search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:05
MENU CLOSE

Εξαγγελίες Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ – Πώς θα διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ στο 60,32% των συνταξιούχων

08.12.2016 20:45
Εξαγγελίες Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ - Πώς θα διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ στο 60,32% των συνταξιούχων - Media

 

Μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και να στείλει μήνυμα στους δανειστές εν μέσω διαπραγμάτευσης ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί «έμπρακτα» το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα εξαιτίας της προσφυγικής και της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης έχοντας μόλις επιστρέψει από το Ισραήλ, με διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου – κάτι που επέτρεψε ερμηνείες για εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα –  εξήγγειλε την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων αφού ο στόχος για 0,5% υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο, όπως ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε:

Την χορήγηση άμεσα, δηλαδή ενόψει των Χριστουγέννων, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν  συντάξεις κάτω από 850 ευρώ. Η  διανομή του ποσού θα γίνει από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους. Όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.

Τη στήριξη των νησιών της πρώτης γραμμής, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές με μέτρα όπως η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση. «Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να καταδείξει ότι η κυβέρνησή του κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται για «δίκαιη ανάπτυξη», και πως «όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη».  

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω σκληρά μέτρα, αλλά στον αντίποδα χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες: «Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μαξίμου: από 300 έως 850 ευρώ η ενίσχυση που θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές διευκρινίζοντας περαιτέρω το περιεχόμενο της εξαγγελίας για τους συνταξιούχους επισημαίνουν τα εξής:

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ.

συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04