search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:37
MENU CLOSE

Μετά τον καλπασμό… κούτσα – κούτσα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1943
17-11-2016
19.11.2016 04:00
mitso-1.jpg

 

Σε φάση εσωστρέφειας η Νουδούλα. Θέμα τριβής και άτσαλου χειρισμού η επίσκεψη Ομπάμα

Με μια σφοδρή επίθεση γνωστών τρολ της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το επίπεδο υποδοχής του Μπαράκ Ομπάμα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία να ισοφαρίσει την επικοινωνιακή κοιλιά των τελευταίων εβδομάδων. 
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση από τον ανασχηματισμό και εντεύθεν έχει χάσει τον… καλπασμό της στο κύμα της επικαιρότητας και μάλιστα μετά τη συνθηκολόγηση στο θέμα του ΕΣΡ βλέπει την κυβέρνηση ύστερα από καιρό να διαμορφώνει ατζέντα. 
Και όσο η Ν.Δ. βρίσκεται στα μετόπισθεν τόσο αναφύονται θέματα εσωστρέφειας, αφού και η επίσκεψη Ομπάμα κατόρθωσε να γίνει θέμα εσωτερικής τριβής, αλλά και άτσαλου χειρισμού από τη νέα ηγετική ομάδα. Όλες τις προηγούμενες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση, με δηλώσεις, ειρωνικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πάσης φύσεως σχόλια, επιχείρησε να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει την αξία της επίσκεψης. Μια επίσκεψη που ζήτησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος κλείνοντας την 8ετή παρουσία του στον Λευκό Οίκο. 
 
Με άγχος
Τονίζοντας συνεχώς ότι πρόκειται για απερχόμενο πρόεδρο και ότι ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες μετάβασης στην προεδρία των ΗΠΑ, τα στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούσαν να ρίξουν σκιά στην επίσκεψη, με άγχος να μην πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης. Επιστρατεύτηκε μάλιστα και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε μια μέρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου ότι είναι τόσο πολύπλοκο το ζήτημα του χρέους, που ακόμη και οι δημοκρατικοί να είχαν νικήσει στις εκλογές δεν θα ήταν εύκολο να διευθετηθεί. Έπειτα όμως από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μηνύματα, προφανώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, άλλαξαν γραμμή πλεύσης.
 
Προχτές λοιπόν και με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα η αξιωματική αντιπολίτευση δέησε να κινηθεί θεσμικά:
«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει τον πρόεδρο Ομπάμα, προσδοκώντας μια χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής. Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακάλυψε σήμερα την Αμερική, αλλά ασκεί πολιτική με βάση τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.
 
Η ανακοίνωση αυτή, που κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, ήρθε μια μέρα μετά την αναζωπύρωση μιας βεντέτας που κρατάει καιρό μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο Σαμαράς από την περιοδεία του στη Θράκη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ή συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του, διασπά την ενότητα του λαού, ενθαρρύνει την αλαζονεία του Τσίπρα και δίνει συγχωροχάρτι στα τεράστια σφάλματά του. Κι αυτό δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε», φέρεται να είπε ο τέως πρωθυπουργός σε κομματικούς του φίλους, ενώ του αποδίδεται και ο χαρακτηρισμός «απατεώνας» για τον πρωθυπουργό. 
 
Επ’ αυτού ο Μεϊμαράκης δήλωσε σε συνεργάτες του ότι δεν ταιριάζουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον, απερχόμενο έστω, πρόεδρο των ΗΠΑ. 
Επίσης ο Μεϊμαράκης δείχνει να επιμένει στη γραμμή της ανάγκης εθνικής συνεννόησης «για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων που αποτελούν εθνικούς στόχους και για την επίτευξη των οποίων απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια» και να διαφωνεί με το πιεστικό αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Στις εύλογες αντιδράσεις για τη μονότονη πρόταση της Ν.Δ. για προσφυγή στις κάλπες, που τείνει να καταντήσει ανέκδοτο, ο Μητσοτάκης λέει πως το αίτημά του δεν αντικατοπτρίζει βουλιμία για εξουσία, αλλά την κατάθεση της αγωνίας για την αποτροπή ακόμη πιο αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα. «Στήνει το επιχείρημα για να μην τηρήσει υποσχέσεις του» λένε εσωκομματικοί του αντίπαλοι, θεωρώντας ότι θα επικαλεστεί χειρότερη εικόνα της χώρας, αν πότε γίνει πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτός επιχείρησε να αποτρέψει τα χειρότερα. 
 
Όλα αυτά προκάλεσαν αίσθηση στο διαδίκτυο και στις φιλικές σελίδες προς τον Σαμαρά και γενικά επανέφεραν τη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με την πολιτική τακτική και τη ρητορική της ηγετικής ομάδας του κόμματος. 
 
Κάτω από το χαλί
Η ηγεσία του κόμματος δηλώνει σίγουρη για τη στρατηγική της και τους τακτικούς χειρισμούς της και θεωρεί τη δημοσκοπική άνοδο ως επιβεβαίωση. Στελέχη μάλιστα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η κατάσταση στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και η πίεση που δέχονται από τη δημοσκοπική άνοδο της Ν.Δ. είναι ενδεικτική για την επιτυχή πορεία. Υπάρχουν όμως και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι όλα έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί και αρκεί ένα στραβοπάτημα του κόμματος για να ανοίξει το καπάκι της αμφισβήτησης για την πορεία. Θεωρούν ότι συχνά πυκνά το κόμμα ασκεί μια έξαλλη αντιπολίτευση, με εκδικητικά χαρακτηριστικά, που κινείται στα όρια του λαϊκισμού. 
 
Ο Μητσοτάκης πάντως σε διαδικτυακή συνομιλία του με τον Στέλιο Ράμφο σημείωσε ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος για συνθέσεις, εννοείται στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ρήξεις. Αν και προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχει κάνει πολλά, αν εξαιρέσει κανείς τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ τις πρώτες μέρες της εκλογής του. 
 
Το Κυπριακό
Τις επόμενες μέρες τα στελέχη της Ν.Δ. αναμένεται να «κάνουν ταμείο» για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ομπάμα και κυρίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό. Ο Μητσοτάκης είχε μια ολιγόλεπτη και τυπική γνωριμία με τον απερχόμενο πρόεδρο το βράδυ της Τρίτης στο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου αντάλλαξε κάποιες τυπικές κουβέντες με τον Ομπάμα. Όπως λένε από τη Ν.Δ., θα περιμένουν ενημέρωση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας και θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τον πολιτικό εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία. Η συνάντηση με τον Κυριάκο έγινε χτες βράδυ. 
 
Σήμερα, ημέρα μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, την οποία επρόκειτο να επισκεφτεί την 28η Οκτωβρίου, ταξίδι που ανέβαλε λόγω των εξελίξεων στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. 
Ο Κυριάκος μπορεί να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την προβληματική σχέση της ηγεσίας της ελλαδικής Εκκλησίας με την κυβέρνηση, αλλά προτιμά κι αυτός να ψαρεύει στα θολά νερά. Μπορεί να δηλώνει μεταρρυθμιστής και να ενθουσιάζει μια σειρά από εκσυγχρονιστικά στελέχη και την εγχώρια διαπλοκή, αλλά μπροστά στα δύσκολα είναι ένας κλασικός πολιτικάντης. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:34