search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:08
MENU CLOSE

Wikileaks: Ομπάμα και Κλίντον έβαλαν το … χεράκι τους στο 3ο μνημόνιο

22.10.2016 15:15
Wikileaks: Ομπάμα και Κλίντον έβαλαν το … χεράκι τους στο 3ο μνημόνιο - Media

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, προσπάθησαν να επηρεάσουν την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να δεχθεί τους σκληρούς όρους του Γ’ Μνημονίου, σύμφωνα με email του Τζον Ποντέστα, του επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, που διέρρευσαν από το Wikileaks.

Στα νέα email που δημοσιεύονται υπάρχει και αυτό του Amitabh Desai, συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Μπιλ Κλίντον, με παραλήπτη τον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα Denis McDonough.

Στο email αυτό αναφέρει πως «Έχουμε έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC  στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της Μέρκελ στη Βοσνία -έτσι θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ -να βάλουμε τον WJC να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος».

Η απάντηση που έλαβε από τον McDonough ανέφερε πως «Θα επικροτούσαμε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε. Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο».

Το βασικό σημείο που καλούνταν ο Κλίντον να τονίσει στον Τσίπρα, σύμφωνα με το RT, ήταν «η σημασία παραμονής στο ευρώ τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».

Ο σύμβουλος του Κλίντον αποκρίθηκε πως «Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο».
Αυτά τα email ανταλλάχθηκαν τη 10η Ιουλίου του 2015 ενώ η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο επετεύχθη την 11η Ιουλίου.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:07