search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Νέο σκηνικό στον ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1952
19-1-2017
19.01.2017 04:00
pn1901dol.jpg

 

Το αν θα εξελιχθεί σε «κλειδί» για το μέλλον του ιστορικού Δημοσιογραφικού Οργανι­σμού Λαμπράκη θα το διαπιστώσουμε προσεχώς, όλα όμως δείχνουν ότι η «μπαγκέτα» των εξελίξεων περνά στα χέρια του Βασίλη Μουλόπουλου.

Είναι ένας έμπειρος δημοσι­ογράφος, ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνω­ρίζει και από την καλή και α­πό την ανάποδη τι σημαίνει ΔΟΛ, μια και αποτέλεσε κορυφαίο στέλεχός του για τρεις δεκαετίες. Συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, λένε οι πλη­ροφορίες, με τον «ισχυρό άνδρα» του δημοσιογραφικού οργανισμού Σταύ­ρο Ψυχάρη, κατόπιν αιτήματος του εκδότη, και «κλείδωσε» η επιστροφή του στη Μιχαλακοπούλου μετά την αποχώρησή του το 2012.

Όπως όλα δείχνουν, η δεινή κα­τάσταση του ΔΟΛ και ο κίνδυνος να παύσει η λειτουργία του ώθησαν τον εκδότη να αναζητήσει τη συνδρομή του παλαιού στελέχους του Οργανι­σμού στην προσπάθεια να εξευρεθεί επενδυτής, ο οποίος, με τη συνει­σφορά νέων κεφαλαίων, αφενός θα ικανοποιήσει τις άμεσες απαιτήσεις των πιστωτών του ΔΟΛ και αφετέρου θα φέρει τον Οργανισμό σε θέση να διεκδικήσει ρύθμιση των τεράστιων οφειλών του προς τις τράπεζες.

Αυτή η προσπάθεια, μεταξύ άλ­λων, θα απαιτήσει και τη βαθιά ανα­διάρθρωση του ΔΟΛ, συνεπώς η α­νάθεση αυτού του δύσκολου έργου σε ένα παλαιό και έμπειρο στέλεχος του Οργανισμού, το οποίο γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερι­κό του, φαίνεται να αποτέλεσε ένα α­κόμη κριτήριο για την επιλογή Μουλόπουλου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια εντυπωσιακή α­ντίδραση, ωστόσο θα πρέπει να θε­ωρείται βέβαιο ότι δεν βλέπει με δυ­σφορία την έσχατη προσπάθεια δι­άσωσης του ΔΟΛ, αφενός επειδή η «πτώση» του θα επέφερε καταλυτικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη μιντιακή αγορά και αφετέρου επειδή η διά­σωση θέσεων εργασίας – με άμεσο προηγούμενο την υπόθεση Μαρινό­πουλου – αποτελεί πάντα μια καλή και πολιτικά εκμεταλλεύσιμη είδηση. Επιπλέον, παρότι δεν ομολογείται, η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε σε καμιά περίπτωση να της χρεωθεί μια κατάρρευση του ΔΟΛ, καθώς αρκε­τοί σε αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν πρόθυμοι να αποδώσουν μια τυχόν κακή εξέλιξη στις πολλές τριβές με­ταξύ κυβέρνησης και εκδοτικού συγκροτήματος εδώ και αρκετό καιρό. Υπ’ αυτήν την έννοια προτίμησε να ε­πιτρέψει σε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην α­πόπειρα διάσωσης παρότι, όπως αναμενόταν, αυτή η εξέλιξη πυροδό­τησε καταιγισμό κατηγοριών εις βά­ρος της για απόπειρα ελέγχου του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήμα­τος. Ας δούμε όμως πώς δρομολογή­θηκαν οι εξελίξεις.

Οι ανακοινώσεις

«Η διοίκηση του Δημοσιογραφι­κού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. ε-ζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας “Το Βήμα” (απ’ όπου απο­χώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώ­ην πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβά­λει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση» ανέφερε η ανακοίνωση που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του «Βήματος» το βράδυ της Τρίτης.

Η κίνηση Ψυχάρη πυροδότησε έ­κρηξη αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ αργότερα το ίδιο βράδυ, στο ηλεκτρονικό «Βήμα», αναρτήθηκε δήλωση του ίδιου του Βασίλη Μουλόπουλου, η οποία ανέ­φερε: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στον ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συ­ναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Ορ­γανισμού και των ιστορικών του εφη­μερίδων».

Την ίδια στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως η επιστροφή Μου­λόπουλου στον ΔΟΛ αποτελεί σε­βαστή επιλογή του έμπειρου δη­μοσιογράφου. «Είναι η επιλογή του Βασίλη Μουλόπουλου να αποδεχτεί την πρόταση του ΔΟΛ, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Ο ίδιος εξάλλου ήταν επί χρόνια διευθυντικό στέλε­χος του ΔΟΛ» σημείωναν χαρακτη­ριστικά.

