χρέη προς το δημόσιο από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

10. Με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και Μ.Κ.Ο. που λάμβαναν αφειδώς χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο. Η τροπολογία κατατέθηκε στις 6 Μαίου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε για μερικές μέρες αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι κατέβηκε από λάθος. Η ύπαρξη όμως του νόμου για μερικές μέρες, έδινε τη δυνατότητα στους υπόδικους για τα αδικήματα, να ζητήσουν να δικαστούν με αυτόν.

11. Παρέμβαση που έγινε με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78 στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία τα στελέχη των τραπεζών για δάνεια που έδωσαν. Πρόκειται για την υπόθεση των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα οποία τα δύο κόμματα είχαν βάλει εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατ. χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, τα χρέη της ΝΔ φτάνουν το ποσό των 210 εκ Ευρώ από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκ ευρώ.

12. Η παρέμβαση αυτή έχει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη. Είναι νυχτερινή τροπολογία που είχε κατατεθεί 4 φορές και είχε αποσυρθεί. Υπήρχε πολύ μεγάλος ζήλος για την νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που έκαναν μεγάλοι όμιλοι. Το κόστος ήταν κοντά στο 1 δις ευρώ από τα χρέη που χαρίσθηκαν.

13.Είχαμε και ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων με τροπολογία του τότε Υπ. Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά του κ. Αθανασίου.

Επιτροπή θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens

Την πρόθεση του για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με την Siemens γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κλείνω με μια αναφορά σε κάτι που είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων. Ίσως είναι το σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Αναφέρομαι σε κάτι που φαντάζομαι ότι θα έχετε ήδη καταλάβει. Και αναφέρομαι στο σκάνδαλο Siemens και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη Siemens», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε ηθικές αναστολές και στις 23/8 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κυρώθηκε από τη Βουλή. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και η ίδια η εταιρία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και εν συνεχεία έκανε γνωστό ότι προτίθεται να ζητήσει την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να επιτευχθεί ένας αναδιακανονισμός με την Siemens, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να συμμετάσχετε κι εσείς σε αυτή την επιτροπή, άλλωστε οι γνωριμίες σας με πρόσωπα της εταιρίας θα φανούν χρήσιμες στην υπόθεση», ρίχνοντας το «καρφί» του προς την πλευρά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επίθεση σε Σαμαρά – Παπασταύρου

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.

Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;». Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:58