search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:29
MENU CLOSE

Κεντροαριστερά διλήμματα…

01.07.2013 21:00
oldphotossel_0081372672178.jpg

Είναι δεδομένο ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν αφήνει κανέναν ποτέ να πλήξει.

Είναι δεδομένο ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν αφήνει κανέναν ποτέ να πλήξει. Την ώρα που η Ν.Δ. βράζει υπόκωφα για την πολιτική νεκρανάσταση του «βαθέος ΠΑΣΟΚ», στην Ιπποκράτους πολλοί έχουν κατεβάσει «πλερέζες» για το τέλος του κόμματος.
Είναι, συνεπώς, κίνηση ματ η ζαριά του Ευάγγελου Βενιζέλου να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία και να επαναφέρει το ξεδοντιασμένο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ή η αναγνώρισή του ως συνιστώσας της Κεντροδεξιάς με προοπτική να επιβιώσει ως πολιτικό δεκανίκι της Ν.Δ.; Οι γνώμες διχάζονται από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε – μόνος του – να αφήσει πίσω εμπόδια και δισταγμούς. Έσπασε το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που πήγαινε για… αρραβώνα, και έδωσε το δαχτυλίδι της – προσωρινής; – παραμονής στην εξουσία στον πρωθυπουργό.
Πολλοί εκτιμούν ότι ο Βενιζέλος είναι ο νικητής από την πολιτική κρίση της τελευταίας εβδομάδας, αφού κατόρθωσε να κερδίσει χρόνο μέσα από την παραμονή του στην κυβέρνηση και να επιχειρήσει να «ζεστάνει» έναν κόσμο που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ μέσα από τη μόνη διαδικασία που ήξερε: την πρόσβαση στην εξουσία.
Ο «κυβερνητισμός», σύμφωνα με κάποιους – που ελπίζουν ακόμα στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ –, είναι το μόνο συγκολλητικό στοιχείο της παράταξης και αυτό φρόντισε ο πρόεδρός του να το προσφέρει στα λιγοστά πια στελέχη του και τους ψηφοφόρους του, λένε κάποιοι αναλυτές.

Τα ερωτήματα
Πίσω από τα κηρύγματα του Βενιζέλου για «την εθνική ανάγκη και την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ ώστε να σωθεί η χώρα» κρύβεται η δική του ανάγκη να κερδίσει χρόνο μήπως και «ανατάξει» δημοσκοπικά το κόμμα του. Πώς όμως θα κατορθώσει να ανακάμψει δημοσκοπικά, όταν η μέχρι τώρα πείρα έδειξε ότι τα κέρδη τα πιστωνόταν η Ν.Δ. και το ανάθεμα το χρεωνόταν το ΠΑΣΟΚ;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι, παρά την «πρόσκαιρη» συντριβή της χώρας, επειδή «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», αργά ή γρήγορα οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στις δυνάμεις που εργάστηκαν για τη «σωτηρία του τόπου». Ωστόσο προκύπτουν πολλά και εύγλωττα ερωτήματα, τα οποία θέτουν είτε δημόσια είτε ιδιωτικά πολλά στελέχη, τα οποία προβληματίζονται έντονα από το κυβερνητικό ντουετάκι Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και την τύχη τους:
• Πώς το ΠΑΣΟΚ θα διαφοροποιηθεί ιδεολογικά και πολιτικά στις εκλογές, όταν βρίσκεται σε μια κυβέρνηση που δεν έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, αλλά νεοφιλελεύθερα στην οικονομική – μνημονιακή πολιτική (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης) και σκληρά δεξιά στην εσωτερική πολιτική (Δένδιας, Αθανασίου, Αδ. Γεωργιάδης);
• Πώς θα πιστωθεί τα όποια θετικά στοιχεία στη συγκράτηση της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, όταν δεν έχει συμμετοχή στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας;
• Πώς θα ανακάμψει δημοσκοπικά, όταν εκπροσωπείται σε υπουργεία που αφορούν και… επηρεάζουν μόνο τα οικονομικά συστήματα, όπως το Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
• Πώς θα αντιστρέψει την εικόνα εσωστρέφειας, όταν προωθήθηκαν μόνο πιστά στον πρόεδρο στελέχη και δεν αξιοποιήθηκαν φωνές από όλους τους χώρους;
• Πώς θα δυναμώσει κοινοβουλευτικά, όταν μπήκαν στην κυβέρνηση τόσοι βουλευτές, ενώ υπήρξε μια δεξαμενή στελεχών που δεν εκλέχτηκαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μην αποδυναμωθεί πλήρως η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και να επανέλθουν στο προσκήνιο αδρανοποιημένα στελέχη;
Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν αμέσως. Με την κίνηση αυτή, εκτιμούν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος δείχνει την πόρτα εξόδου σε στελέχη που διαφωνούν με την έντονη «ώσμωση» με τη Ν.Δ. και προτείνουν επιστροφή του κόμματος στο «κινηματικό» παρελθόν του.
Ήδη η Αριστερή Πρωτοβουλία ανακοίνωσε τον προβληματισμό της για το αν έχει νόημα να παραμείνει εντός του κόμματος και η κίνηση των 75, αν υπολογίσει κανείς τα πικρόχολα σχόλια του Μιχάλη Καρχιμάκη στα κοινωνικά δίκτυα, μοιάζει να φλερτάρει με την έξοδο. Αν συμβεί αυτό, θα επιβεβαιωθούν όσοι πάντα πίστευαν ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει ένα μικρό, αλλά απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα.

