search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:51
MENU CLOSE

«Τα αρχεία του Παναμά»: Η «διαρροή του αιώνα» για τη διαφθορά προμηνύει παγκόσμια θύελλα

03.04.2016 19:11
Παναμάς: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε ανταλλαγή πυρών στη φυλακή Λα Χογίτα (Photos) - Media

Μπροστά στη μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων βρίσκεται η διεθνής κοινότητας. Πρόκειται για τα «αρχεία του Παναμά», 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από μια offshore εταιρεία-κολοσσό με έδρα τον Παναμά.

Τα έγγραφα δημοσιεύει η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή της πριν ένα χρόνο από μια ανώνυμη πηγή που δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα.

Στην έρευνα που ακολούθησε, μέρος της οποίας αποτελούν οι αποκαλύψεις του Guardian για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβαν μέρος 400 δημοσιογράφοι από περισσότερα από 100 ΜΜΕ.

Τα έγγραφα παρέχουν πληθώρα πληροφοριών «για έναν κόσμο που κινείται στο σκοτάδι» και αποδεικνύουν πως «μια παγκόσμια βιομηχανία που καθοδηγείται από μεγάλες τράπεζες και νομικές εταιρείες μυστικά διαχειρίζεται την ιδιοκτησία των πιο γνωστών και πλούσιων προσώπων της γης: πολιτικών, αξιωματούχων της FIFA, καλλιτεχνών και αθλητών, ακόμα και εμπόρων ναρκωτικών», γράφει η SZ.

Τα έγγραφα καταγράφουν τις κινήσεις της Παναμέζικης offshore από την ίδρυσή της, τη δεκαετία του 1970, μέχρι σήμερα.

Γίνεται αντιληπτό ότι αναμένεται θύελλα αποκαλύψεων που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η διεθνής κοινότητα. Η εμπλοκή του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα των πολιτικών προεκτάσεων που ενδέχεται να έχουν τα «αρχεία του Παναμά». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:51