search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πέρασμα από τον «άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό» η απλή αναλογική – Με κυβερνήσεις συνεργασίας

21.07.2016 21:35
Τσίπρας: Πέρασμα από τον «άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό» η απλή αναλογική - Με κυβερνήσεις συνεργασίας - Media

 

«Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε  ο πρωθυπουργός την ψήφιση της απλής αναλογικής υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πρωτοβουλία απέναντι στις ποικίλες κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ενώ απέδωσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κατεστημένου τα οποία εκδηλώνουν τη νευρικότητά τους όσο προχωρά η προσπάθεια για την νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, δεδομένης της κυβερνητικής αποτυχίας να συγκεντρώσει συναίνεση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο (κάτι για το οποίο κατηγόρησε τα κόμματα του κέντρου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι), εστίασε στην αντίκρουση των κατηγοριών που του απεύθυνε η αντιπολίτευση (καιροσκοπισμός, τυχοδιωκτισμός, κλπ) προβάλλοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Παρουσίασε την απλή αναλογική αφενός ως ιστορικό αίτημα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την ισοτιμία της ψήφου, αφετέρου ως ώριμο αίτημα της κοινωνίας που στην πλειοψηφία της σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξε ότι επιλέγει την απλή αναλογική ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στη βάση αυτή επιχείρησε να απομονώσει τα κόμματα που καταψηφίζουν και ιδίως τη ΝΔ, εγγράφοντάς τα στις συντηρητικές δυνάμεις που είναι προσκολλημένες στο «παλιό» συνδέοντας με τον όρο αυτό τόσο τις δυνάμεις της διαπλοκής όσο και τον λεγόμενο «δικομματισμό».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η απλή αναλογική συνιστά «ρήξη με το παλιό» που συμβάλλει στον εξορθολογισμό και την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, και ενισχύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες περί «ακυβερνησίας» στην οποία οδηγεί η απλή αναλογική (ο αρχηγός της ΝΔ επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας) ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η ισοτιμία της ψήφου και κουλτούρα συνεργασιών που εδώ στην Ελλάδα ήρθε μετά το 2010 εξαιτίας του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων που προκάλεσαν τα μνημόνια.

Πρόσθεσε δε ότι πλέον «κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα» και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «μπορεί εσείς να έχετε την αλαζονεία και την έπαρση ότι μπορείτε να το διεκδικήσετε» αλλά συμπλήρωσε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τη δυναμική που είχε στις εκλογές.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην έτερη κατηγορία περί καιροσκοπισμού, επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου τασσόταν υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος ενώ σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία κατά της ψήφου στα 17 που ανέπτυξε ο αρχηγός της ΝΔ, ο πρωθυπουργός παρέθεσε δήλωση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη που χαρακτήριζε την ψήφο στα 16 θετική εξέλιξη διότι η νέα γενιά πρέπει να μπει στο προσκήνιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά καθαυτό τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται περί κίνησης αντιπερισπασμού.

«Η άποψή μας είναι», είπε, « ότι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι έχει κλείσει ένας μεταπολιτευτικός κύκλος τόσο πιο γρήγορα θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό σε έναν γόνιμο διπολισμό» με τις κυβερνήσεις συνεργασίας . «Δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού» συνέχισε, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο «αντανακλά τη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή και να βοηθήσουμε το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις να σκέφτονται με άλλους όρους».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός σε ύφος οξύ επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουκ ολίγες φορές. Μεταξύ άλλων:

  • Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι αυτός που προσβλέπει στις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο – καθώς ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι η απλή αναλογική δε θα εφαρμοστεί . Επικαλέστηκε εδώ την αναφορά της Φώφης Γεννηματά κατά την ομιλία της ότι δε θα συνεργαστεί για να ξηλωθεί ο νόμος αργότερα.
  • Σημείωσε πως ως υπουργός δημόσιας διοίκησης που χαρακτηρίζεται και μεταρρυθμιστής  ο νυν αρχηγός της ΝΔ θα μπορούσε στη θητεία του να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου αλλά όπως είπε «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή».
  • Τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες του κατεστημένου προχωρά η προσπάθεια για τη νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο  και σ’ αυτό οφείλεται ένα μέρος της νευρικότητας που δείχνουν αυτοί οι κύκλοι που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πιέζουν τη ΝΔ να βγαίνει μπροστά, να ζητά εκλογές και να ρίξει την κυβέρνηση. «Έχετε μετατραπεί σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας για χάρη αυτών που θα χάσουν τα οφίτσιά τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση της Ζήμενς διαβεβαιώνοντας (και προειδοποιώντας) ότι η δίκη θα συνεχιστεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Σκλαβούνη λέγοντας ότι μετά τον Παπασταύρου άλλος ένας στενός συνεργάτης της ηγεσίας της ΝΔ, έχει «τεχνογνωσία φοροδιαφυγής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:14