Η… μικρή Ελένη
Το ζήτημα είναι αν ο κατακερματισμός του ΠΑΣΟΚ θα ωφελήσει τη ΔΗΜΑΡ. Η κίνηση Βενιζέλου έδειξε ότι ποτέ δεν κατάπιε τις μικρομέγαλες κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου, που επιχειρούσε να περιθωριοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και επιδίωκε να πρωταγωνιστήσει στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς. Έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε αιφνιδιαστικά να «περιθωριοποιήσει» αυτός πολιτικά τη ΔΗΜΑΡ.
Ήδη ο Φώτης Κουβέλης, αντί αυτοκριτικής για τα όσα ανέχθηκε έναν χρόνο τώρα σε μια κυβέρνηση που ανέτρεψε πλήρως τον σκοπό συγκρότησής της, την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δηλαδή, τα έβαλε με τα μιντιακά και άλλα συστήματα που τον έδιωξαν τάχα από την κυβέρνηση. Είναι φανερό πως εκτιμά ότι μια μάχη με τα φαντάσματα της διαπλοκής θα τον βοηθήσει να περάσει πιο ομαλά σ’ έναν πιο ριζοσπαστικό λόγο, που ενδεχομένως να του δίνει λόγο πολιτικής ύπαρξης και να επανασυσπειρώνει την κομματική του βάση και τους ψηφοφόρους του.
Το ζήτημα όμως είναι ότι μια πιο ριζοσπαστική εμφάνιση της ΔΗΜΑΡ δεν ανοίγει τον δρόμο της διεύρυνσής της με φυγόκεντρες ΠΑΣΟΚικές δυνάμεις. Κι αυτό επειδή οι ορφανές εκσυγχρονιστικές – μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αναζητούν άλλη βάρκα για να τους περάσει απέναντι και όχι μια ΔΗΜΑΡ μεταλλαγμένη σε… «ήσυχο» ΣΥΡΙΖΑ.
Η πιο αριστερή ή λαϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ έχει εγκατασταθεί ή οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η εκτός κυβέρνησης ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να μείνει σαν τη… μικρή Ελένη του παιδικού τραγουδιού, που «κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της».
Εξ ίσου κινδυνεύει και το ΠΑΣΟΚ: να μείνει με τον Βενιζέλο και τους φίλους του, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα και κοινωνική αναφορά. Οι εξελίξεις αυτές ίσως δικαιώνουν όσους εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος της Κεντροαριστεράς. Όλα αυτά ισχύουν αν δεν επεκταθεί προς τα Κεντροαριστερά εγκαταλείποντας τον ριζοσπαστισμό του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας έτσι αρχηγούς και αρχηγίσκους να κάνουν όνειρα και σχέδια. Λέτε ο νέος αστικός διπολισμός να είναι εδώ πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζαμε και ανεξάρτητα από τα αναθέματα για τις… συνιστώσες της Κουμουνδούρου;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01