search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:19
MENU CLOSE

Απίστευτη δήλωση Στουρνάρα: «Ας ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα όσοι θέλουν τη δραχμή»

13.02.2017 13:00
Κορωνοϊός: Το 50% του μισθού του για τους επόμενους δύο μήνες δίνει ο Γιάννης Στουρνάρας - Media

Στην φράση «όσο αργούμε, τόσο χειρότερα», για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έστειλε σαφέστατο μήνυμα, για ακόμη μια φορά, προς την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά». 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί».

Μιλώντας για την ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι «ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, ο χρήσιμος χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, να είχε ολοκληρωθεί πέρυσι το Φεβρουάριο. Η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της πέραν του τρέχοντος μηνός, πρώτον, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, δεύτερον, θα καταστήσει δυσχερέστερη την επίτευξη συμφωνίας και τρίτον, θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω το ρυθμό ανάπτυξης. Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και στην επανάληψη των αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Για σενάρια δραχμής
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στα σενάρια περί Grexit και δραχμής. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το Grexit δεν αποτελεί ούτε καν αξιόπιστη απειλή καθώς δεν το θέλει ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ούτε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ούτε οι εταίροι.
 
«Το να φύγεις από το ευρώ θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Όλα είναι σε ευρώ. Δεν μιλάμε για υποτίμηση αλλά για αλλαγή νομίσματος. θ’ αλλάξουν οι ισολογισμοί των τραπεζών. Όλοι θα ζητάνε να πληρωθούν σε ευρώ, θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα, δεν θα μπορούμε να πάμε στο εξωτερικό. Ας ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα όσοι θέλουν τη δραχμή να δουν πόσο ωραία θα είναι αν το κάνουμε αυτό. Κάτι τέτοιο είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο. Στη χειρότερη σας αφήνω να το κρίνετε εσείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. 
 
Για ΔΝΤ
Για την στάση του ΔΝΤ ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως επιδιώκει τον σωστό στόχο με τον λάθος τρόπο. Το ΔΝΤ μιλάει, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ρύθμιση του χρέους αλλά το κάνει, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, κάνοντας πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.
 
«Το είπαν και οι Θεσμοί διά στόματος Ντάισελμπλουμ. Ξεπερασμένη η ανάλυση του ΔΝΤ είπε ο Ντάισελμπλουμ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας η κατάσταση σήμερα είναι πιο εύκολη για τους κυβερνώντες και όπως ανέφερε «είμαστε στο τελευταίο μίλι, δεν δικαιολογείται τώρα αποτυχία». 
 
Για διαπραγμάτευση
Ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στο ερώτημα μέχρι ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση χαρακτήρισε ως εφικτό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. «Το 3,5% δεν είναι τόσο πρόβλημα. Με τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή το 3,5% επιτυγχάνεται» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και συνέχισε: «Να τους πούμε θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%; Πολύ ωραία. Με αντίστροφο κόφτη όμως. Ότι θα αρθούν τα μέτρα αμέσως μόλις φανεί ότι ο στόχος επιτυγχάνεται. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί» τόνισε.
 
Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα «καυτά» ανοιχτά ζητήματα ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως δεν θεωρεί ανάθεμα την μείωση του αφορολόγητου ορίου αρκεί, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτή να είναι κλιμακωτή και να εξαιρεί τις οικογένειες με πολλά παιδιά καθώς και να ζητήσουμε παράλληλα, όπως είπε, μείωση φορολογικών συντελεστών. 
 
Για capital controls
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ακόμα πως στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε θα αποτελεί θέμα χρόνου να περιγράψουμε το χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15