«Μετωπική» στη Βουλή

Ο επαναπατρισμός Μουλόπουλου στο συγκρότημα έβαλε «φωτιά στα τόπια» και στη χθεσινή προ ημερησί­ας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να βάλ­λουν κατά ριπάς και συντονισμένα ε­ναντίον του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού στρατοπέδου υποστη­ρίζοντας ότι εξυφαίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης νέο σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης ύστερα από ό,τι συνέβη με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γά­ντι» στη δευτερολογία του. «Επί ενά­μιση χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έ­χει στοχοποιήσει συστηματικά στην πρώτη σελίδα» είπε ο πρωθυπουργός για τον ΔΟΛ.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Κυ­ριάκο Μητσοτάκη σημείωσε πως έχει μετατραπεί «μια σοβαρή εφη­μερίδα σαν το άλλο αγαπημένο σας φύλλο, του κομιστή, του φίλου σας, του Θέμου Αναστασιάδη». Και ση­κώνοντας τους τόνους «κάρφωσε» τη «γαλάζια» ηγεσία, τόσο την προηγού­μενη όσο και τη σημερινή, σχολιάζο­ντας πως ο ίδιος δεν έχει συνεργάτες τον Χριστοφοράκο, τον Παπασταύρου, τον «αυτοφωράκια», ούτε έλαβε δώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη αν κλεί­σουν «Τα Νέα» και το «Βήμα», λέγο­ντας πως «εμένα δεν θα με κατευθύνει καμία εκδικητική μανία. Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός να δεχτεί τόσο και άδικη κριτική και bullying αλλά οι τίτλοι είναι κάτι ξέχωρο» και σημειώ­νοντας μάλιστα πως δεν επιθυμεί να κλείσει το ιστορικό δημοσιογραφικό συγκρότημα. «Όταν δικά σας στελέ­χη μεταπηδούν από την πολιτική στα ΜΜΕ είναι ελεύθερη αγορά, με μας εί­ναι Βόρεια Κορέα» ανέφερε χαρακτη­ριστικά ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζο­ντας την πολιτική και δημοσιογραφι­κή διαδρομή των Γιάννη Μιχελάκη, Παντελή Καψή, Μαρίας Σπυράκη αλλά και του υιού Ψυχάρη.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για συγκρότηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας του Τύ­που και των εργαζομένων, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να έρθουν σε αυ­τήν τη συζήτηση.

Της απάντησης του πρωθυπουρ­γού σχετικά με τις εξελίξεις στο ΔΟΛ είχαν προηγηθεί οι ισχυρές ριπές που εξαπέλυσαν ο Κυριάκος Μητσοτά­κης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύ­ρος Θεοδωράκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέ­θηκε στην κυβέρνηση λέγοντας – α­ναφερόμενος στους εκδότες – πως «πρώτα τους καταγγείλατε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλαχθή­κατε μαζί τους. Χρησιμοποιήσατε τις δικαστικές τους εκκρεμότητες για να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο του συγκροτήματος, βάζοντας ως τοπο­τηρητή τον κ. Μουλόπουλο. Πρώην βουλευτή σας και πρόεδρο του Δ.Σ. της “Αυγής”, τον οποίο μάλιστα είχατε το θράσος να προτείνετε και για αντι­πρόεδρο του ΕΣΡ. Αυτή είναι η αντίλη­ψή σας για τις ανεξάρτητες αρχές».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαί­τερα υψηλούς τόνους ανέφερε πως «δεν καταφέρατε να φτιάξετε το ΣΥ­ΡΙΖΑ Channel και τώρα ετοιμάζετε το ΣΥΡΙΖΑ News», σημειώνοντας πως «αφού δεν καταφέρατε να τον επι­βάλετε στο ΕΣΡ, τώρα τον επιβάλατε στον ΔΟΛ». Η Φώφη Γεννηματά επι­τέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουρ­γό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως «μετά τις χθεσινές μεθοδεύσεις το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι ότι ο ΣΥΡΙ­ΖΑ είναι πολέμιος της διαπλοκής».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστή­ριξε πως η κυβέρνηση «μετά τις προ­σπάθειες συνεννόησης με τη διαπλο­κή αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Αναλαμβάνει η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομί­λους. Η επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ ανατέθηκε ήδη στον κ. Μουλό­πουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και πρό­εδρο του Δ.Σ. της “Αυγής”». Εκτίμησε μάλιστα πως η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τον ΔΟΛ στον Μπόμπολα αναφέροντας πως «ο κ. Μπόμπολας είναι γνωστό ότι θέλει κάποια στιγμή να αναλάβει αυτός τον ΔΟΛ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:33