search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:16
MENU CLOSE

Βατερλώ στην 5η Λεωφόρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1912
14-04-2016
16.04.2016 03:00
pod_1404_013_cmyk.jpg

Επεισοδιακή και χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση ήταν η πρώτη έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, που ουσιαστικά έγινε προκειμένου να τον δουν οι ιθαγενείς του εσωτερικού να παρελαύνει με την μπλε κορδέλα του «τελετάρχη» στην Πέμπτη Λεωφόρο. 

Ο Κυριάκος στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στις ΗΠΑ

Επεισοδιακή και χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση ήταν η πρώτη έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, που ουσιαστικά έγινε προκειμένου να τον δουν οι ιθαγενείς του εσωτερικού να παρελαύνει με την μπλε κορδέλα του «τελετάρχη» στην Πέμπτη Λεωφόρο. Πρόκειται για τον δεύτερο Μητσοτάκη που φορά την μπλε κορδέλα και παρελαύνει στο «Μεγάλο Μήλο», μετά τον πατέρα του και την αδελφή του Ντόρα, που τη φόρεσε στις αρχές του 2000.
 
Η ένταση που προκλήθηκε από την επιμονή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης να προσκαλέσει αρχηγό κόμματος, κατά παράβαση των καταστατικών αρχών, δεν έχει ακόμη κοπάσει. Μάλιστα οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν, από ομάδα ομογενών, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο μείζον – για τη νεοϋορκέζικη – ομογένεια ετήσιο γεγονός της παρέλασης, είναι ενδεικτικό του διχασμού που προκάλεσε η βιαστική απόφαση. 
 
Είναι πάγια τακτική στις παρελάσεις σε όλη την αμερικανική ήπειρο να καλούνται Ελληνες πολιτικοί προκειμένου να δώσουν κύρος στις εκδηλώσεις αυτές, ενώ οι ομογενειακές οργανώσεις βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν και δημόσιες σχέσεις, ωστόσο υπάρχει ένας κανόνας: να μην απευθύνονται σε αρχηγούς κομμάτων, προκειμένου να μην υπάρχει η αίσθηση της κομματικοποίησης – και κυρίως δεν καλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο οξύτατης σύγκρουσης με την κυβέρνηση και μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματός του. 
 
Ωστόσο είναι γνωστό ότι το Μητσοτακαίικο, που έχει άκρες από την εποχή της δόξας του «Εθνικού Κήρυκα» στις οργανώσεις της Νέας Υόρκης και προφανώς εξασφάλισε την πρόσκληση που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, αδιαφορεί για τέτοιες λεπτές ισορροπίες. 
 
Για το Μητσοτακαίικο, νυν υπέρ πάντων η πολιτική επικοινωνία. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι πριν ο Μητσοτάκης… σκιστεί για μια πρόσκληση που θα του έδινε δυνατότητα προβολής και εγγύτητας με τον απόδημο ελληνισμό, οργανώσεις είχαν στείλει την πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε αρνητικά (και μάλιστα καθυστερημένα) και στη θέση του έστειλε τον Δημήτρη Βίτσα. 
 
Οι δε νεοδημοκράτες είναι τόσο έτοιμοι για καυγά, ώστε πειράχτηκαν για το ότι στο σχετικό δελτίο Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επέλεξε φωτογραφίες στις οποίες δεν ήταν στο πλευρό του ο Κυριάκος, όπως ήταν απόλυτα φυσικό, για να «συμπεράνουν» ότι ολόκληρο υπουργείο «εξαφάνισε» από τα πλάνα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά προκειμένου να ισοφαρίσει τις δυσμενείς εντυπώσεις μιας πρόσκλησης που έγινε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και πυροδότησε ένταση μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων.
 
Πρόταση νόμου
Για να κατευνάσει τα πνεύματα όσων ομογενειακών οργανώσεων δυσφόρησαν με την πρόσκλησή του ως τελετάρχη στην παρέλαση, κατέθεσε μια πρόταση νόμου μια μέρα μόλις πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, προαναγγέλλοντας την ψήφο των ομογενών. Όμως το νομοσχέδιο προκάλεσε μεγαλύτερη ένταση από αυτήν που επιχείρησε να κατευνάσει, γιατί θεωρήθηκε κοροϊδία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ανεπεξέργαστη πρόταση που έχει πολλά συνταγματικά προβλήματα, δεν προσδιορίζει ποιο ακριβώς θα είναι το εκλογικό σώμα και δεν λύνει αποτελεσματικά το ζήτημα του εκλέγεσθαι. 
 
