search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:02
MENU CLOSE

Τρίτη αξιολόγηση, επίσκεψη Μακρόν και ΔΕΘ στην ατζέντα της κυβέρνησης

04.09.2017 04:27
Μαξίμου απαντά στη ΝΔ: Όποιος έχει τη μύγα... - Media

 

 

Μια …μακρά εβδομάδα ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση με τρεις βασικούς σταθμούς: τις προκαταρκτικές συζητήσεις για την αξιολόγηση (προγραμματισμός, ατζέντα) σήμερα στο Euroworking Group, και αύριο στη συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, την επίσκεψη Μακρόν στο τέλος της εβδομάδας και την επίσκεψη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με τη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.          

Το Μαξίμου επενδύει επικοινωνιακά στην επίσκεψη Μακρόν (σε μια φάση πάντως που η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βαίνει συνεχώς μειούμενη στη χώρα του, λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή του). Απώτερη επιδίωξη του πρωθυπουργικού γραφείου είναι να προβάλει την τόνωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων  – κάτι που αναμένεται να συνδεθεί με την καλή πορεία της οικονομίας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης – και κυρίως να στείλει το μήνυμα εν όψει της τρίτης αξιολόγησης ότι η Αθήνα εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αρχίσει εδώ και μέρες την προθέρμανση για τη ΔΕΘ με συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες επιχειρήσεων (επίσκεψη στο εργοστάσιο της Παπαστράτος την περασμένη Τρίτη, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Apivita στο Μαρκόπουλο Αττικής, σήμερα στις 10πμ), κλπ.

Με αιχμή τα (προσωρινά) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β τρίμηνο του 2017 που δείχνουν αυξητικές τάσεις στην ανάπτυξη (μισή μονάδα πάνω από το πρώτο τρίμηνο του έτους και σχεδόν μία μονάδα πάνω από το αντίστοιχο β τρίμηνο του 2016), αλλά και τις όποιες θετικές ειδήσεις από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τώρα, η κυβέρνηση – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις – θα επιχειρήσει να συνθέσει ένα θετικό αφήγημα, αυτό τη σταδιακής επιστροφής στην ανάκαμψη ήδη ένα χρόνο πριν την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και της δίκαιης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εφημερίδα Εποχή, δίνοντας ένα περίγραμμα του «πακέτου» της ΔΕΘ, το μομέντουμ είναι θετικό και η αξιοποίησή του μονόδρομος. Σημείωσε δε πως «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το πολιτικό σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε τα οφέλη να διανεμηθούν, με όσο το δυνατό δικαιότερο τρόπο». Για να γίνει αυτό, σημείωσε πρέπει να μπουν προτεραιότητες στα επενδυτικά σχέδια που να αφορούν και «την βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του κράτους, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Σε αυτά τα τρία πεδία θα κριθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης».

 

Η γ’ αξιολόγηση και οι κυβερνητικοί φόβοι για τη στάση του ΔΝΤ

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινούν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης καθώς τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα πραγματοποιείται συνεδρίαση του Euroworking Group, ενώ αύριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συναντήσει τον επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες με την ατζέντα της γ αξιολόγησης να βρίσκεται στο τραπέζι της συνάντησης.

Πάντως η αξιολόγηση τυπικά αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά θα έρθει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα – με αφορμή (και πρόσχημα ενδεχομένως) την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εικάζεται ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και πάντως μετά τις γερμανικές εκλογές, αν και το Ταμείο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά ως προς την ημερομηνία.

Ως προς την τρίτη αξιολόγηση η κυβέρνηση κατά τους θερινούς μήνες έχει διαμηνύσει επανειλημμένα και προς κάθε κατεύθυνση ότι πρόθεσή της είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης (αυτή τη φορά έχει ένα βασικό κίνητρο, την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές). Ωστόσο, προκειμένου να προκαταβάλλει σχετικά με τις ευθύνες πιθανών καθυστερήσεων, έχει εκφράσει και την ανησυχία της ότι μερίδα των δανειστών είναι αυτή που θα τις προκαλέσει, δείχνοντας προς την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Την ανησυχία αυτή επανέλαβε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι κάποιοι από τους δανειστές «έχουν την τάση να μηδενίζουν το κοντέρ και να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων ζητήματα που θεωρούνται κλειστά». Ο ίδιος κατέθεσε την εμπιστοσύνη του στην ευρωπαϊκή πλευρά αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για τη στάση του ΔΝΤ «εξαρτάται από το ΔΝΤ και από το πόσο εποικοδομητικό θα είναι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα την τρίτη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης και διακηρυγμένο στόχο των Ευρωπαίων, έτσι ώστε να περάσουμε πια στην τελική φάση υλοποίησης του προγράμματος και τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από τη φάση της σκληρής επιτροπείας και των μνημονίων».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:00