search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:51
MENU CLOSE

Η «μάχη» των ακροδεξιών στους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1982
17-08-2017
20.08.2017 03:00
cstar2.jpg
 
Τζάμπα μάγκες οι φασίστες «ακτιβιστές», δεν έχουν τόπο να σταθούν, λιμάνι για να δέσουν
 
Το περιβόητο πλοίο «C-Star», ναυλωμένο από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, δεν κατάφερε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να αγκυροβολήσει πουθενά για να ανεφοδιαστεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα και να εκπέμψει σήμα κινδύνου.
 
Σκοπός των νεοναζί που επιβαίνουν σε αυτό είναι να εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη. Σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που έχει σώσει τη ζωή εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο ταξίδεψε για τη διάσωση της ομάδας των ακροδεξιών ακτιβιστών κατά της μετανάστευσης οι οποίοι βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.
 
Η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ένα από τα σκάφη αναζήτησης και διάσωσης είναι στον δρόμο για το «C-Star», το οποίο έστειλε σήμα κινδύνου έπειτα από βλάβη του κινητήρα, που δεν επέτρεψε στο πλοίο τη δυνατότητα να ελιχθεί.
 
Βοήθεια για όλους
 
Ο Μάικλ Μπουσχόιερ, ιδρυτής του οργανισμού βοήθειας Sea Eye με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ, ο οποίος λειτουργεί δύο σκάφη διάσωσης που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2016, δήλωσε ότι ήταν καθήκον οποιουδήποτε στη θάλασσα «να βοηθήσει τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων».
 
«Δεδομένου ότι το σκάφος της Sea Eye είναι πιο κοντά στο «C-Star», μας δόθηκε εντολή από το κέντρο συντονισμού ναυσιπλοΐας στη Ρώμη, την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για τη Δυτική Μεσόγειο, να πάμε να το βοηθήσουμε» δήλωσε η ΜΚΟ.
 
Η συνέχεια, όμως, της ιστορίας δεν ήταν η αναμενόμενη. 
 
Όταν το σκάφος της Sea Eye πλησίασε το «C-Star», το πλήρωμα του «πλοίου των ναζί» αρνήθηκε να δεχθεί τη βοήθειά του, δήλωσε ο Μπουσχόιερ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Μιλήσαμε μέσω ασυρμάτου. Είπαν ότι δεν χρειάζονταν, ούτε ήθελαν τη βοήθειά μας» πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι «αν χάλασε απλά η μηχανή, είναι ειρωνεία. Όμως ένα πλοίο σε κίνδυνο δεν είναι ποτέ αστείο πράγμα».
 
Επιπλέον, οι ακροδεξιοί αρνήθηκαν και μέσω Twitter ότι το πλοίο τους διέτρεξε οποιονδήποτε κίνδυνο και ανέφεραν πως ειδοποίησαν άλλα πλοία ότι η μηχανή του «C-Star» είχε σταματήσει λόγω ενός «δευτερεύοντος τεχνικού προβλήματος» που εκδηλώθηκε το βράδυ. Εκπρόσωπός τους δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ίδιο το πλήρωμα σταμάτησε τις μηχανές για να επιλύσει το τεχνικό πρόβλημα.
 
«Το πλοίο των ναζί»
 
Το «C-Star», ένα πλοίο μήκους 40 μ. με σημαία Μογγολίας, ξεκίνησε από το Τζιμπουτί, για να εμπλακεί σε δράσεις κατά των διακινητών και των ΜΚΟ κοντά στις λιβυκές ακτές.
Στα τοιχώματά του, το πλοίο φέρει δύο τεράστια πανό που γράφουν στα αγγλικά «Σταματήστε τη διακίνηση ανθρώπων» και «Δεν θα κάνετε την Ευρώπη δική σας, επ’ ουδενί».
 
Η ακροδεξιά οργάνωση Generation Identity πραγματοποίησε στα μέσα Μαΐου μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων μέσω διαδικτύου από την οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν 75.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian». Έτσι, μίσθωσε το «C-Star» για την επιχείρηση «Defend Europe» (Υπερασπίσου την Ευρώπη).
 
Αφού αρχικά υποσχέθηκε να μπλοκάρει ενεργά τις μεταναστευτικές βάρκες, τώρα υποστηρίζει ότι «παρακολουθεί» τις διασώσεις στη Μεσόγειο.
Η ακροδεξιά οργάνωση είναι ένα πενταετές κίνημα νέων ακροδεξιών ακτιβιστών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι εναντιώνονται στη θρησκεία του Ισλάμ και στη μετανάστευση. Επίσης, κατηγορούν τις ΜΚΟ ότι έχουν διασώσει το ένα τρίτο από τα περίπου 100.000 άτομα που έχουν σωθεί στη Μεσόγειο αυτόν τον χρόνο χάρη σε παράνομη συνεργασία με διακινητές που φέρνουν μετανάστες στην Ευρώπη.
 
Ρεζίλι στα λιμάνια
 
Πρώτος σταθμός του «C-Star» ήταν το λιμάνι της Σικελίας για να παραλάβει από εκεί κι άλλους νεοναζί, και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς τις λιβυκές ακτές.
Στόχος των ακροδεξιών ήταν να παρεμποδίσουν τη δράση των διεθνών οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια στην περιοχή, καθώς και τη μεταφορά στην Ιταλία των επιβαινόντων στα σκάφη προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, ήθελαν να ενεργοποιήσουν τη λιβυκή ακτοφυλακή προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν πίσω στη Β. Αφρική.
 
