search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10
MENU CLOSE

Η άμυνα Τσίπρα απέναντι στο εφεδρικό πακέτο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1913
21-04-2016
21.04.2016 03:00
cana.jpg

Με σημαία τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2015 τα οποία δημοσιοποιούνται σήμερα κινείται η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να προστεθούν τα έκτακτα μέτρα που φαίνεται να έχουν πέσει στο τραπέζι ως συμβιβαστική λύση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

 

 
Με σημαία τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2015 τα οποία δημοσιοποιούνται σήμερα κινείται η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να προστεθούν τα έκτακτα μέτρα που φαίνεται να έχουν πέσει στο τραπέζι ως συμβιβαστική λύση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
 
Το σενάριο αυτό – εμπνεύσεως Σόιμπλε – φαίνεται να περιπλέκει τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τη στιγμή που όλες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες πρέπει να κλείσουν και μάλιστα σύντομα, μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση, η οποία διά της κυβερνητικής εκπροσώπου εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στην «τελική φάση». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν τις προηγούμενες μέρες πώς δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση πάνω σε ένα τέτοιο σενάριο μεταξύ Αθήνας και δανειστών και πώς ο υπουργός Οικονομικών απλώς ενημερώθηκε για την ύπαρξή του κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Ουάσιγκτον.
 
Ακόμη πιο πολύπλοκη εικόνα έδωσε χθες κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος συνέδεσε την εκταμίευση δόσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συμφωνία για το χρέος, για το οποίο παραδέχτηκε ότι οι διαφορές είναι μεγάλες.
 
Η κυβέρνηση αναμένει τα στοιχεία της Eurostat, προσδοκώντας, με βάση και πληροφορίες που διαθέτει, ότι θα πιστοποιούν τη θετική πορεία της οικονομίας και θα αποτυπώνουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο κι από το 0,2% των κυβερνητικών προβλέψεων. 
 
Με αυτό το «όπλο» ανά χείρας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποστηρίξει στο αυριανό Eurogroup στο Άμστερνταμ (Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε νέα συνεδρίαση εντός της Μ. Εβδομάδας αν δεν υπάρξει «σημαντική» πρόοδος) ότι η θετική πορεία της οικονομίας καθιστά άκυρη τη συζήτηση για εφεδρικό πακέτο έκτακτων μέτρων, κι επομένως αρκούν τα 5,4 δισ. που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους για να κλείσει η αξιολόγηση στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου, «τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». 
 
Το επιχείρημα ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ.
 
Eurostat και Ντράγκι
 
Τις τελευταίες μέρες δε η κυβέρνηση επικαλείται με μεγαλύτερη συχνότητα και την αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ, αφενός εγείροντας θέμα εγκυρότητας για τους υπολογισμούς του Ταμείου αναφορικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το 2015 (που θέτουν χαμηλότερα τον πήχη της συζήτησης για το ύψος των μέτρων), αφετέρου προκειμένου να καταδείξει το ανώφελο και το «αδόκιμο» της λήψης προληπτικών μέτρων για το 2018. 
 
Ως απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας η κυβέρνηση επικαλείται και την κίνηση Ντράγκι να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση κι αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά, εντός της χρονιάς, έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία εντάσσει μέσα στη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης, ομόλογα τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, ύψους πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ» σημείωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε πως «αυτό θα σημάνει ότι οι τράπεζες θα έχουν ενίσχυση ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».
 
Με άλλα λόγια, απέναντι στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό των θεσμών η επιχειρηματολογία που αντιπαρατάσσει η κυβέρνηση είναι τα στοιχεία της Eurostat για τη θετική εικόνα της οικονομίας, η αστοχία των προβλέψεων του Ταμείου μέχρι σήμερα και η πρωτοβουλία της ΕΚΤ να εντάξει τις τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλωστε τα στοιχεία αυτά στηρίζουν και τη ρητορική που επιχειρεί να προτάξει η κυβέρνηση ότι είμαστε κοντά στο τέλος της λιτότητας. «Ώρα να μιλήσουμε για ανάπτυξη, επενδύσεις κι απασχόληση» ήταν άλλωστε το μήνυμα του πρωθυπουργού τη Δευτέρα στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο γι’ αυτούς τους τρεις τομείς Γίρκι Κατάινεν. Βέβαια προς το παρόν μάλλον απέχουμε αρκετά από αυτό το σημείο….
 
