search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:46
MENU CLOSE

Μετωπικές συγκρούσεις επιβίωσης

09.07.2011 08:17
Μετωπικές συγκρούσεις επιβίωσης - Media

Ολομέτωπη επιχείρηση ανασυγκρότησης και επι­βίωσης επιχειρεί αυτές τις μέρες το κυβερνών κόμμα με εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης προς την Αριστερά, εφαρμογή «ολυ­μπιακών μεθόδων» στην υλοποίη­ση του Μεσοπρόθεσμου και άνοιγμα – εκ νέου – θεμάτων που μπορεί να εξασφαλίσουν την αποδοχή μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, όπως εί­ναι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια, το γενικό μισθολόγιο στο Δημόσιο και το «τσεκούρι» στις ΔΕΚΟ.

Ολομέτωπη επιχείρηση ανασυγκρότησης και επι­βίωσης επιχειρεί αυτές τις μέρες το κυβερνών κόμμα με εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης προς την Αριστερά, εφαρμογή «ολυ­μπιακών μεθόδων» στην υλοποίη­ση του Μεσοπρόθεσμου και άνοιγμα – εκ νέου – θεμάτων που μπορεί να εξασφαλίσουν την αποδοχή μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, όπως εί­ναι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια, το γενικό μισθολόγιο στο Δημόσιο και το «τσεκούρι» στις ΔΕΚΟ.

Μετά την ηχηρή «σφαλιάρα» της τελευταίας έκθεσης προόδου εφαρ­μογής του Μνημονίου της τρόικας,

όπου οι ξένοι επιτηρητές δικαιώνουν όσους ασκούσαν δριμεία κριτική για κυβερνητική απραξία τους τελευταί­ους μήνες, το νέο κυβερνητικό σχή­μα, με επικεφαλής τον «κουνγκ φου πάντα» Ευάγγελο Βενιζέλο, επιχειρεί να ανεβάσει στροφές, ανοίγοντας μέ­τωπα στην κοινή γνώμη μπας και ξε­χαστεί από τη φορολογική λαίλαπα.

Το σχέδιο ολομέτωπης επίθεσης του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτελέστηκε με αφορμή την επίθεση εναντίον του βουλευτή Νίκου Τσώνη, έχει από μέρες αποφασιστεί στην πρωινή σύσκεψη στο γραφείο της Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Σύμφωνα με εμπλεκόμενους στο «σχέδιο επίθεσης», το ΠΑΣΟΚ επιδι­ώκει:

Να αποκλιμακώσει την έντα­ση του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον ενοχοποιεί ως εν δυνάμει «υποκινητή» των αγανακτισμένων πολιτών…

Να υποβαθμίσει το πολιτικό εκτόπισμα των αντισυγκεντρώσεων στα μάτια της κοινής γνώμης, αφού σπέρνει τον σπόρο της οργανωμένης κομματικής αντίδρασης.

Να εμψυχώσει τους βουλευτές που υφίστανται συνεχείς και κάθε εί­δους αποδοκιμασίες στις περιφέρει-ές τους.

Να συσπειρώσει τους ψηφοφό­ρους του επιχειρώντας να τους «ξυ­πνήσει» τα κομματικά τους αντανα­κλαστικά.

Παρά τη χτεσινή πολυδιαφημισμέ­νη πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των φαινομέ­νων βίας, το κυβερνών κόμμα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την αντι­παράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι «στριμώχνει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα που έχει – κατά το ΠΑΣΟΚ – τον πιο έξαλλο πολιτικό λόγο, επειδή έχει μπει σε πολιτικό ανταγωνισμό με τον Αλέκο Αλαβάνο.

Επίσης στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εξηγήσεις που δίνονται από τη «συ­μπτωματική» παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επεισόδια εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απο­δεκτές και κυρίως δεν πείθουν τους σιωπηλούς πολίτες, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία.

Μάλιστα υπάρχουν βουλευτές που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει για πολύ να τηρεί ίσες αποστάσεις και να μην αποδοκιμάζει τα φαινόμενα αυτά, ή να μην αποσύρει τα στελέχη του από τέτοιου είδους κινητοποιή­σεις, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να μιλά­ει για συνεργασία στελεχών του με ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής. Και επισημαίνουν ότι ένα κοινοβου­λευτικό κόμμα δεν μπορεί να ανταγω­νιστεί με επιτυχία την αντισυμβατική πολιτική στάση άλλων σχηματισμών, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οποία μοιάζει να αντιγράφει τον τελευταίο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει απώλειες από ψηφοφόρους που δεν εγκρίνουν τέ­τοιου είδους πολιτικές πρακτικές.

