search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:49
MENU CLOSE

Persona non grata ο Τόμσεν

03.04.2016 07:08
Τόμσεν: Το πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ - Media

Η συνομιλία ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που αποκάλυψαν τα WikiLeaks, προκαλεί απανωτές αντιδράσεις και προκαλεί το ερώτημα πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με τους συγκεκριμένους αξιωματούχους του ΔΝΤ.

 

Η συνομιλία ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που αποκάλυψαν τα WikiLeaks, προκαλεί απανωτές αντιδράσεις και προκαλεί το ερώτημα πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με τους συγκεκριμένους αξιωματούχους του ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που απέστειλε στην Διευθύντρια του νΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις του Πολ Τόμσεν.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει την ανησυχία του για τις αποκαλύψεις και τους διαλόγους των αξιωματούχων του ΔΝΤ που όπως αναφέρει «διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνει ότι η «χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε» και ρωτά την Κριστίν Λαγκάρντ εάν αυτή η θέση αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει έμμεσα το θέμα της αποχώρησης των συγκεκριμένων αξιωματούχων από τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας στην επιστολή του «το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις» αναφέρει στην επιστολή του ο Έλληνας πρωθυπουργός «ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν σχολιάζουμε διαρροές” η πρώτη αντίδραση του Ταμείου

Νωρίτερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Wikileaks, αναφέροντας πως «δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές για εσωτερικές συζητήσεις».

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα το πιστεύουμε ότι χρειάζεται για μια βιώσιμη λύση όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενης από ένα σετ μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις. Όπως έχουμε πει υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο τι είναι εφικτό όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στο πόση είναι η απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους».

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα», ήταν η απάντηση κύκλων της ελληνικής κυβέρνησης στην τοποθέτηση εκπροσώπου του Ταμείου.

Σκληρή τοποθέτηση Τσίπρα: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη 

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:48