search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:33
MENU CLOSE

Αντεπίθεση… μετ’ εμποδίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1937
06-10-2016
06.10.2016 03:00
sk0610bj.jpg

 

Προσπάθεια να αλλάξει μερικώς την ατζέντα και κυρίως να ανατρέψει το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα καταβάλλει η κυβέρ­νηση μέσα από την ανάδειξη θετικών ειδήσεων για την οικονομία και την έναρξη του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ταυτό­χρονα ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση στην αρχή της επόμενης εβδομάδας μέσω της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η όξυνση του πολιτικού κλίματος με α­φορμή κι αιτία τις τηλεοπτικές άδειες και οι παρενέργειες της στοχοποίησης της κυβέρνησης λόγω Καλογρίτσα σε συνδυασμό με την κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω φόρων που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπή­σεις, έχουν συμβάλει στη δημιουργία εκρηκτικού πολιτικού κλίματος που τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση και τους υψηλούς τόνους που τη συνοδεύουν. Προκύπτει δε μια εικόνα αποδιοργά­νωσης του κυβερνητικού σχήματος, με τον πρω­θυπουργό να τρέχει να μαζεύει τα «φάλτσα» των υπουργών του.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η σύγκρουση με την Εκκλησία λόγω των αλλαγών στη διδασκα­λία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Την ώρα που έκλεινε το «Π» ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώ­νυμο στο Μαξίμου (κατόπιν αιτήματος του δεύτε­ρου), παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φί­λη από την πλευρά της κυβέρνησης και των μητρο­πολιτών Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας από την πλευρά της Εκκλησίας. κυβερνητικές διαρροές προ της συνάντησης ανέφεραν ότι «η εγκύκλιος για τα Θρησκευτικά θα εφαρμοστεί κανονικά» κόντρα στο αίτημα που αναμενόταν ότι θα μεταφέρει για λογαριασμό της Εκκλησίας λίγη ώρα αργότερα ο αρχιεπίσκοπος. ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καθαρή εικόνα για το αν τα πράγματα οδηγούνται σε σύγκρουση ή σε διευθέτηση, αν και έμοιαζε πι­θανότερη η επιλογή να μην οδηγηθεί η κόντρα στα άκρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικώς στο Μαξίμου παρευρέθηκε και ο κυβερνητικός ε­ταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε μια προ­σπάθεια διαχωρισμού της θέσης του φαίνε­ται πως είχε αρχικώς προγραμματίσει ξεχωρι­στή συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο.

Στο μεταξύ, δύο ακόμη ζητήματα προκάλεσαν περιπλοκές στην κυβέρνηση τις τελευ­ταίες μέρες:

♦ Η δημοσκόπηση της Public Issue (μηνιαίο πολιτικό βαρόμετρο), με αρνητικά για την κυ­βέρνηση ευρήματα, που δημοσίευσε η «Αυγή» στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την εται­ρεία, προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση και εσωτερικές κόντρες, με κάποιους να διακινούν «ερμηνείες», σχετικά με τη δημοσίευση της δη­μοσκόπησης, για προβοκατόρικες ενέργειες εν όψει συνεδρίου.

♦ Η κόντρα του κόμματος και μερίδας βουλευτών του ΣΥριΖΑ με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Νίκο Τόσκα με αφορμή αρχικά τις καταγγελίες για κακο­ποίηση ανήλικων Σύρων προσφύγων στο Α.Τ. ομό­νοιας και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα λόγω της απώθησης με δακρυγόνα συνταξιούχων διαδηλω­τών που πραγματοποιούσαν πορεία προς το Μαξί­μου.

Διάλογος για το Σύνταγμα

Έτσι λοιπόν, σήμερα, σηκώνεται η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου για τη Συνταγματική Ανα­θεώρηση, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου (με τα μέλη της οποίας οι πληροφορίες λένε ότι θα συναντηθεί κιόλας στο Μαξίμου) και να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το συ­γκεκριμένο ζήτημα αποτελεί προνομιακό ζήτημα δεδομένων των προτάσεων όπως η ενίσχυση των δημοψηφισμάτων. ωστόσο, είναι με ερωτηματι­κό, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί με την Εκκλησία αυτές τις μέρες και τη σχετική πρόκληση του αρχιε­πισκόπου, αν το κυβερνητικό πλαίσιο θα προτρέπει σε δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Μασάζ και συστάσεις

Το βράδυ προβλέπεται ποτό και… μασάζ στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν προσκληθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο πλαίσιο της έναρξης της νέ­ας κοινοβουλευτικής περιόδου. Μεταξύ απεριτίφ, χαλαρής κουβέντας και fingerfood ο πρωθυπουρ­γός θα μιλήσει (επαναλαμβάνοντας ενδεχομένως και συστάσεις για «περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια») και θα ακούσει τους βουλευτές του, κάνοντας και μια προσπάθεια να τους τονώσει το ηθικό με αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία – με ηθικό δίδαγμα ότι οι προσπάθειες της κυβέρ­νησης (κατά συνέπεια και οι οδυνηρές ψηφοφορί­ες στη Βουλή) έχουν αντίκρισμα. Ενδεχομένως να πάρει και. ιδέες για τον ανασχηματισμό, ο οποί­ος φαίνεται να παραπέμπεται για αργότερα, πιθα­νότατα αρχές Δεκεμβρίου, οπότε το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Οι καλές ειδήσεις

Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση από την αρχή της εβδομάδας επιχειρεί αντιστροφή του κλίματος αναδεικνύοντας τις καλές ειδήσεις:

Την Τρίτη, ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη, α­νακοινώθηκε η δρομολόγηση της κάλυψης 4.000 θέσεων στην Υγεία (νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό) και μάλιστα από τα χρήματα της πρώ­της δόσης που κατέβαλαν οι αδειούχοι καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ίδια μέρα και με αφορμή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την οικονομία αναδείχθηκε η υπέρβαση στόχου στα φορολογικά έσοδα κατά 812 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο και κατά 1,4 δισ. συνολικά το πρώτο εννιάμηνο του 2016. Η καλή πορεία των εσόδων, σύμφωνα με την κυ­βέρνηση, επιτρέπει την αισιοδοξία για επίτευ­ξη του στόχου 0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεό­νασμα στο τέλος του χρόνου και μεταφράζεται κατ’ επέκταση από το κυβερνητικό επιτελείο σε αποτροπή του κινδύνου να ενεργοποιηθεί ο «κό­φτης» την άνοιξη του 2017. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη αυτή «αναφέρθηκε στις ενδείξεις σταθερο­ποίησης της ελληνικής οικονομίας» και στη «σταθερά πτωτική τάση της ανεργίας βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ».

Ταυτόχρονα ήρθε από απρόσμενη πλευ­ρά (ΔΝΤ) η πρόβλεψη για ανάκαμψη εντός του 2016 και ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017, όταν η κυβέρνηση στον προϋπολογι­σμό έχει θέσει στόχο το 2,7%. Βέβαια, ακο­λούθησε χθες η διατύπωση (σε έκθεση του Ταμείου) της πρόβλεψης πως ούτε φέτος ού­τε το 2018 θα πιαστούν οι σχετικοί στόχοι και πως μέχρι το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,6%. Πρόβλεψη η οποία πάντως κατά το ήμισυ (για τα πλεονάσματα μετά το 2018) συνηγορεί με τις κυβερνη­τικές θέσεις για γρήγορη διευθέτηση του χρέους, συζήτηση η οποία προφανώς έχει πολύ δρόμο ακόμη, κατά τους επόμενους μήνες, με πιθανή την παράταση του αδιε­ξόδου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:33