Υπάρχουν όμως βουλευτές που εκτιμούν ότι όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί μια πρώτης τάξεως διαφήμι­ση για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγε­τική του ομάδα, αφού η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος να τον στοχοποιήσει, ενδυναμώνει τη θέση του, τον καθιστά αυτόματα πολιτικό συνο­μιλητή με αξιώσεις και έτσι ακυρώνει τις πολλές φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στο καφενείο της Βουλής υπάρχουν κά­ποιοι που έλεγαν τις τελευταίες μέ­ρες με χιούμορ ότι «ο Τσίπρας, αντί για μήνυση, θα έπρεπε να στείλει λουλούδια στον Καρχιμάκη».

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η αποστροφή τόσο του Χρ. Παπουτσή όσο και του Κ. Καρτάλη για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει δικά του στελέχη, τον φανατικό κορμό του, για να προστατέψει τα στελέχη του από τις «αυθόρμητες συγκεντρώσεις αγανακτισμένων». Η απειλή πολιτι­κού μπάχαλου μοιάζει να έχει αποδέ­κτες εντός Βουλής και όχι στα ακραία «γκρουπούσκουλα», που πραγματικά επιδιώκουν τη βίαιη επίλυση των πο­λιτικών διαφορών.

Η αντιμετώπιση της βίας…

Πάντως ο πρωθυπουργός χτες επι­χείρησε να αρθεί πάνω απ’ όλα αυτά και να εμφανιστεί ως υπεύθυνος ηγέ­της απευθύνοντας προειδοποίηση προς όλους, λέγοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «όποτε στο παρελθόν καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε και η αντιδημο­κρατική εκτροπή. Ζητώ να διασφα­λίσουμε όλοι μαζί την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτός ο δημοκρατικός σεβασμός είναι μέρος ενός διαφορετικού δημοκρατικού πο­λιτισμού».

Μάλιστα προανήγγειλε τη συγκρό­τηση μιας διακομματικής επιτροπής για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, μέτρα υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και αντιμετώπιση της βίας κατά του Κοινοβουλίου.

Παρότι δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός, που έχει συζητή­σει το θέμα με τον νέο υπουργό Δι­καιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επιθυμεί στη διακομματική επιτροπή να συζητηθούν θέματα όπως η περι­φρούρηση του δικαιώματος των συ­γκεντρώσεων και των πορειών από τους κουκουλοφόρους, αλλά και μια προσπάθεια διακομματικής συνεννό­ησης, για να πέσουν οι τόνοι που καλ­λιεργούν την πολιτική οξύτητα και δίνουν άλλοθι σε ακραία στοιχεία να επιχειρούν τη διατάραξη της κοινωνι­κής ειρήνης. Πληροφορίες από το κυ­βερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο και για άπλωμα του χεριού προς την Αριστερά με την κατάργηση της χρή­σης χημικών (κυρίως δακρυγόνων) από την Ελληνική Αστυνομία, αν βρε­θεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης ορ­γανωμένων ομάδων «βανδάλων» που πετούν μολότοφ αδιακρίτως. Αναμέ­νεται επίσης να τεθεί και το θέμα ενί­σχυσης της δικαστικής παρακολού­θησης των επιχειρησιακών σχεδίων των ΜΑΤ, αλλά και της μεμονωμένης δράσης των στελεχών τους, μετά τη βίαιη απάντηση στη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολ­λών αθώων και ανύποπτων διαδηλω­τών και δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο δε της διακομματικής επιτροπής μπορούν να συζητηθούν αναλυτικά και όλες οι υποψίες ή βε­βαιότητες από πολιτικά στελέχη ότι υπάρχουν στους κόλπους της Ελλη­νικής Αστυνομίας χουντικά «σταγο­νίδια» που συνεργάζονται, συγκαλύ­πτουν ή καθοδηγούνται από ακροδε­ξιά στοιχεία.

«Είναι ευκαιρία σε όλες τις πολι­τικές δυνάμεις να καταθέσουν στοι­χεία, αν διαθέτουν, στη συχνή κα­ταγγελία – υποψία ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. χρησιμοποιούν τους κουκουλοφόρους όταν είναι στην εξουσία, προκειμένου να διαλύουν διαδηλώ­σεις και να υπονομεύουν τις αγωνι­στικές κινητοποιήσεις», σχολιάζει στο «Π» αρμόδιος κυβερνητικός πα­ράγοντας.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως είναι αν θα δεχτούν τα κόμματα της Αρι­στεράς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη διακομματική επιτροπή με δεδο­μένη την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ χτες σχετικά με την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, που τη χαρακτήρισε γελοία.

