20/07/2019 22:30:11
19.8.2017 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1982 στις 17-08-2017

Πιο «σκληρή» η ΕΚΤ

Πιο «σκληρή» η ΕΚΤ - Media

 

Δεν θέλει με τίποτα χαλάρωση των capital controls

Παρά την αλλαγή στις μηνιαίες αναλήψεις που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο, συνεχίζει να μην επιτρέπεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών στις τράπεζες, αλλά και οι συνδικαιούχοι.
 
Μετά τη νέα χαλάρωση, πρόσφατα, των capital controls, κυβερνητικά στελέχη ρωτήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πότε θα αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά το άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών. Όπως ανέφεραν, στο συγκεκριμένο ζήτημα – και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχετικά με το μνημόνιο – η ΕΚΤ είναι πιο «σκληρή» από το ΔΝΤ, φοβούμενη «έξοδο κεφαλαίων».
 
Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ένα «στοίχημα» το τι θα γίνει εάν το επιτρέψουμε: Θα φύγουν τα λεφτά ή όχι; Το πρόβλημα (κατά την ΕΚΤ) είναι ότι, εάν ανοίξουν και άλλοι λογαριασμοί ή μπουν συνδικαιούχοι, θα βγαίνουν τα λεφτά από τη χώρα, διότι θα υπάρχει μεγαλύτερο όριο αναλήψεων. Σημειώνεται ότι πλέον οι πολίτες θα χρειάζονται μία ανάληψη τον μήνα για να σηκώσουν 1.800 ευρώ από τον λογαριασμό τους.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και εξής, μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια ή κάποιες ημέρες από κάθε λογαριασμό θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800) ανά ημερολογιακό μήνα.
 
Ταυτόχρονα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του 50% συνολικά των χρηματικών ποσών τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
 
Επίσης, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, επιτρέπεται σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.
Ομοίως επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με τον N. 3874/2010.

Η ΑΑΔΕ στριμώχνει τους οφειλέτες Δημοσίου και ταμείων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει «τσουνάμι» μέτρων από το ερχόμενο φθινόπωρο προκειμένου να πιάσει στη φάκα όσους χρωστούν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους. 

Τα μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι τα εξής:

 Άντληση πληροφοριών και στοιχείων από κάθε διαθέσιμη βάση δεδομένων, εντός και εκτός δημοσίου τομέα, για το οικονομικό προφίλ μικρών και μεγάλων οφειλετών.u

 Πλήρης αυτοματοποίηση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.u

 Κατάταξη των φορολογουμένων που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το προφίλ τους.u

 Δημοσιοποίηση των ονομάτων και των οφειλών όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.u

Με βάση αυτήν την τελευταία ρύθμιση θα βγουν στα «μανταλάκια» τα ονόματα όλων των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.