search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:55
MENU CLOSE

Πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο: Νεκρός ένας δασοπυροσβέστης – Εκκενώθηκαν μοναστήρια και αποθήκες με πυρομαχικά (Videos)

20.06.2016 17:52
Πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο: Νεκρός ένας δασοπυροσβέστης - Εκκενώθηκαν μοναστήρια και αποθήκες με πυρομαχικά (Videos) - Media

 

Ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου από την Κυριακή στους πρόποδες του Τροόδους. Ο δασοπυροσβέστης σκοτώθηκε όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους .Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας και θα επανέλθουν την Τρίτη με το πρώτο φως της μέρας. Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Λόγω της κατάστασης έχουν εκκενωθεί μοναστήρια και αποθήκες με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής. Πυρομαχικά και εικόνες αξίας εχουν μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον.

Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο καναντέρ ενώ στέλνει ακόμη δύο super puma για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τονίζοντας «Ήδη έχουμε επικοινωνήσει και θα σταλούν άλλα δύο super puma, τα οποία πιστεύω θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την προσπάθεια κατάσβεσης  και ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.  Οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου έγιναν μετά τη συνεδρία όλων των αρμοδίων για τη φωτιά φορέων, όπου και εξέφρασε την ευχή για σύντομη ανάρρωση των δύο πυροσβεστών που τραυματίστηκαν. «Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου»  δήλωσε,

Στη φωτιά επιχειρούν συνολικά 66 πυροσβεστικά οχήματα με 314 πυροσβέστες. 

 

Πηγή βίντεο: sigmalive

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:54