Yπουργικά μέτωπα

Στο πλαίσιο πάντως ανασύνταξης δυνάμεων, μετά την κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τα νέα επώδυνα μέτρα, η κυβέρνηση αποφάσισε κατακαλόκαιρο να ανοίξει το μέτωπο της Παιδείας, αλλά και θέ­ματα που αφορούν σε απολύσεις στις ΔΕΚΟ και μείωση των μισθών στο Δη­μόσιο, που αναμένεται να προκαλέ­σουν νέες αντιδράσεις.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυ­βέρνησης εκτιμά ότι οι αλλαγές αυ­τές «ανακατεύουν την τράπουλα» και αλλάζουν την ατζέντα από τη συνεχή ενασχόληση με τα οικονομικά μέτρα.

Και μπορεί οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ και οι μειώσεις των αποδοχών των δη­μοσίων υπαλλήλων να είναι απαιτή­σεις της τρόικας, που πιέζει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ως τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο κυβερνη­τικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής των περι­κοπών στην ελληνική κοινωνία. Όπως και η σύγκρουση που έρχεται τόσο στην Παιδεία όσο και σε άλλα θέματα που αφορούν στο άνοιγμα των επαγ­γελμάτων προσδίδουν «μεταρρυθμι­στική»… αίγλη στην κυβέρνηση, που τους τελευταίους έξι μήνες έδειχνε να παραπαίει χαμένη στα πολιτικά αδιέξοδά της.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες, προκειμέ­νου να ανυψώσει το ηθικό της κυβερ­νητικής ομάδας, που με μελαγχολία διαπιστώνει ότι δημοσκοπικά κατα­ποντίζεται, σημείωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, την οργή και τον πόνο που προκαλούν τα κυβερνητικά μέτρα, «οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρ­νησης».

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουρ­γού επιχειρεί να ενθαρρύνει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευ­τές ότι δεν έχουν χαθεί όλα για τις επόμενες εκλογές, ενώ προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο, κάνο­ντας λόγο για εκλογές το 2013, όταν ακόμα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί είτε στοιχηματίζουν είτε επιθυμούν διακαώς να γίνουν εκλογές το φθι­νόπωρο μπας και αναλάβει άλλος το φορτίο τους.

Στο πλαίσιο πολιτικής επιβίωσης ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο λει­τουργίας του, αποφεύγοντας τις συ­χνές δημόσιες εμφανίσεις και τις πολ­λές δηλώσεις, αφήνοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο να πάρει επάνω του την καθημερινή διαχείριση της οικονομι­κής κρίσης της κυβέρνησης.

Όπως παρατηρεί έμπειρο κυβερ­νητικό στέλεχος, η χαμηλή πολιτι­κή εμβέλεια, η απειρία, τα λάθη αλ­λά και τα μέτωπα που είχε ανοίξει ο Παπακωνσταντίνου, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό πολλές φορές να βγει μπροστά με αποτέλεσμα να εισπρά­ξει μεγάλη φθορά.

Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυ­πουργού επισημαίνουν πως αδιαφο­ρεί πλήρως για τα σχόλια ότι ουσια­στικά τον καλύπτει πολιτικά ο πλη­θωρικός πολιτικά νέος αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και επισημαίνει ότι στο τέλος της μέρας όλο το ΠΑΣΟΚ θα χρεωθεί ζη­μιές και οφέλη από την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Παπανδρέου τις επόμενες εβδο­μάδες θα εμφανίζεται θεσμικά και στο θέμα της κρίσης μόνο σε σημα­ντικούς σταθμούς αντιμετώπισής της και κυρίως όταν πρόκειται για διπλωματική και πολιτική διαβούλευση με ομολόγους του.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους υπουργούς να ξεχάσουν για φέτος δι­ακοπές, αφού η κυβέρνηση έχει πολ­λή δουλειά μέσα στον Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συμμετάσχει σε τακτά χρονικά δια­στήματα η διυπουργική για το Μεσο­πρόθεσμο, αλλά και μια επιτροπή με γενικούς γραμματείς των υπουργεί­ων, ώστε να προωθηθεί το κυβερνη­τικό έργο.

Οι υπουργοί αναμένεται να κάνουν διακοπές μια εβδομάδα, εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, και αν η πολιτική κατάσταση έχει επηρεαστεί από το καλοκαιρινό κλίμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42