search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:45
MENU CLOSE

Παρέμβαση Τσίπρα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών

01.04.2016 05:48
Παρέμβαση Τσίπρα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών - Media

Θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, πήρε ο πρωθυπουργός. Με αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τwitter ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι στη συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ.

 

Θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, πήρε ο πρωθυπουργός. Με αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τwitter ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι στη συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ.

Σημειώνει επίσης ότι ο Γιαν Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε σε μηνύματα στο Twitter: “Παρακολουθώ τη συζήτηση για την φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη. Στη χτεσινή συνάντηση με τον Γιάν Φάμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. Ο Γ. Φάμπρ και ο Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση.”

Το βελγικό… πρόγραμμα

Θυμίζουμε ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιαν Φάμπρ, στην πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση, δηλαδή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, ήταν σαφής για το όραμα και τους στόχους του. Ξεκινώντας από την ονομασία. Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα λέγεται Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το πρόγραμμα θα έχει στην καρδιά του το Βέλγιο, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του, τουλάχιστον στην πρώτη αυτή πειραματική χρονιά στο τιμόνι του φεστιβάλ.

« Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και σιγά -σιγά να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, του οποίου δηλώνω επιμελητής», είπε ο πρωτοπόρος και σημαντικότατος Φλαμανδός καλλιτέχνης, ο οποίος δε θα ασχολείται με άλλες δραστηριότητες-διοικητικές- πέραν του καλλιτεχνικού έργου. Οι συμβάσεις θα υπογράφονται από το νέο ΔΣ.

Ο Γιαν Φαμπρ συνέχισε με ειλικρίνεια, διευκρινίζοντας ότι «Οι γνώσεις μου από τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είναι ανεπαρκείς. Θέλω να προσελκύσουμε νέες ιδέες». Άλλωστε, ξεκίνησε παρομοιάζοντας το φεστιβάλ με τους «De Rode Duivels» την ομάδα ποδοσφαίρου του Βελγίου, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Κάπως έτσι θα είναι και το πρόγραμμα που θα ετοιμάσει.

Τον είχε ήδη προλογίσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ως εξής: «Ο Φαμπρ είναι ο άνθρωπος που καινοτομεί ταυτόχρονα σε όλες τις μορφές της τέχνης. Ξέρει τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση και προσπαθεί με το έργο του να μεταφέρει ιδέες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Γιαν Φαμπρ καλείται να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκοσμίου γίγνεσθαι, ως ισότιμο εταίρο». 

Βρίσκεται ήδη σε διάλογο με σπουδαίους δημιουργούς όπως οι Ιζαμπελ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Μπομπ Ουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, αλλά και με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «greek master».

Από το καλοκαίρι του 2017, ο Γιαν Φαμπρ θα εστιάσει σε πιο ελληνικές παραγωγές και θεματολογίες. Προς το παρόν η ελληνική παρουσία εκπροσωπείται από παραγωγές των κρατικών φορέων-Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Λυρική Σκηνή, ΚΟΑ.

Αντίδραση Ελλήνων ηθοποιών

Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι Έλληνες ηθοποιοί σχετικά με τις ανακοινώσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, ο Γιαν Φαμπρ ανακοίνωσε πως το φετινό φεστιβάλ θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του, το Βέλγιο, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Μετά από πρωτοβουλία πολλών ηθοποιών, οργανώνεται ανοικτό κάλεσμα την Παρασκευή 1η Απριλίου στις 13.00 στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:42