search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:54
MENU CLOSE

Μαραθώνιος Τσίπρα εν όψει Eurogroup με 48ωρο διάλειμμα λόγω Φιντέλ

28.11.2016 09:24
Μαραθώνιος Τσίπρα εν όψει Eurogroup με 48ωρο διάλειμμα λόγω  Φιντέλ - Media

 

Σε έναν πολιτικό –διπλωματικό μαραθώνιο αποδύεται αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός  αρχής γενομένης από σήμερα εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group το οποίο θα καταγράψει το σημείο προόδου των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο προετοιμασίας για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως, ενώ το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προανήγγειλε την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στη σημερινή συνεδρίαση (staff level agreement) φαίνεται πώς παραμένουν ζητήματα ανοιχτά, πρώτα και κύρια στα εργασιακά. Με αυτό το δεδομένο ο πήχης των προσδοκιών για κλείσιμο της β αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα δείχνει να χαμηλώνει καθώς από την κυβέρνηση αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αποφάσεις να ληφθούν λίγο αργότερα. Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες η αρχική κυβερνητική βεβαιότητα που εξέπεμπε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα για κλείσιμο της αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου και άνοιγμα της συζήτησης επί των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έδωσε τη θέση της στη ρητορική περί επιδίωξης «πολιτικής συμφωνίας».

Για τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση συνεδριάζει από το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα ανοιχτά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος και στις διαδοχικές συναντήσεις  στο Μαξίμου που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί (στις 5μ.μ.) και το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ (αμφότεροι βρίσκονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενέται να βρεθεί και η στάση του ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση καλεί να αποσαφηνίσει τη θέση του ως προς τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δε θα δεχθεί νέα μέτρα μετά το 2018.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ωστόσο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί μακριά από το σκηνικό των διαπραγματεύσεων. Απόψε το βράδυ αναχωρεί για την Αβάνα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής, καθώς δεν ήταν εφικτή η παρουσία του στην κηδεία την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Unesco  για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά που θα λάβει χώρα στο Άμπου Ντάμπι. Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης αναμένεται να έχει επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά στήριξη στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο χρέος.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι, μόλις επιστρέψει από την Κούβα, την Πέμπτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:52