Η πρόταση αυτή δημιούργησε αντιδράσεις γιατί οι ομογενείς ζητάνε πιεστικά την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα χωρίς κομματική ένταξη, αλλά ως ανεξάρτητοι βουλευτές που θα εκπροσωπούν κοινότητες και δεν θα διχάσουν την ομογένεια μεταφέροντας τα ελληνικά πολιτικά προβλήματα στο εξωτερικό. 
 
Η πρόταση νόμου προκάλεσε την έντονη επίθεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ψηφοθηρική απόπειρα της Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, «συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς με ασέβεια και να αγνοεί τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την επιθυμία του κάθε απόδημου να διεκδικεί την ισοτιμία και την ισονομία».
 
Καταλόγισε δε ότι επί της ουσίας επαναφέρει τον ίδιο νόμο που κατέθεσε το 2009, ο οποίος υποχρεώνει τους απόδημους Έλληνες να εμπλέκονται στις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις πελατειακές λογικές στις περιφέρειες της χώρας και να δίνουν την ψήφο τους για να εκλέγονται βουλευτές που ζουν στην Ελλάδα και όχι απόδημοι».
 
Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δείχνει να συντονίζεται με τις ομογενειακές οργανώσεις και ανακοίνωσε πως προτείνει εδώ και χρόνια εκλογικές περιφέρειες αποδήμου ελληνισμού ανά γεωγραφική ενότητα «για να μπορούν να εκλέγουν οι απόδημοι απόδημους βουλευτές σε αντιστοίχιση προς τον πληθυσμό των απόδημων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας (μια από τις κύριες πηγές αντισυνταγματικότητας) και να προηγηθεί απογραφή των εκλογέων καθώς και η επίλυση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών».
 
Όντως, η πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. δεν αφορά το εκλέγεσθαι, αλλά μόνο το εκλέγειν, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα των εκατομμυρίων ομογενών να συνδιαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να εκπροσωπούνται πουθενά στη Βουλή που θα προκύψει αν συμμετάσχουν σ’ αυτή.
 
Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή «αφορά όσους διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και τους Έλληνες ναυτικούς με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές».
 
Από ό,τι φαίνεται, η πρόταση νόμου θα πέσει στη λήθη και τη λησμονιά, αφού είναι ανεφάρμοστο στην πράξη και χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα εκπροσώπησης των ομογενών. 
 
Το συνέδριο
Κατά τα λοιπά, ο Μητσοτάκης επέστρεψε στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και έχει να αντιμετωπίσει τις διαδικασίες του συνεδρίου, όπου ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξουν προτάσεις που θα δημιουργήσουν αίσθηση, όπως το όριο ηλικίας που έχει εισηγηθεί και προκαλεί σειρά αντιδράσεων. Εσχάτως με αρνητική θέση βγήκε και η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ήταν το πρόσωπο το οποίο πρότεινε ο Κυριάκος για μεταβατική πρόεδρο, σε μια δύσκολη φάση στην προεκλογική διαδικασία. 
 
Το θέμα φαίνεται να προκαλεί διχασμό μεταξύ των ηλικιωμένων στελεχών και των νεώτερων και πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με τη θέση της Γιαννάκου ότι χρειάζεται να υπαρχει μια ισορροπία μεταξύ ώριμων στελεχών που έχουν πολιτική εμπειρία και γνώσεις και νεώτερων. 
 
Γενικά, οι διαδικασίες δείχνουν ότι δεν προγραμματίζεται ένα ριζοσπαστικό ρηξικέλευθο συνέδριο, αλλά ένα συνέδριο για να επιβεβαιώσει την οργανωτική ισχύ της η νέα ηγετική ομάδα, παρότι πολλοί εκτιμούν ότι οι εκλογές για τους συνέδρους έδειξαν ότι όχι μόνο η καραμανλική πτέρυγα, αλλά και η σαμαρική ζουν και θριαμβεύουν, ενώ εμφανίστηκαν και οι κύκλοι επιρροής του Άδωνι και του Τζιτζικώστα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:15