15/11/2019 06:06:14
1.5.2016 / ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1914 στις 28-04-2016

Φωτιά στα... τόπια

Φωτιά στα... τόπια - Media

 

Πυρετώδεις προετοιμασίες του ΠΑΜΕ εν όψει της επερχόμενης 48ωρης απεργίας

Η φράση του Βαγγέλη Μπούτα ενώπιον των επιτροπών της Βουλής, κατά την ακρόαση των φορέων για το ασφαλιστικό, ήταν ασυνήθιστα σκληρή, καθώς προειδοποιούσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να «αποσύρουν το νομοσχέδιο, για να μπορούν να επισκεφθούν τα χωριά τους». 
 
Όσο σκληρή και «αυθόρμητη» και αν ακούστηκε, φαντάζει δύσκολο να έχει ειπωθεί ελαφρά τη καρδία, από τη στιγμή μάλιστα που ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων είναι, εκτός αυτών, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 
 
Και βέβαια όποιος γνωρίζει έστω και λίγο τη δράση του ΚΚΕ, καταλαβαίνει ότι ο Θεσσαλός αγροτοσυνδικαλιστής δεν προσπάθησε να «φοβερίσει» τους βουλευτές, αλλά να αποτυπώσει γλαφυρά τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει στη συγκεκριμένη μάχη το κόμμα του. Άλλωστε ακόμα και την περίοδο των πρώτων μνημονίων που οι προπηλακισμοί βουλευτών αποτελούσαν σχεδόν συνηθισμένη πρακτική, ο Περισσός έπαιρνε σαφέστατη απόσταση από αντίστοιχες ενέργειες.
 
Από την άλλη, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, εδώ και τέσσερις μήνες που κρατάει η αναμονή για την κατάθεση του νομοσχεδίου, έχουν χαρακτηρίσει το ασφαλιστικό «αιτία πολέμου», έχουν προχωρήσει σε συμβολικές καταλήψεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, έχουν οργανώσει ξανά και ξανά κινητοποιήσεις προετοιμασίας της επερχόμενης 48ωρης, στην κήρυξη της οποίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, προλαβαίνοντας τη ΓΣΕΕ και «σέρνοντάς» την πίσω από τις δικές τους αποφάσεις. 
 
Την ώρα που ο Βαγγέλης Μπούτας προειδοποιούσε τους συμπολιτευόμενους βουλευτές, έξω από τη Βουλή, το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε μια ακόμα μαζική για τα μέτρα της ημέρας κινητοποίηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας, που ακόμα περιμένει την οριστικοποίηση της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, για να καθοριστεί η ανοιχτή ημερομηνία της. Αν πάντως η ψήφιση έρθει στις 10 του Μάη, τότε η κυβέρνηση θα περάσει ένα «καυτό τριήμερο», καθώς η 48ωρη απεργία θα πάει για τις 9 και 10 του μήνα (Δευτέρα και Τρίτη), ενώ θα έχει προηγηθεί ο ετεροχρονισμένος εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 8 του μήνα. 
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακριβώς ίδιο ήταν το σκηνικό στην τελευταία των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα εκείνη στο Μεσοπρόθεσμο το τριήμερο 10-12 Φλεβάρη του 2012, όταν και χρειάστηκε να... καεί η Αθήνα και οι περισσότεροι από τους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους να μην φτάσουν καν στο Σύνταγμα για να περάσει το πολυνομοσχέδιο.
 
Παρά το γεγονός πως συνήθως στις απεργίες το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και «διασπά» τις δυνάμεις του στο Λεκανοπέδιο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε Πειραιά, Λαύριο και Αθήνα, η ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα δείχνει ότι αυτήν τη φορά η κατεύθυνση είναι διαφορετική. Μαζί με τους απεργούς στην Αθήνα θα βρεθούν και οι αγρότες, κάτι που σημαίνει πως προφανώς και οι απεργοί του Λεκανοπεδίου θα βρίσκονται άπαντες στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.