search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Στη ΝΔ δεν θέλουν… τους γόνους

09.09.2017 03:00
nd_1-4.jpg
 
Η αστραπιαία αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κληρονομική παραχώρηση της έδρας του Γιάννη Τραγάκη αναδεικνύει και το πρόβλημα που υπάρχει εντός της Ν.Δ. με τις πιέσεις σε όλα τα επίπεδα για μια θέση στα ψηφοδέλτια.
Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού, που κληρονόμησε μια μεγάλη εκλογική πελατεία στη Β’ Αθήνας, όταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποχώρησε από την ενεργό πολιτική και την υπερπεντηκονταετή έδρα του στο Κοινοβούλιο, αποφασίζει την καρατόμηση του υιού ενός άλλου, νυν στελέχους.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει κατηγορηθεί ως προϊόν νεποτισμού και οικογενειοκρατίας, δεν είναι μόνο ότι «είχε τη μύγα και μυγιάστηκε» αποκλείοντας τον υιό Τραγάκη από τα ψηφοδέλτια της Β’ Πειραιά, αλλά θέλησε και να στείλει ένα μήνυμα ότι όλοι μπορούν να αξιολογηθούν για τα ψηφοδέλτια – γιοι, κόρες, βαφτιστήρια, εγγόνια και ξαδέλφια –, αρκεί να τηρηθούν τα προσχήματα και κυρίως να μην αμφισβητείται η προεδρική ισχύς επί της κατάρτισης των ψηφοδελτίων και να υπάρχει σεβασμός στη λειτουργία των οργάνων που θα επεξεργαστούν τις λίστες. 
 
Επένδυση στην… ποιότητα
Το μήνυμα ήταν σκληρό και ηχηρό για όλους όσοι επιθυμούν ή παντοιοτρόπως έχουν εκδηλώσει τη βούληση να «κληρονομήσουν» την έδρα τους ερήμην των αποφάσεων του κόμματος.
«Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται και αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος» έγραψε στο Twitter ο Μητσοτάκης προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλει τη θέλησή του. 
Ακόμη και στη δική του περίπτωση, επισημαίνεται από τη Ν.Δ., έγιναν συνεννοήσεις με τον τότε πρόεδρο Κώστα Καραμανλή και η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε την περίοδο που είχε αποφασίσει το κόμμα. 
Το ενδιαφέρον πάντως στην ιστορία είναι ότι ο Γιάννης Τραγάκης είπε δημοσίως πως έχει λάβει τη συγκατάθεση του προέδρου της Ν.Δ. για την κίνηση αυτή, κάτι που δεν επιβεβαιώνει επισήμως το κόμμα.
Προφανώς οι επιτελείς του Μητσοτάκη αντιλήφθηκαν ότι, ακόμη κι αν είχε γίνει μια ανεπίσημη κουβέντα επ’ αυτού, δεν θα μπορούσε να μαζευτεί η «ζημιά» που έγινε στο διαδίκτυο, όπου πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για κληρονομικά δικαιώματα στις έδρες και προκλητικό βόλεμα.
 
«Η εικόνα αυτή αποθαρρύνει νέες παραγωγικές δυνάμεις που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική» επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ., τα οποία επιμένουν ότι δεν ισχύει τίποτε απ’ όσα διαρρέουν για παιδιά στελεχών του κόμματος που θα μπουν στα ψηφοδέλτια, αφού σημείωναν ότι μπορεί να έχουν γίνει κάποιες διερευνητικές συζητήσεις και επαφές.
Ωστόσο το κόμμα προσπαθεί να αποφύγει ένα «τσουνάμι» επιγόνων και να αξιοποιήσει όσους δουλεύουν πραγματικά για την επιτυχία της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο και όχι επειδή κληρονομούν πολιτική προίκα το όνομα του πατέρα ή της μητέρας. «Κανείς δεν αποκλείει κανέναν, αλλά δεν μπορεί κριτήριό μας να είναι τα κουκιά που φέρνει κάποιος, αλλά η ποιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Το θέμα με τους αυτόκλητους υποψήφιους έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι είναι όσοι είναι ήδη βουλευτές. Συνεργάτες του σημειώνουν τώρα ότι «δεν μπορεί όσοι επιθυμούν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι να ‘‘ζεσταίνουν’’ τη θέση τους για κάποιον επίγονό τους».
Το ζήτημα και η αστραπιαία αντίδραση του Μητσοτάκη δείχνει τα πολύ σοβαρά προβλήματα και τις αντιστάσεις που υπάρχουν εντός της Νέας Δημοκρατίας στο να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού. Τα φαινόμενα αυτά δικαιώνουν όσους λένε ότι μόνο η «βιτρίνα» έχει εξωραϊστεί στο κόμμα και όλα τα άλλα παραμένουν ίδια κι απαράλλακτα.
 
Επιχειρεί επαναφορά
Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ανακάμψει στην επικαιρότητα μετά το μπαράζ δημοσίων εμφανίσεων του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής του τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα των επενδύσεων. Από τη Ν.Δ. επιμένουν ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακές φούσκες, αφού συνεχίζεται με τραγικές συνέπειες για την οικονομία η στάση πληρωμών του Δημοσίου, όπως λένε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προετοιμάζεται με προσοχή για την εμφάνισή του το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με στόχο να εμφανίσει ένα νέο συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, εμμένοντας ότι η κυβέρνηση έχει ιδεολογική αγκύλωση και δεν μπορεί να πείσει τους διεθνείς επενδυτές. 
Στη Ν.Δ. έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει έως την άνοιξη εκτιμώντας ότι θα μπλοκάρει η τρίτη αξιολόγηση, στην οποία, όπως λένε, έχουν σπρώξει δύσκολες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη που κυκλοφόρησε την εκτίμηση είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, που είπε ότι η κυβέρνηση θα προσκρούσει σε τοίχο την άνοιξη του 2018 και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε κάλπες για να αποδράσει.
Η Μπακογιάννη συμπλήρωσε την εκτίμησή της λέγοντας ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Ο πεινασμένος… καρβέλια ονειρεύεται.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10