search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:16
MENU CLOSE

Οι δρόμοι των ιστορικών καφέ της Ευρώπης ξεκινούν από τα Χανιά!

08.10.2017 14:32
Οι δρόμοι των ιστορικών καφέ της Ευρώπης ξεκινούν από τα Χανιά! - Media

 

Στη μεσαιωνική πόλη της Λούκα στην Ιταλία, στους ιστορικούς χώρους του Palazzo Ducale και του Real Collegio έγινε φέτος (27-29 Σεπτέμβρη) η 30η συνάντηση φορέων και εκπροσώπων των «Δρόμων Πολιτισμού της Ευρώπης».

Στη διοργάνωση ήταν καλεσμένος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, Βασίλης Σταθάκης, ο οποίος ξεκίνησε συνομιλίες με εκπροσώπους του θεσμού αλλά και των κυβερνήσεων για δημιουργία «Δρόμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης».

Η ιδέα δημιουργίας μιας «αλυσίδας» με έντονο το άρωμα του …καφέ που θα διατρέχει την Ευρώπη και θα ενώνει τα ιστορικά καφέ – σημεία πολιτισμού της γηραιάς ηπείρου, γοήτευσε τους σύνεδρους που ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής. 

Εξάλλου, η ιστορία των καφέ της Ευρώπης -τόσο για την αρχιτεκτονική τους, όσο και για την φιλοσοφία τους, τις προσωπικότητες που φιλοξένησαν, τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν- προσφέρει πάντα αστείρευτο υλικό μελέτης. 

Οι «Δρόμοι Πολιτισμού της Ευρώπης» συμπλήρωσαν φέτος 30 χρόνια συνεχούς πορείας. Με 31 «δρόμους» στο ενεργητικό του και περισσότερες από 40 χώρες να συμμετέχουν, ο θεσμός αποτελεί βασικό πυλώνα δίαδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και ενώνει χώρες, ανθρώπους, κουλτούρες.

Η χώρα μας συμμετέχει ήδη στους δρόμους της ελιάς και των θερμών λουτρών, όμως το ξεκίνημα ενός ολοκαίνουργιου δρόμου με αφετηρία τα Χανιά της Κρήτης και το ιστορικό καφέ «Κήπος» κέρδισε αμέσως την προσοχή των συνέδρων, με εκπροσώπους από Γαλλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία κ.α να εκδηλώνουν ένθερμο ενδιαφέρον συμμετοχής. Μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του θεσμού στο συμβούλιο της Ευρώπης Alfredas Jomantas υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ιδέα. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Stefano Dominioni, γενικός γραμματέας του θεσμού.

Ο θεσμός των «Δρόμων Πολιτισμού» της Ευρώπης, ξεκίνησε το 1987 με τον δρόμο του Αγίου Ιακώβου. Ακολούθησε ο χανσεατικός δρόμος, ο δρόμος των Βίκινγκς, του Μότσαρτ, ο δρόμος των προσκυνητών, των θερμών λουτρών, της ελιάς, των κεραμικών, των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και του κρασιού, και πολλοί ακόμα. Σκοπός του θεσμού είναι να «ενώσει» ευρωπαϊκές χώρες -και όχι μόνο- κάτω από μια ομπρέλα πολιτισμού και δράσεων, να ενώσει διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα, αλλά και να προάγει αξίες όπως η αδελφοσύνη, η διαφορετικότητα, η συνεργασία κλπ.

Στόχοι του συνεδρίου, που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης είναι να συζητηθούν οι στόχοι, τα επιτεύγματα, οι ιδέες, αλλά και τα προβλήματα που κάθε «δρόμος» μπορεί να αντιμετωπίζει. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11