search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:24
MENU CLOSE

«Αγνοούνται» 14 τουρκικά πολεμικά πλοία – Πιθανό να κατευθύνονται προς την Ελλάδα – Διαψεύδει η Τουρκία

19.07.2016 09:58
Νέα πρόκληση από την Τουρκία: NAVTEX με αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου - Media

 

«Αγνοούνται» δεκατέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία από την Δευτέρα 18 Ιουλίου. Υπάρχουν υποψίες ότι οι  διοικητές τους είναι μεταξύ των υποκινητών του  πραξικοπήματος. Ο Τούρκος διοικητής ναυτικού Βεϊδέλ Κοσελέ είναι επίσης «άφαντος» από την νύχτα τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο η Τουρκία διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πολεμικά πλοία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Κοσελέ ήταν συνεργός των συνομωτών που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος. Τοπικά μέσα αναφέρουν πως ο διοικητής του ναυτικού ξεγελάστηκε από τους πραξικοπηματίες που, σύμφωνα με αναφορές, τον οδήγησαν στο πλοίο, λέγοντάς του ότι η χώρα δέχεται  επίθεση από τρομοκράτες.

Τα 14 πολεμικά πλοία, σύμφωνα με αναφορές, ήταν σε ενεργό υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος. Ήταν ή στο Αιγαίο ή στην Μαύρη Θάλασσα και δεν έχουν ακόμα γυρίσει στο λιμάνι απ’ όπου απέπλευσαν. Η υποψία ότι αυτά τα πλοία μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν έχουν επιχειρήσει ακόμα να επικοινωνήσουν με το αρχηγείο του ναυτικού ή με το λιμάνι. Εικάζεται ότι τα πλοία, που μπορούν να ανιχνευτούν μέσω ραντάρ ή δορυφόρου, κατευθύνθηκαν προς ελληνικά λιμάνια.

Διάψευση από Κουρτουλμούς – Τι αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αγνοούνται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Νωρίτερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία φέρονταν να αγνοούνταν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η στρατιωτική συμμαχία ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 14 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία έπειτα από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει αιτήματα για συνδρομή στη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας για τα αγνοούμενα πολεμικά πλοία.

Εξάλλου ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο RIA Novosti πως τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, δύο από αυτά στη Ρουμανία.

“Τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται τώρα στη Μαύρη Θάλασσα: δύο στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, ένα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και ένα στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία σε ρωσικά λιμάνια”, δήλωσε η πηγή αυτή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:23