search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:17
MENU CLOSE

Euro – Euro όλοι και στη μέση χούλιγκανς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1922
23-06-2016
26.06.2016 03:00
pn2306goal.jpg

Είναι ένα τρελό – τρελό Euro. Η διεθνής κοινή γνώμη, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε όλα τα άλλα, εκτός από όσα διαδραματίστηκαν στα γήπεδα, αφού η μπάλα που βλέπουν όλοι ώς τώρα δεν θεωρείται έτσι κι αλλιώς τοπ επιπέδου.

 

Είναι ένα τρελό – τρελό Euro. Η διεθνής κοινή γνώμη, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε όλα τα άλλα, εκτός από όσα διαδραματίστηκαν στα γήπεδα, αφού η μπάλα που βλέπουν όλοι ώς τώρα δεν θεωρείται έτσι κι αλλιώς τοπ επιπέδου. 
 
Διπλωματικά επεισόδια. Απεργίες. Τρομοκρατία. Χούλιγκαν. Ένα Euro, με πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, με μάχες που δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό. 
 
Διπλωματικά επεισόδια
 
Ήδη έχουν προκληθεί δύο διπλωματικά επεισόδια. Το ένα έχει να κάνει με το περιστατικό στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, όταν «ανέβηκε» στην εξέδρα κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας το προκλητικό πανό σε βάρος της Ελλάδας. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε αμέσως λόγος για προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας – Αλβανίας και για την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα τσαμουριάς.
 
Το δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Αγγλίας – Γαλλίας – Ρωσίας. Οι οδομαχίες των χούλιγκαν και το αιματοκύλισμα σε δυο γαλλικές πόλεις μεταφέρθηκαν σε πολιτικό επίπεδο. Με τον Λαβρόφ να χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη σύλληψη των Ρώσων οπαδών και να ζητά αντίστοιχη τιμωρία και για τους Βρετανούς.
 
«Η σύλληψη από την αστυνομία περισσότερων από 40 Ρώσων οπαδών που ήταν σ’ ένα λεωφορείο είναι ένα απολύτως απαράδεκτο επεισόδιο», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη Δούμα: «Οι γαλλικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες, από τη στιγμή που τους συνέλαβαν, να ενημερώσουν την πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Αυτό δεν έγινε».
 
Ακραίοι
 
Βίαιες συμμορίες κι ακραίοι εθνικιστές προκαλούν επεισόδια σε διάφορα γήπεδα από τη μέρα έναρξης του Euro. Σχεδόν καθημερινά γίνονται έκτροπα, με τις συλλήψεις να έχουν ξεπεράσει τις 400 και ήδη να έχουν απελαθεί από τη Γαλλία 20 Ρώσοι. Οι μεγαλύτερης έκτασης συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ Άγγλων – Ρώσων. 
 
Οι Ρώσοι κατέβασαν στο Euro ομάδα κρούσης επίλεκτων «φουσκωτών», όπως συνέβη έστω και σε μικρότερη έκταση και με άλλες ανατολικές χώρες (Ουκρανία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία). Πυρήνες χούλιγκαν μετέφεραν τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Τούρκοι. Μασσαλία, Λιλ, Νίκαια, Λανς, Παρίσι ένιωσαν την οργή της βίας. 
 
Στη Μασσαλία, εξάλλου, ένας Βέλγος και ένας Γάλλος τραυματίστηκαν από συμπλοκές με μαχαίρι, μετά το τέλος του αγώνα της Γαλλίας με την Αλβανία. Οπαδοί της Λιόν ήρθαν στα χέρια με Άγγλους χούλιγκαν, οι οποίοι προπηλάκισαν έναν Γάλλο χτυπώντας τον μανιωδώς.
 
