search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:32
MENU CLOSE

Το καυτό έτος 2016

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1913
21-04-2016
23.04.2016 03:00
pn2104kairos.jpg

Πρωτοφανούς επιπέδου υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ και σχεδόν το σύνολο των επιστημόνων να προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ραγδαίες και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

 

Πρωτοφανούς επιπέδου υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ και σχεδόν το σύνολο των επιστημόνων να προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ραγδαίες και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και το 2015 ήταν, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), με διαφορά το θερμότερο έτος στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880 που τηρούνται στοιχεία, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για το 2016 αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής είναι ο πιο ζεστός χειμώνας που έχει καταγραφεί στον πλανήτη Γη.
 
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, μάλιστα, προβλέπει ότι – μετά το 2014 και το 2015 που το θερμόμετρο σημείωσε επίπεδα ρεκόρ – το 2016 θα είναι το τρίτο στη σειρά πιο ζεστό έτος στα μετεωρολογικά χρονικά, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φθάνει περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα!
 
Ιανουάριος
 
Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ που σημειώθηκαν τον φετινό Ιανουάριο είναι οι πιο υψηλά αφύσικες των τελευταίων 135 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. 
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διέγνωσαν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,13 βαθμούς Κελσίου πάνω από το θεωρητικά, πλέον, κανονικό, σε σχέση δηλαδή με τον μέσο όρο όλων των Ιανουαρίων του 20ού αιώνα.
 
Το αποτέλεσμα ήταν να ξεπεράσει το ρεκόρ του Δεκεμβρίου του 2015, ο οποίος μέχρι πρότινος διατηρούσε τον τίτλο του πιο αφύσικα θερμού μήνα με 1,11 βαθμούς Κελσίου περισσότερους από τη μέση θερμοκρασία. 
 
Φεβρουάριος
 
Ο δεύτερος μήνας του 2016 σημείωσε επίσης ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε και πάλι στη δημοσιότητα η NASA. Συγκεκριμένα τον φετινό Φεβρουάριο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη, σε ξηρά και θάλασσα, ήταν 1,35 βαθμούς μεγαλύτερη από ό,τι ο μέσος όρος της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, κατά τον φετινό Φεβρουάριο ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου της Γης είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.
 
Μάρτιος
 
Το σπάσιμο των ρεκόρ θερμοκρασιών συνεχίστηκε και τον φετινό Μάρτιο που αποδείχθηκε ο πιο ζεστός παγκοσμίως στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) όσο και με τη NASA.
 
Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα – η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
 
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει θερμοκρασίες από το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά καταγραφής σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
 
Στα ύψη η στάθμη της θάλασσας
 
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, των υψηλών θερμοκρασιών και του λιωσίματος των πάγων που συνεπάγονται.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε διεθνής ομάδα επιστημόνων, η στάθμη της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 2.800 χρόνια!
 
Οι επιστήμονες «έβαλαν στο μικροσκόπιο» 24 περιοχές του πλανήτη όσον αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων και κατέληξαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα ότι, αν και κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας παρέμενε στα 7,6 εκατοστά, εκτοξεύθηκε στα 14 εκατοστά κατά τον 20ό αιώνα!
 
Ελ Νίνιο, το άγριο μωρό!
 
Η παντελής αποδιοργάνωση του κλίματος που παρατηρείται σταθερά αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεαστεί φέτος και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο ή αλλιώς το «θείο βρέφος» που έκανε την εμφάνισή του την περίοδο των Χριστουγέννων και κορυφώνεται τον Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με τη NASA, η υπερθέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού, λόγω του «θείου βρέφους», αλλάζει τα μετεωρολογικά δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη με αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως παρατεταμένη ανομβρία σε κάποιες περιοχές και καταστροφικές πλημμύρες σε κάποιες άλλες.
 
Συγκεκριμένα το Ελ Νίνιο εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, με την κορύφωση να έρχεται συνήθως το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
Χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι οι καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και η ξηρασία στην περιοχή της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
 
Η NASA ήδη αποδίδει στο φετινό Ελ Νίνιο την καθυστέρηση της εμφάνισης των μουσώνων στην Ινδία που είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, τις πυρκαγιές στην Ινδονησία λόγω ξηρασίας, τις καταστροφικές πλημμύρες στην Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία.
 
Ήδη από τις επιπτώσεις του ισχυρότερου Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί από τη δραματική χρονιά 1997-1998 περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, κυρίως, στις αγροτικές επαρχίες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και σε αστικές γειτονιές της Νότιας Αμερικής.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:32