19/06/2018 11:26:27
12.3.2017 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1959 στις 09-03-2017

Κεντροαριστερά διλήμματα

Κεντροαριστερά διλήμματα - Media

 

Για κινήσεις προσωπικής ιδιοτέλειας κατηγορεί η Χ. Τρικούπη την κίνηση Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση

Μετά πολλών εμποδίων εξελίσσεται η διαδικασία καθορισμού των συνθηκών και κυρίως των συνέδρων στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την ώρα που εμμένουν όσοι πιέζουν για την ανάγκη ενός νέου κομματικού μηχανισμού. 
 
Μάλιστα οι τρεις πρώην υπουργοί – Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης – αναθάρρησαν από το εύρημα δημοσκόπησης της εταιρείας Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι στο ενδεχόμενο να φτιάξουν ένα κόμμα και να συμμετέχουν στις εκλογές οι τρεις με την «Ώρα Αποφάσεων», ένα 11% δυνητικών ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς δείχνει πρόθυμο ή ίσως πρόθυμο να το ψηφίσει και ειδικότερα ένα 3% δίνει πιθανότητες από 80% και άνω να το ψηφίσει, ενώ 8% δίνει πιθανότητες από 50% και άνω να το ψηφίσει. 
 
Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η προοπτική της Κεντροαριστεράς θα ήταν καλύτερη αν το ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η κίνηση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν στην ίδρυση νέου κόμματος (22%), αντί να στοιχηθούν πίσω από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (11%) ή το Ποτάμι και η κίνηση των τριών δημιουργούσαν νέο κόμμα (9%).
 
Κατεδάφιση
Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιστέκονται σ’ αυτές τις πιέσεις θεωρώντας πως όλες οι κινήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός πόλου κινούνται από προσωπική ιδιοτέλεια. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να εκφράσει ένα τμήμα του λαού και να έχει επιτυχία, ας το κάνει» επισημαίνει έμπειρο στέλεχος, το οποίο τονίζει ότι οι τρεις υπουργοί αναδείχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν καταθέσει στον δημόσιο διάλογο κάτι ριζικά διαφορετικό. 
 
Επιδιώκουν, όπως λένε, μόνο την κατεδάφιση του υπάρχοντος κόμματος και τη δημιουργία κάποιου νέου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να απεμπολήσει την ιστορία και τα επιτεύγματά του για την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα αναφέρουν ότι ούτε με το Ποτάμι κατόρθωσαν οι τρεις υπουργοί να συμμαχήσουν, αφού απαιτούν την πλήρη διάλυση του κόμματος, με αποτέλεσμα ο Σταύρος Θεοδωράκης να επανέλθει στο ζήτημα της αυτονομίας των διαφορετικών χώρων, θέση στην οποία εναντιωνόταν όσο διαλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για την ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
Ακόμη στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών θα καταστούν καθοριστικά για την ενότητα του χώρου με την επιβράβευση του εγχειρήματος ενότητας της Κεντροαριστεράς και την επικράτησή του ως τρίτης πολιτικής δύναμης με αυξημένα ποσοστά.
 
Αναδίπλωση
Στο μεταξύ για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκαν η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων κομμάτων και κινήσεων και οι αποφάσεις για τα οργανωτικά του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο έχει προσδιοριστεί για τον Ιούνιο. Το ζήτημα αφορά κυρίως τον τρόπο ανάδειξης των συνέδρων, όπου το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των πολιτών μέσω της εκλογής από τη βάση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναδιπλώθηκε από την αρχική του πρόταση να εκλεγούν όλοι από την εκλογική βάση με ενιαία ψηφοδέλτια, οι μισοί να προέρχονται από εκλογή και οι άλλοι μισοί να υποδειχθούν από τα κόμματα.
 
Το ΚΙΔΗΣΟ εισηγείται η επιλογή να γίνει από τα κόμματα από τη στιγμή που δεν πρόκειται να γίνει εκλογή οργάνων και το συνέδριο θα είναι προγραμματικό. Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει ακόμη λάβει την τελική θέση της, ενώ οι Κινήσεις Πολιτών συμφωνούν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
 
Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί είναι το αν τελικά μέσα από το συνέδριο θα προκύψει κάποιο επιτελικό σχήμα, με τη μορφή είτε ενός μικρού ευέλικτου σχήματος είτε ενός μεγαλύτερου σώματος, όπως το Συντονιστικό, που έχει συσταθεί ad hoc, είτε ενός ακόμη μεγαλύτερου σώματος που θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα Εθνικής Επιτροπής ή Συνέλευσης. 
 
Το μεγάλο πρόβλημα πάντως για την εκλογή ενός οργάνου είναι ο επιμερισμός της δύναμης κάθε κόμματος ή κίνησης, αν δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση αναλογική από όλες τις συνιστώσες, παρότι το ΚΙΔΗΣΟ για παράδειγμα δεν μετείχε στις τελευταίες εκλογές ούτε οι Κινήσεις Πολιτών έχουν δοκιμαστεί εκλογικά αυτόνομα.
 
Διολίσθηση
Τελευταίο από τα προβλήματα είναι αν η επικύρωση των όποιων αποφάσεων λάβουν ως καταληκτικό πλαίσιο για τη φύση και τα οργανωτικά του συνεδρίου θα αποφασιστεί από την ηγεσία των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή θα πρέπει να παραπεμφθεί στις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων, όπως με μεγάλη ένταση ζητούν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι ενδεχομένως μέσα από το συνέδριο θα υπάρξει κάποια σημαντική διολίσθηση προς την ενοποίηση των επιμέρους κομμάτων σε ένα ενιαίο κόμμα.
 
Στο παρασκήνιο πάντως υπάρχουν και άλλες ενστάσεις, που προς το παρόν δεν έχουν λάβει μεγάλη διάσταση. Υπάρχουν στελέχη που αντιδρούν στην απόφαση των επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων να μην τεθεί θέμα επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να κατέλθει με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. 
 
Η Χαριλάου Τρικούπη επ’ αυτού απαντά με αυτοπεποίθηση ότι όποιος επιθυμεί να θέσει θέμα ας το θέσει ανοιχτά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μπορεί να αποφασιστεί εκλογή από τη βάση. Συνεργάτες της Γεννηματά θεωρούν ότι μόνο μετά τις επόμενες εκλογές ενδεχομένως να μπορεί να αμφισβητηθεί η πολιτική της πρωτοκαθεδρία.
 
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πάντως, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αναφύονται συνεχώς, είναι αισιόδοξοι για την πορεία και επισημαίνουν ότι χτίζουν σταδιακά μια νέα σχέση με τις νεότερες γενιές, στις οποίες έχουν σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης. Επισημαίνουν ότι η εκδήλωση στον «Κεραμεικό» την περασμένη Δευτέρα είχε απόλυτη επιτυχία, αφού συμμετείχαν πολλοί νέοι. Μάλιστα πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν ότι μίλησαν μόνο νέα στελέχη και δεν καπελώθηκαν από τα στελέχη του κεντρικού μηχανισμού των κομμάτων.
 
Η Φώφη Γεννηματά θα συμμετέχει σήμερα στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Παρασκευή. Εκεί αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με στελέχη των ευρωσοσιαλιστών, όπου αναμένεται να εκφράσει και την αντίρρησή της στις πολιτικές διαμόρφωσης μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.