search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:25
MENU CLOSE

Σα να μην έσβησαν ποτέ…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1975
06-07-2017
09.07.2017 03:00
fot-2.jpg

 

«Αναμενόμενο» εποχικό γεγονός οι πυρκαγιές και τα κενά στην πρόληψη

Τέτοια εποχή κάθε χρόνο οι σελίδες των εφημερίδων και οι οθόνες των τηλεοράσεων γεμίζουν από ρεπορτάζ σχετικά με πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Πρόκειται για ένα ρεπορτάζ που κατά γενική ομολογία δεν απαιτεί ευρεία δημοσιογραφική έρευνα και μελέτη, αφού κάθε χρόνο μοιάζει ίδιο και απαράλλακτο. Σαν να μην πέρασε μια ημέρα από την προηγούμενη χρονιά, οπότε ξανατυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα ή επαναπροβλήθηκε η συγκεκριμένη «είδηση» στους τηλεοπτικούς δέκτες…
 
Σε εισαγωγικά η λέξη «είδηση», διότι ένα αναμενόμενο, κοινότοπο… εποχικό γεγονός – αφού κάθε καλοκαίρι επανέρχεται στο προσκήνιο και με τις πρώτες βροχές ξεχνιέται, λες και πρόκειται για… αποδημητικό πτηνό – όπως τα κενά στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, από ένα σημείο και μετά παύει να αποτελεί είδηση.
 
Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι χρόνο με τον χρόνο, αντί η κατάσταση να βελτιώνεται, γίνεται όλο και χειρότερη. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον, κατά γενική ομολογία, γηρασμένο στόλο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που συμπληρώνουν κοντά στα 40 (τα C215) και τα 25 (τα C415) χρόνια πτήσεων και επικίνδυνων αποστολών.
 
Φέτος δε, προτού ακόμη σβήσουν οι τελευταίες εστίες φωτιάς στην ανατολική Μάνη, με τους κατοίκους και τον τοπικό δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο να μιλούν στο «Ποντίκι» για «αδράνεια και υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής», οι συνδικαλιστές αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεώρησαν σκόπιμο να δημοσιοποιήσουν, μέσω ανακοινώσεων, μια προφανή αντιπάθεια εκατέρωθεν.
 
Αφορμή στάθηκε η παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και η ενημέρωση που είχε σχετικά με τις πρώτες ημέρες πτήσεων των drones που χρησιμοποιούνται σε εναέριες περιπολίες πυροπροστασίας και παρακολούθησης της πορείας πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες κατηγορούν τον αρμόδιο υπουργό για «επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης», τα οποία σκοπό έχουν να «υποβαθμίσουν» τη σοβαρότητα των ελλείψεων που υπάρχουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρεται: 
«Φρονούμε πως είδε στην πράξη ότι σαφώς και τα αποκτήματα της νέας τεχνολογίας είναι καλοδεχούμενα και χρήσιμα, αλλά πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν οι διατιθέμενοι επιχειρησιακοί πόροι του Πυροσβεστικού Σώματος», τονίζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως «περισσότερο χρειάζονται πυροσβεστικά που δεν έχουν βλάβες, που έχουν καλά ελαστικά και αντί για drones χρειάζονται περισσότερο πυροσβεστικά αεροσκάφη!».
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης ακολούθησε η απάντηση του υπουργού μέσω non paper, το οποίο έφτασε στα mail των διαπιστευμένων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αστυνομικών συντακτών.
Μεταξύ άλλων «κύκλοι» του υπουργού χαρακτηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ «τηλεοπτικούς μαϊντανούς» τους συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής, αφού στον επίλογο του non paper αναφέρεται: «Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, που περιφέρονται στα κανάλια αντί να βρίσκονται στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους μάχιμους συναδέλφους τους που πολεμούν με τις φλόγες».
Στο περιθώριο της κόντρας συνδικαλιστών πυροσβεστών και κυβέρνησης, που σε τελική ανάλυση δεν αφορά τους πολίτες κατοίκους και αγρότες των περιοχών, οι οποίοι κάθε χρόνο βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τις καταστροφικές «δίδυμες» πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
 
Στην πράξη, όμως, τι γίνεται; Έχει καταντήσει πλέον ρουτίνα για όσους υπηρετούν στην Πυροσβεστική κάθε χρόνο να μετρούν όλο και λιγότερα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Όπως ανέφερε στο «Π», με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιπύραρχος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας: «Φέτος η υπηρεσία έχει ετοιμοπόλεμα στη διάθεσή της συνολικά 13 αεροσκάφη κατάσβεσης τύπου Καναντέρ (εννέα C215 ηλικίας 40 ετών και τέσσερα νεότερα 25 ετών και μεγαλύτερα σε χωρητικότητα C415), από τα συνολικά 21 που απαριθμούσε ο εναέριος στόλος στην Ελλάδα… δέκα χρόνια πριν».
 
Επιπλέον η υπηρεσία διαθέτει στον εναέριο στόλο της 17 σκάφη τύπου Πετζετέλ, τα οποία όμως, πέρα από τον περιορισμένο όγκο νερού που μεταφέρουν, δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με θαλασσινό νερό, δυο διθέσια αεροσκάφη επιτήρησης, τρία ενοικιαζόμενα ελικόπτερα, καθώς και τα περιβόητα drones, που στάθηκαν η αφορμή για την εκδήλωση της κόντρας του υπουργού Ν. Τόσκα με τους συνδικαλιστές πυροσβέστες.
Εκεί όπου παρατηρούνται οι σημαντικότερες ελλείψεις είναι, σύμφωνα με τον Ν. Τσόγκα, στα ανταλλακτικά και τα ελαστικά των πυροσβεστικών οχημάτων, αφού εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των αναλώσιμων εξαρτημάτων του επίγειου στόλου.
 
Συνεπώς οι διοικητές των μονάδων αναγκάζονται να καταφεύγουν στην… ελεημοσύνη επιφανών επιχειρηματιών, οι οποίοι κατά καιρούς κάνουν δωρεές στην υπηρεσία για την ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τη μονίμως απούσα πολιτεία.
 
Χαρακτηριστικός της ένδειας που πλήττει την Πυροσβεστική είναι ο μειωμένος, συγκριτικά με πέρυσι, κρατικός προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το «κρατικό ταμείο» προβλέπει 1,4 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για ιματισμό των πυροσβεστών, 150.000 για υποδήματα, 1.000.000 ευρώ για ελαστικά και 1.570.000 ευρώ για την αμοιβή των εποχικών δασοπυροσβεστών.
 
Το μεγαλύτερο όμως έλλειμμα, σύμφωνα με τους έμπειρους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, εντοπίζεται στη… μόνιμη πλέον απουσία ενός αποτελεσματικού οργανογράμματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον το 30% των περιστατικών που σημειώνονται στα ελληνικά δάση κάθε χρόνο.
 
Αυτός ο παράγοντας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, αφού όλες οι παγκόσμιες έρευνες για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνουν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μέση ετήσια αύξηση των πυρκαγιών μεταξύ 20% έως 50% εξαιτίας των περισσότερων και συχνότερων ημερών με καύσωνα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:21