search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:42
MENU CLOSE

«Μνήμες Βερολίνου»: Φορτηγό σκόρπισε το θάνατο – Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες (Video)

08.01.2017 12:03
Το Ισραήλ και το Μπουτάν εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις - Media

Ένας Παλαιστίνιος έριξε σήμερα το φορτηγό του πάνω σε μία ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών σε έναν δημοφιλή πεζόδρομο της δυτικής Ιερουσαλήμ σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 15 σε μία σκόπιμη επίθεση, ανακοίνωσε η αστυνομία και οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν πιθανώς υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον δράστη ως έναν Παλαιστίνιο από την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ και ανακοίνωσε ότι «εξουδετερώθηκε». Στο παρμπρίζ του φορτηγού ήταν εμφανείς τρύπες από πάνω από 12 σφαίρες.

Η ίδια πηγή είπε ότι τα θύματα ήταν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας–όλοι 20άρηδες– χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητά τους. Τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών στο Ισραήλ δημοσιοποιούνται αφού προηγουμένως ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους.

«Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Έχουμε αποκλείσει την Τζαμπέλ Μουκαμπάρ, τη συνοικία απ΄όπου προέρχεται και πραγματοποιούμε και άλλες ενέργειες στις οποίες δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα χαιρέτισε τη σημερινή επίθεση.

Αυτή ήταν η πιο φονική παλαιστινιακή επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και μήνες και είχε στόχο δόκιμους στρατιώτες που αποβιβάζονταν από λεωφορείο που τους είχε μεταφέρει στον πεζόδρομο Αρμόν Χανατζίβ, έναν δημοφιλή πέτρινο πεζόδρομο κατά μήκος του οποίου υπάρχει γρασίδι και ο οποίος έχει πανοραμική θέα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

“Είναι τρομοκρατική επίθεση, μία σκόπιμη επίθεση”, ανακοίνωσε μία εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Ρόνι Αλσέιχ, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Παλαιστίνιος ενδέχεται να είχε εμπνευστεί από ανάλογη επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου κι άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

“Είναι σαφώς πιθανό να επηρεαστεί κάποιος παρακολουθώντας τηλεόραση αλλά είναι δύσκολο να μπεις στο μυαλό του καθενός για να καταλάβεις τι τον ώθησε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα πράγματα όντως ασκούν επιρροή”, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Το οπτικό υλικό από την κάμερα ασφαλείας δείχνει το φορτηγό να αναπτύσσει ταχύτητα και να κινείται προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και στη συνέχεια, έπειτα από ένα κενό το οποίο προφανώς περιλαμβάνει άγριες σκηνές, να βάζει όπισθεν προς την κατεύθυνσή τους.

«Μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου κοίταξα στα αριστερά μου και είδα κάτι που μπορώ να το περιγράψω μόνο ως ένα φορτηγό που έτρεχε και με τίναξε στον αέρα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 ένας φρουρός ασφαλείας.

«Ήταν θαύμα που το όπλο μου έμεινε πάνω μου. Πυροβόλησα προς ένα λάστιχο του οχήματος αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είχε νόημα καθώς έχει πολλούς τροχούς και έτσι έτρεξα μπροστά από το όχημα και από γωνία πυροβόλησα εναντίον (του οδηγού) και άδειασα τον γεμιστήρα μου. Όταν σταμάτησα να πυροβολώ, κάποιοι από τους δόκιμους άρχισαν και εκείνοι να πυροβολούν».

Το οπτικό υλικό δείχνει πολλούς από τους στρατιώτες να εγκαταλείπουν τον τόπο της επίθεσης με τα όπλα τους. Ήδη εγείρονται ερωτήματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γιατί δεν άνοιξαν πυρ περισσότεροι στρατιώτες εναντίον του δράστη.

Διασώστες είπαν ότι περίπου 15 τραυματίες ήταν πεσμένοι στο οδόστρωμα και ότι τα ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου. Ο ισραηλινός στρατός μεταφέρει συχνά στρατιώτες για επισκέψεις εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένου του πεζοδρόμου Αρμόν Χανατζίβ.

Το Channel 10 μετέδωσε ότι ο ξεναγός των στρατιωτών επίσης άνοιξε πυρ εναντίον του οδηγού του φορτηγού.

Ως παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τμήμα της πρωτεύουσάς του αλλά όχι και η διεθνής κοινότητα, ο οδηγός του φορτηγού θα έφερε πάνω του ισραηλινή ταυτότητα και θα μπορούσε να μετακινείται σε ολόκληρη την πόλη.

Από παλαιστινιακές επιθέσεις σε δρόμους έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον 37 Ισραηλινοί και δύο αμερικανοί τουρίστες.

Τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κατά την ίδια περίοδο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 157 από αυτούς έδρασαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όργανα εγκλήματος, περιλαμβανομένων κουζινομάχαιρων, και είχαν στο στόχο τους τις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων ή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μία από τις κυριότερες αιτίες βίας είναι η υποκίνηση από πλευράς της παλαιστινιακής ηγεσίας με νεαρούς άνδρες να ενθαρρύνονται να επιτίθενται εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται την κατηγορία και ισχυρίζεται ότι οι δράστες πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους εξαιτίας της απόγνωσης για την ισραηλινή κατοχή εδαφών που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως κράτος τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες ωστόσο έχουν παγώσει από το 2014.

Βίντεο ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Από την 1η Οκτωβρίου του 2015 μέχρι σήμερα οι επιθέσεις με στόχο Ισραηλινούς έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 246 Παλαιστινίους, 36 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ιορδανό, έναν Αιγύπτιο και έναν Σουδανό, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP. Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί είναι οι δράστες ή οι πιθανοί δράστες αντι-ισραηλινών επιθέσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03