search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43
MENU CLOSE

Τσιζκέικ

08.02.2017 10:06
tsizkeik_foto.jpg

 

Το τσιζκεικ  θεωρείται από τον  περισσότερο κόσμο ως το παραδοσιακό  Αμερικάνικο έδεσμα. Οι ιστορικοί ωστόσο ισχυρίζονται  ότι μια πρώτη εκδοχή αυτού του γλυκού υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα  στη Σάμο το 2000πΧ!

Όπως λένε όσοι έχουν ασχοληθεί με την γαστρονομία και  την ζαχαροπλαστική της αρχαίας Ελλάδας ,το τσιζκέικ, – ή ένα παρ όμοιο γλυκό – φτιαχνόταν από αλεύρι, σιτάρι, τυρί και μέλι, και σερβιριζόταν  ως γαμήλια τούρτα σε γαμπρούς και νύφες. Επίσης ήταν το γλυκό, το οποίο γεύτηκαν οι πολίτες  στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 776 π.Χ. . Μάλιστα στα σχετικά συγγράμματα  που διασώζονται μέχρι σήμερα αναφέρεται ως πλακούντας.

Την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στη συνταγή του γλυκού μπήκαν και τα αυγά, και η συνταγή ταξίδεψε αρχικά σε Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη ενώ αργότερα «κατέκτησε»  τον υπόλοιπο κόσμο. 

Η μοντέρνα έκδοση του τσιζκέικ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη  όταν προσπάθησε  να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί όμως , δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα χρησιμοποίησε  ο Τζέιμς Κραφτ, ως κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο.

Εμείς σήμερα σας παρουσιάζουμε το τσιζκείκ του γνωστού και αγαπημένου ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου με την βεβαιότητα ότι η συνταγή του είναι μοναδική. 

Για τη βάση:

250 γρ. μπισκότα Digestive ή μιράντα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα:
600 γρ. κρέμα τυρί
60 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Για την επικάλυψη:
Μαρμελάδα τις αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Για τη βάση, τρίβουμε στο blender τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο. Τοποθετούμε 1 δαχτυλίδι διαμ. 20 εκ. και ύψους 4 εκ. Βάζουμε μέσα το μείγμα του μπισκότου και πιέζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα το τυρί, τη ζάχαρη όχι για πολύ και προσθέτουμε τη κρέμα. Γεμίζουμε το δαχτυλίδι, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και το βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα.

Όταν κρυώσει καλύπτουμε όλη τη επιφάνεια με την μαρμελάδα.

 

Πηγή: tasty-day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43