Πολιτική δέσμευση
 
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων προκαταβολικά για το 2018 θα αποσταθεροποιήσει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και θα λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» εμπεδώνοντας σε όλες τις πλευρές την προσδοκία για απόκλιση (το 2018) από τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου. Σε αυτό το θέμα επέμεινε προχτές η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μια τέτοια συζήτηση «δεν είναι λογική» διότι «δεν είναι δυνατόν – με άλλα οικονομικά στοιχεία και με άλλα δεδομένα – κάποιος να βάζει ως δεδομένο στη συζήτηση σήμερα για το 2018 ότι δεν θα πετύχουν οι στόχοι».
 
Επίσης, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύεται ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η εκ των προτέρων νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Αντιθέτως, αν τα πράγματα φτάσουν εκεί αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια πολιτική δέσμευση πως «εάν δεν προσεγγίζονται οι στόχοι προκύπτει η ανάγκη νέων μέτρων» όπως αποτυπώνεται και σε κάθε συμφωνία μέχρι σήμερα – και σε αυτήν του περασμένου Ιουλίου.
 
«Ναι μεν, αλλά»…
 
Στα στοιχεία της Eurostat παρέπεμψε και η πλευρά της Κομισιόν διά του προέδρου και αντιπροέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις αντίστοιχα. «Τα στοιχεία μας είναι σωστά και δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα» υποστήριξε ο πρώτος, «η Ελλάδα υπεραπέδωσε το 2015» υπογράμμισε ο δεύτερος συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία της Eurostat θα επιτρέψουν να επικαιροποιηθεί το βασικό σενάριο της Κομισιόν και να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ.
 
Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε ενδεχομένως πιο κατηγορηματικός στη θέση ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, πάντως αμφότεροι άφησαν ανοιχτό παράθυρο για το «εφεδρικό πακέτο». 
 
– Ο μεν Γιούνκερ μπορεί να άφησε αιχμές για το ΔΝΤ ότι δεν εμπιστεύεται τα ευρωπαϊκά στοιχεία κ.λπ., μπορεί επίσης να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα, αν όμως «οι άλλοι», είπε, «είναι της άποψης πως τα έκτακτα μέτρα προσφέρουν διέξοδο στην κατάσταση και αν αυτά τα μέτρα προταθούν, τότε είμαστε έτοιμοι να τα εκτιμήσουμε, αλλά σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση». 
 
– Ο δε Ντομπρόβσκις μπορεί να είπε ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου το 2015 και να προέτρεψε σε αναμονή των στοιχείων της Eurostat, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει υπό συζήτηση το ύψος των μέτρων που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι (άρα τα 5,4 δισ. ίσως δεν είναι τελικό νούμερο) και πως τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής θα βοηθήσουν σε ευθυγράμμιση των Ευρωπαίων με το Ταμείο (ποιος θα πλησιάσει ποιον;). Επίσης, αν και δέχτηκε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει περιθώρια ελιγμών ως προς τα μέτρα που θα πάρει για να πετύχει τους στόχους, έδειξε να συμφωνεί με την κατεύθυνση του ΔΝΤ για περικοπές δημόσιων δαπανών καθώς, όπως είπε, είναι λιγότερο επιζήμιες από τις αυξήσεις φόρων. 
 
Να σημειωθεί ότι και οι δύο εμφανίστηκαν εξαιρετικά απρόθυμοι να αναφερθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με το σκεπτικό ότι αυτό συνήθως παραβιάζεται και πως «γινόμαστε δέσμιοι των προσδοκιών που μόνοι μας δημιουργούμε» (Γιούνκερ). Η κυβέρνηση πάντως δεν απέφυγε να παρουσιάσει το δικό της χρονοδιάγραμμα που βγάζει σε συμφωνία «εντός του Μαΐου», όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, δείχνοντας ώς τα μέσα του επόμενου μήνα – ήδη δηλαδή οι χρόνοι φαίνεται να έχουν ξεχειλώσει σε σχέση με την αρχική προθεσμία για συμφωνία «μέχρι το Πάσχα». 
 
Πενταμερής στο Ανόβερο
 
Στο μεταξύ, μία κρίσιμη συνάντηση την οποία προσδοκούσε η ελληνική πλευρά ήταν αυτή μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Ανόβερο της Γερμανίας, η οποία, αν και έχει κλείσει εδώ και καιρό, θα είχε στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα τόσο αναφορικά με την επίτευξη ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η συνάντηση θα γίνει πράγματι, την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο η Μέρκελ τη μετέτρεψε σε πενταμερή καθώς προσκάλεσε και τους Κάμερον, Ολάντ και Ρέντσι, υποβαθμίζοντας έτσι τη συζήτηση για την Ελλάδα, αφού σε αυτή θα προστεθεί το θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10