search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:07
MENU CLOSE

Εγκλωβισμένος ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
16.09.2017 03:00
mits-12.jpg

 

Χαμένος στην παγίδα της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορείας, αδυνατεί να  συγκροτήσει οραματικό λόγο

Αγωνιώδη προσπάθεια επιστροφής στην πολιτική επικαιρότητα καταβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού οι επιτελείς του είδαν με ανησυχία την επικοινωνιακή επέλαση του Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο. 
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε τις τελευταίες εβδομάδες έδαφος, αφού ο Μητσοτάκης, εδώ και καιρό, έδειχνε εξαφανισμένος και μόλις προχθές επιχείρησε να επανακάμψει με ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπου επανέλαβε ακόμη μια φορά τη θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 
Ο Μητσοτάκης, παρ’ ότι μίλησε σε κλίμα συγκίνησης στην εκδήλωση προς τιμήν του πατέρα του, δεν κατόρθωσε να δώσει ένα οραματικό στοιχείο στην ομιλία του. Η αλήθεια είναι ότι η πορεία του μέσα από τον μητσοτακικό πολιτικό πραγματισμό, δεν του προσδίδει επικοινωνιακή γοητεία. 
 
Στη Θεσσαλονίκη, λένε οι επιτελείς του, θα επιχειρήσει να μιλήσει για την επόμενη μέρα, αν και πολλοί επισημαίνουν ότι έχει εγκλωβιστεί στην αντισυριζική ρητορική του, που δεν μοιάζει να είναι πια ελκυστική στην πλειονότητα. 
Το στοιχείο αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Ν.Δ. μοιάζει να έχει πιάσει οροφή στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης δηλώνει αναποφάσιστο ή δύσπιστο για το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Στη δεξαμενή αυτή ποντάρει ο Τσίπρας, ενώ ο Μητσοτάκης δεν δείχνει να έχει πολιτικές και προγραμματικές εφεδρείες προκειμένου να το προσεγγίσει.
 
Παρωχημένη στρατηγική
Χθες, δέχτηκε στο γραφείο του τον Κώστα Καραμανλή δίνοντας στη δημοσιότητα γελαστές φωτογραφίες, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποκρουστούν οι απόψεις ότι η καραμανλική πτέρυγα έχει υπόγειες διασυνδέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. 
 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν ότι και με τις σχετικές δηλώσεις περί «λαϊκής Κεντροδεξιάς», με την οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν συγκλίσεις, όπως επαναλαμβάνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, έχουν στόχο να προκαλέσουν σοβαρό ρήγμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι πολλά στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι είναι λάθος και μοιάζει παρωχημένη η στρατηγική αποδόμησης του Τσίπρα και της κυβέρνησης, ειδικά σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει μπροστά και να μιλήσει για το μέλλον. 
 
Μάλιστα, εκτιμούν ότι το επικοινωνιακό επιτελείο προχωρά από γκάφα σε γκάφα, κρίνοντας ότι ήταν υπερβολική και άστοχη η πλήρης ταύτιση του κόμματος με την Eldorado Gold, που είναι προφανές ότι, απλώς, πιέζει την κυβέρνηση με τα περί αποχώρησής της και πως δεν πρέπει το κόμμα να επιδεικνύει διαρκώς ένα στυγνό νεοφιλελεύθερο προσωπείο. 
 
Πολλές κινήσεις, λένε νέα στελέχη της Ν.Δ., μπορεί να αποβούν μπούμερανγκ, αφού ως κυβέρνηση έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα με τα πεπραγμένα της. Ήδη η διαφοροποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τις Σκουριές, όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στοίχισε αρκετά στο κόμμα, όπως και οι παλινωδίες Χατζηδάκη στην αντιμετώπιση της επένδυσης. 
 
Η μεγαλύτερη, πάντως, μουρμούρα αφορά την παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς πολλοί φαίνεται να συμμερίζονται την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα «αδωνοποιείται». Η… ακράτεια λόγων και η σχεδόν ακροδεξιά, απαξιωτική και λαϊκιστική τακτική του αντιπροέδρου της Ν.Δ., εκνευρίζουν πολλά στελέχη, τα οποία επισημαίνουν ότι η παρουσία του απέχει από την αισθητική, την ιδεολογία και τις παραδόσεις του κόμματος. 
Το τελευταίο κρούσμα, με την ανάδειξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των αναφορών του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού, αποδίδοντάς του αυτούσιες τις φράσεις, προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έντονες επικρίσεις εντός της Ν.Δ. Πολλά είναι τα διαβήματα προκειμένου να υποβαθμιστεί οργανωτικά ο Γεωργιάδης και να μην ταυτίζεται το κόμμα με τις υπερβολές του. 
 
Συνήγορος αποικιοκρατών
Το βασικό πρόβλημα, πάντως, είναι ότι ο Μητσοτάκης άφησε πολύ χώρο προκειμένου να κινηθεί ο Τσίπρας, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Μπορεί η Ν.Δ. να τα έδωσε όλα προκειμένου να βγάλει αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό στο ζήτημα των επενδύσεων μέσα από τη σύγκρουση γύρω από τις Σκουριές. 
 
Πολλοί, όμως, πιστεύουν ότι η Ν.Δ. «τσίμπησε το τυράκι», δηλαδή βγήκε ως φρουρός στην αποικιοκρατική αντίληψη των επενδυτών, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να συνομιλήσει με την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί οι επενδυτές να κινούνται μακριά από το ευρωπαϊκό και ελληνικό νομικό πλαίσιο. 
 
Ο Τσίπρας επιχειρεί την περίοδο αυτή να δώσει «αριστερό – προοδευτικό» πρόσημο στο ζήτημα των επενδύσεων, εμμένοντας στον σεβασμό στη νομιμότητα. Πάντως, από την Πειραιώς επιμένουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά δεν το επιθυμεί κιόλας λόγω ιδεοληψίας. 
 
Επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει και στις σχέσεις της με τη γερμανική Fraport, όπου ο Χρήστος Σπίρτζης κωλυσιεργεί να δώσει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν οι εργασίες. 
Από τη Ν.Δ. επιχειρούν να αξιοποιήσουν και την κόντρα των αρχαιολόγων με την κυβέρνηση για την επένδυση του Ελληνικού, παρ’ ότι πολλά στελέχη, με γνώση των προβλημάτων, επισημαίνουν ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πολύπλοκο και οι προσεγγίσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές, αν θέλει η Ν.Δ. να μην κληρονομήσει ως κυβέρνηση σοβαρά νομικά προβλήματα που θα της δημιουργήσουν ζητήματα.
 
Αυτό που επισημαίνουν επίσης στελέχη που παρακολουθούν άναυδοι την επιπόλαια, επιφανειακή και ξεπερασμένη αντιπολιτευτική τακτική του Μητσοτάκη είναι ότι, ενώ ο Τσίπρας επιχειρεί να συσπειρώσει ξανά τους μη προνομιούχους και να δώσει προοπτική στη νέα γενιά, η Ν.Δ. αντιμετωπίζει το μέλλον με ένα κλίμα δημοσιονομικής αυστηρότητας και μνημονιακής ευλάβειας. 
Επισημαίνουν ότι, αν ο πρωθυπουργός κατορθώσει να πείσει ένα τμήμα της νέας γενιάς και τις οικογένειές τους, μπορεί να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών και να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες ντέρμπι. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:04