search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:27
MENU CLOSE

Reuters: Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ

06.04.2017 15:28
Μπλακ άουτ: Χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές στην Αττική - Media
 
Με τίτλο: «Η σκοτεινή εποχή της Ελλάδας: Πώς η λιτότητα έσβησε τα φώτα», το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει με μελανά χρώματα τις δυσκολίες που εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν στο να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και την ενεργειακή πενία που βιώνουν λόγω της κρίσης και της λιτότητας.
 
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σχεδόν το 40% των Ελλήνων αδυνατεί να είναι συνεπές στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ –το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη- με αποτέλεσμα χρέη περίπου 2,6 δισ. ευρώ να έχουν συσσωρευτεί από απλήρωτους λογαριασμούς. 
 
Ταυτόχρονα, το Reuters υποστηρίζει ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση στο φαινόμενο της κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος (τα περιστατικά έφτασαν τις 10.600 πέρσι από 4.470 το 2012) από το οποίο η ΔΕΗ χάνει 500-600 εκατ. ευρώ έσοδα το χρόνο, αν και τονίζει ότι η ΔΕΗ δεν σχολίασε επισήμως το νούμερο.
 
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι προβλέψεις της επιχείρησης για επισφαλείς απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 453 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016 έναντι 690,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο σχέδιο της κυβέρνησης –στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών της- για πωλήσεις μονάδων παραγωγής ρεύματος.
 
Υπογραμμίζεται δεν ότι η ίδια η ΔΕΗ, προκειμένου να ελαφρύνει κάπως το βάρος των χρεών των καταναλωτών, έχει προχωρήσει σε προγράμματα αποπληρωμής με δόσεις, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έχουν πέσει στα 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που την εμποδίζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις και υποχρεώνοντάς την να συνάψει δάνειο 200 εκατομμυρίων, ώστε να αποπληρώσει ομόλογο που λήγει τον ερχόμενο Μάιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:27