search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:56
MENU CLOSE

Φρένο σε ανοιχτό διαγωνισμό του ΥΠΕΞ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1945
1-12-2016
01.12.2016 04:00
ypex-2.jpg

 

Φρένο έβαλε, με απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο στο αποτέλεσμα δι­αγωνισμού που «έτρεξε» το υπουργείο Εξωτερικών και τελικά κατέληξε σε σύμβαση – δώρο για τρία πρόσωπα.

Τα εν λόγω πρόσωπα – δύο πρώην διπλωμάτες και ένας πρώην αρχη­γός της Ελληνικής Αστυνομίας – πρόλαβαν, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των διαδικασιών, να συστήσουν εταιρεία, να διεκδικήσουν και τελικά να κερδί­σουν την «ανάθεση υπηρεσιών υποστήριξης προξενικών αρχών και προξενικών γραφείων χορήγησης visa» χωρίς να έχουν την απαιτού­μενη εξειδικευμένη τεχνογνωσία και το προ­σωπικό για να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο (πράξη 289/2016), στις  22 Νοεμβρίου, αποφάνθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή σχεδίου σύμβα­σης με την εταιρεία Global Visa Center World Hellas, η οποία, όπως είπαμε, είχε συσταθεί λίγες μόλις μέ­ρες πριν ξεκινήσει η διαδικα­σία του διαγωνισμού από τους πρώην πρέσβεις  Δημήτριο Πλατή και Ιωάννη  Αλέξιο Ζέππο καθώς και τον πρώ­ην αρχηγό της Αστυνομί­ας Ελευθέριο Οικονό­μου.

Οι λόγοι με τους οποί­ους το Ελεγκτικό Συνέδριο στηρίζει την απόφασή του συνοψίζονται ως εξής:

♦  Είναι εταιρεία νεοσυστα­θείσα (στις 21.7.2015).

♦  Έχει μικρό μετοχικό κεφά­λαιο (24.000 ευρώ).

♦ Δεν έχει υποβάλει ισολο­γισμούς.                                                             

♦  Δανείζεται μέσα και προ­σωπικό για να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο που «κέρδισε» στον διαγωνισμό.

Ο ανοιχτός διαγωνισμός, με λίγα λόγια, προ­κηρύχθηκε με την απόφαση του ΥΠΕΞ 085/ ΓΕΝ/ΑΣ/10611/ 30.6.2015. Λίγες μέρες αρ­γότερα, στις 21.7.2015, δύο πρώην διπλωμά­τες και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ιδρύουν την εταιρεία για να λάβουν μέρος σε έναν δι­αγωνισμό που αφορά παροχή έργου υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων, ό­πως είναι η λειτουργία του «δικτύου» των ελ­ληνικών διπλωματικών αποστολών παγκοσμί­ως μεταξύ τους, με την κεντρική υπηρεσία κα­θώς και με το σύστημα Σένγκεν.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος – εκτός από τη νεοσυσταθείσα Global Visa Center World Hellas – πέντε ακόμη εταιρείες, όλες σχετικές με το αντικείμενο και με τις κατάλληλες τε­χνικές υποδομές και το προσωπικό. Μάλιστα η μια από αυτές, η UF Services UK LTD, είναι γιγαντιαία σε παγκόσμιο επί­πεδο και αυτή η οποία «τρέχει» μέχρι σήμερα το ελληνικό δίκτυο.   Παρ’  όλα αυτά,  ύστερα από αλλεπάλληλες    ενστάσεις   των   ενδια­φερόμενων ανταγω­νιστών,  τη   δουλειά κέρδισε ύστερα από δύο προσφυγές και μία αναπο­μπή η νεοσυσταθείσα, χωρίς εμπειρία και καμία τεχνική υποδομή εταιρεία.

Σκανδαλώδες αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα προκάλεσε την αντίδραση των υπόλοιπων εταιρει­ών, οι οποίες κινητοποιήθηκαν με όποια δυνατότητα είχαν προκειμένου να ερευνηθούν οι διαδικασί­ες που ακολουθήθηκαν κατά την εξέλιξη του δι­αγωνισμού. Στελέχη του ΥΠΕΞ, μιλώντας στο «Ποντίκι» για τον διαγω­νισμό, κάνουν λόγο για «μεθόδευση» η οποία υιοθετήθηκε προκειμένου η δουλειά (που συ­νεπάγεται κύκλο εργασιών δεκάδων εκατομ­μυρίων ετησίως) να καταλήξει στη συγκεκρι­μένη εταιρεία.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, καθώς και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό με σκανδαλώδη κατάληξη, οδήγησε στην πα­ρέμβαση της Δικαιοσύνης, η οποία ερεύνησε τον σχετικό φάκελο του διαγωνισμού. Αποτέ­λεσμα της εν λόγω έρευνας ήταν και η απόφα­ση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ουσιαστικά ακυρώνεται ο διαγωνισμός.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προ­φανώς δεν ικανοποίησε το υπουργείο Εξωτε­ρικών και, όπως πληροφορείται – αλλά… δεν θέλει να πιστέψει – το «Π», ο υπουργός ζήτησε (από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη) την αναθε­ώρησή της…

Τα γνωστά «μυστικά» του υπουργείου

Υπάρχουν κάποια «μυστικά» γνωστά στους παροικούντες το… ΥΠΕΞ.

♦ Πρώτον, η λειτουργία «μηχανι­σμών» και «συστημάτων» πανίσχυ­ρων, που επιβιώνουν και διαιωνίζουν το «δικαίωμά» τους να λύνουν και να δένουν στο υπουργείο ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία. Τα συστή­ματα αυτά (παντός πολιτικού και­ρού) μοιράζουν πόστα, προωθούν καριέρες και «βυσματώνονται» σε κάθε πολιτική ηγεσία.

♦ Δεύτερον, μια σοβαρή «μπίζνα», που αποφέρει προς διανομή τεράστι­ες ποσότητες «μαύρου» χρήματος, είναι οι χορηγήσεις από τις ελληνικές προξενικές αρχές του εξωτερικού θε­ωρήσεων εισόδου (visa) στη χώρα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στελε­χών του ΥΠΕΞ που έχουν πιαστεί με τη «γίδα στην πλάτη». Υπ’ αυτήν την έννοια οι ανάγκες ανα­βάθμισης της μηχανοργάνωσης των προξενικών αρχών και η διασύνδεσή τους είναι κάτι παραπάνω από ανα­γκαία και ο διαγωνισμός, που ουσι­αστικά ξεκίνησε επί υπουργίας του Ευ. Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ και ολοκλη­ρώθηκε – όπως ολοκληρώθηκε – επί υπουργίας Ν. Κοτζιά είναι αναγκαίος για τη διασφάλιση του συστήματος. Αυτό που δεν ήταν απαραίτητο να επιβεβαιωθεί είναι η ισχύς του «συ­στήματος» και η υποταγή της πολι­τικής ηγεσίας του υπουργείου στις επιθυμίες του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:56