Επεισόδια έγιναν και μεταξύ Άγγλων και Σλοβάκων χούλιγκαν. Ακόμα, η UEFA επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην Κροατία για τα επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι με την Τσεχία. Οι Κροάτες… έπαιξαν ξύλο μεταξύ τους στις εξέδρες και παραλίγο να τινάξουν το ματς στον αέρα. Μέλη της κροατικής ομοσπονδίας κατηγόρησαν ευθέως το γκρουπ των φανατικών οπαδών της Χάιντουκ, την Torcida, για τις φωτοβολίδες και τα καπνογόνα που εκτοξεύτηκαν στον αγωνιστικό χώρο.
 
Οι αρχές της Νίκαιας πριν από τον αγώνα της Ισπανίας με την Τουρκία προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες σε συλλήψεις έξι Ισπανών οπαδών που θέλησαν να μπουν στο γήπεδο με… εξοπλισμό. Τρεις από αυτούς είχαν στην κατοχή τους νεοναζιστικά πανό. Τέλος, Ουγγαρία, Βέλγιο και Πορτογαλία κλήθηκαν σε απολογία για επεισοδιακές συμπεριφορές οπαδών τους. 
 
Το ISIS
 
Η τζιχαντιστική τρομοκρατία, εξάλλου, αποτελεί έναν ακόμα μεγάλο φόβο για το Euro. Τρεις Βέλγοι πολίτες, ανάμεσα στους 12 που συνελήφθησαν στο Βέλγιο στη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανθρωποκτονιών.
 
Η βελγική εφημερίδα «Le Soir» ανέφερε ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να χτυπήσουν κατά τη διάρκεια ενός από τους αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου του Βελγίου στο Euro.
 
Απεργίες και Ολάντ
 
Όσο για τα συνδικάτα και τον Ολάντ; Συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Με τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες, να συνεχίζονται και στη διάρκεια των αγώνων. Ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δημοφιλία του να έχει πέσει στο 4%, έχοντας χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στους Γάλλους ψηφοφόρους και με τη χώρα, εν μέσω Euro, να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης, με τόνους από σκουπίδια στους δρόμους, προβλήματα στις μεταφορές, αδυναμία περιορισμού των επεισοδίων στα γήπεδα κ.ά.
 
Ντόπινγκ, Ρωσία και μουντιάλ
 
Εμμέσως, όμως, εμπλέκεται με το ποδόσφαιρο και η ιστορία ντόπινγκ που κλονίζει τον ρωσικό αθλητισμό και τον φέρνει αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες κυρώσεις. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αποφάσισε, λόγω των σκανδάλων ντόπινγκ, να αποκλείσει τους Ρώσους αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, φέρνοντας τον Πούτιν σε δύσκολη θέση, τη στιγμή που τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην προσπάθεια της Εθνικής στο Euro. 
 
Η Εθνική Ρωσίας αποκλείστηκε από το Euro έπειτα από τραγικές εμφανίσεις, όμως είναι αυτή που θα διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο του 2018. Αναμφισβήτητα τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται όλο το οικοδόμημα του ρωσικού αθλητισμού δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το μεγάλο πρότζεκτ της διοργάνωσης του Μουντιάλ. Το πλήγμα για το πρεστίζ της χώρας με τον αποκλεισμό από το Ρίο είναι ήδη μεγάλο. 
 
Ρίο έκτακτης ανάγκης…
 
Κι αν στη Γαλλία το Euro έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πλησιάζουν σιγά – σιγά, έχουν και οικονομικές. Το Ρίο έγινε η πρώτη διοργανώτρια πόλη στην ιστορία των Ολυμπιακών που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης. 
 
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προγραμματίζει τη μεταβίβαση χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, ύψους 849 εκατ. δολαρίων, στο Ρίο, προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για τη χρήση των υποδομών της πόλης, αλλά και η ασφάλεια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ταμεία της πολιτείας είναι άδεια…
 
Αναμφισβήτητα, το φετινό «αθλητικό» καλοκαίρι είναι το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Με πολλές παρενέργειες εκτός γηπέδων…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10