search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:45
MENU CLOSE

Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία – Αστυνομικός ο δολοφόνος – Δοκιμάζονται ξανά οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας (Photo)

19.12.2016 16:18
Παρουσία Πούτιν η κηδεία Καρλόφ στη Ρωσία - Media

 

Νεκρός έπεσε από τα πυρά νεαρού αστυνομικού ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, την ώρα που εγκαινίαζε έκθεση ζωγραφικής στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο δολοφόνος του Καρλόφ, 22χρονος αστυνομικός, μέλος των δυνάμεων καταστολής της τουρκικής αστυνομίας, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, εισήλθε στο χώρο της έκθεσης επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ήταν θύμα των εκκαθαρίσεων Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου. 
 
Στη συνέχεια, και ενώ ο Ρώσος πρέσβης άρχισε την ομιλία του, ο νεαρός αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα και στη συνέχεια, με παγωμένο χέρι, έστρεψε το πιστόλι του κατά του Καρλόφ και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ.
 
Ο νεαρός δολοφόνος φέρεται να φώναξε στη συνέχεια «Ο Θεός είναι μεγάλος» και να αναφέρθηκε στο Χαλέπι και στη Συρία, ενώ τραυμάτισε και άλλα τρία άτομα -μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, τα οποία, ευτυχώς, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου-, προτού τον «εξουδετερώσουν» οι δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας που είχαν αποκλείσει το κτίριο.
 
Ο Αντρέι Καρλόφ άρχισε τη διπλωματική του καριέρα το 1976 και εργάστηκε επί μακρόν στη Βόρεια Κορέα, προτού μετακινηθεί στην Άγκυρα το 2007. Ανέλαβε πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013.
 
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονική επίθεση, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε εκτάκτως με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Για την ώρα, πάντως, η Μόσχα δεν δείχνει να επιθυμεί να αναβληθεί η τριμερής συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και έχει ως αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία.
 
Η Ρωσία φέρεται αποφασισμένη να φέρει τη δολοφονία του Καρλόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -την χαρακτήρισε, άλλωστε, «τρομοκρατική ενέργεια»-, ενώ οι τουρκικές αρχές αποδίδουν την δολοφονία στον πάλαι ποτέ μέντορα του Ερντογάν και νυν ορκισμένο αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν, και στο δίκτυό του στην Τουρκία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:44