Ωστόσο, στο λιμάνι της Κατάνης, στη Σικελία, τους περίμενε μια «έκπληξη»: Δεκάδες άνθρωποι, με το σύνθημα «Closed for racists» («Κλειστό για τους ρατσιστές»), διαμαρτύρονταν για την επικείμενη άφιξη του πλοίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Περίπου 20 πλεούμενα, καγιάκ, ιστιοφόρα, φουσκωτές λέμβοι έπλευσαν στο λιμάνι για να ζητήσουν από τις αρχές να εμποδίσουν την προσέγγισή του από το «C-Star».
 
Διαδηλωτές στη Σικελία
 
«Βρισκόμαστε εδώ για να κλείσουμε, σε μια συμβολική ενέργεια, το λιμάνι της Κατάνης» εμποδίζοντας την πρόσβαση στο πλοίο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της οργάνωσης Avaaz για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Ιταλία Λούκα Νικότρα.
 
Το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας αυτής ήταν να μη δέσει τελικά το πλοίο στο λιμάνι της Κατάνης υπό τον φόβο επεισοδίων.
Οι περιπέτειες των αυτοαποκαλούμενων «πατριωτών» ωστόσο δεν τελείωσαν εκεί. Το «C-Star» ακινητοποιήθηκε για μια εβδομάδα στο κανάλι του Σουέζ από τις αιγυπτιακές αρχές, που αναζητούσαν όπλα. Στη συνέχεια, όταν το πλοίο αγκυροβόλησε στο κυπριακό λιμάνι της Αμμοχώστου, τον περασμένο μήνα, κάποια μέλη του πληρώματος που κατάγονταν από τη Σρι Λάνκα το εγκατέλειψαν. Πολλοί από αυτούς ζήτησαν άσυλο. 
 
Επιπλέον, το πλήρωμα του πλοίου και ο ιδιοκτήτης Σβεν Τόμας Έγκερστρομ κατηγορήθηκαν για τη δημιουργία και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, όμως αργότερα απελευθερώθηκαν.
Όταν το «C-Star» έφυγε από την Κύπρο, την 1η Αυγούστου, και του ζητήθηκε να μην αποβιβαστεί σε λιμάνια της Ελλάδας και της Σικελίας για τον φόβο διαμαρτυριών, Τυνήσιοι ψαράδες το εμπόδισαν να εισέλθει στο λιμάνι του Ζάρζις προκείμενου να ανεφοδιαστεί.
 
«Αν έρθουν εδώ, θα μπλοκάρουμε το κανάλι ανεφοδιασμού. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, δεδομένου όλου αυτού που συμβαίνει στη Μεσόγειο. Μουσουλμάνοι και Αφρικανοί πεθαίνουν» είπε ένας εκπρόσωπος των ψαράδων, ο Τσαμσεντίν Μπουρασίν.
 
Τυνήσιοι ψαράδες εμποδίζουν το πλοίο
 
Επιπλέον, ένα ισχυρό συνδικάτο της Τυνησίας απηύθυνε έκκληση να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του. «Προς όλους τους Τυνήσιους λιμενεργάτες: Μην αφήσετε το πλοίο του ρατσισμού “C-Star” να λερώσει τα λιμάνια της Τυνησίας. Διώξτε το, όπως έκαναν τα αδέλφια μας στη Ζαρζίς και στη Σφαξ» έγραφε σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook το συνδικάτο UGTT, το οποίο έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2015 μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις.
 
Το Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα ελλιμενισμού του «C-Star» προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε λιμάνι της Τυνησίας. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να μη συνεργαστεί με το ρατσιστικό και επικίνδυνο πλήρωμα του πλοίου».
 
Οι ασύρματοι
 
Το «C-Star» φαίνεται να επικοινώνησε με τουλάχιστον δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις λιβυκές ακτές, όπου πάνω από 14.000 μετανάστες αγνοούνται ή έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014.
 
Σύμφωνα με τις καταγραφές των επικοινωνιών τους μέσω ασυρμάτου, οι ακροδεξιοί έστειλαν το παρακάτω μήνυμα στα πληρώματα του πλοίου της SOS Méditerranée και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Aquarius» και της ΜΚΟ Proactiva Open Arms «Golfo Azzuro»:
 
«Αρχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε την περιοχή διάσωσης. Ενεργείτε ως υποκινητές για τους διακινητές ανθρώπων, τους επιτρέπετε να κερδίζουν εκατομμύρια. Θα σας παρακολουθούμε, η εποχή που κανένας δεν έβλεπε τι κάνετε τέλειωσε».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 600.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Την ίδια περίοδο, πάνω από 14.000 πέθαναν προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.
 
Τελικά, όλα εδώ πληρώνονται, όπως λέει και ο σοφός λαός, αφού το πλοίο κατέληξε να πάθει βλάβη, αρνήθηκε τη βοήθεια του σκάφους διάσωσης μεταναστών και πλέον βρίσκεται στη μέση του πουθενά, χωρίς τρόφιμα και καύσιμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15