search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:22
MENU CLOSE

Την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ο Ραχόι

21.10.2017 11:54
Συναγερμός στο ΚΑΤ: Θετικός στον κορωνοϊό τραυματιοφορέας – Κλείνουν χειρουργικές αίθουσες - Media

 

Την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε, στον ισπανικό λαό, ο Ραχόι, μέσω διαγγέλματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας-τη Γερουσία-όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Τι προβλέπει το άρθρο 155

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση “ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”, η Μαδρίτη “μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας”.

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

1. “Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος”.

2. “Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων.”

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.

Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Καταλονία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία περιλαμβανομένου του ελέγχου της αστυνομίας της, της παιδείας και της υγείας.

Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διατείνονται ότι η περιοχή συνεισφέρει υπερβολικά στην εθνική οικονομία. Αντίθετα, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Καταλονία είναι ισχυρότερη ως τμήμα της Ισπανίας και ότι πιθανή απόσχισή της μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή για ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 1.200 εταιρείες με έδρα την Καταλονία μετέφεραν ήδη την έδρα τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας έπειτα από το δημοψήφισμα, ενώ αυτή την εβδομάδα η Μαδρίτη αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2,3% του ΑΕΠ (από 2,6%) την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αποδίδοντάς το στην αβεβαιότητα λόγω της καταλανικής κρίσης.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο προτείνει τη διάλυση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και τη διενέργεια τοπικών εκλογών τον Ιανουάριο καθώς και την ανάληψη του ελέγχου της 16.000 ανδρών αστυνομικής δύναμης της επαρχίας.

Έπειτα από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα επόμενα βήματα θα εξεταστούν από επιτροπή της Γερουσίας πριν από την τελική ψηφοφορία. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα υπερηψηφιστούν.

«Χτύπημα» χάκερ 

Η ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας δέχθηκε κυβερνοεπίθεση έπειτα από απειλές της οργάνωσης Anonymous, λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος που αναστέλλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

«Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι αδύνατη εξαιτίας συρροής υπερβολικά μεγάλου αριθμού χρηστών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η κεντρική υπηρεσία Πληροφοριών της Ισπανίας, έκανε γνωστό χθες ότι η οργάνωση ακτιβιστών Anonymous ανακοινώνει μέσω λογαριασμών εκστρατεία μαζικών επιθέσεων με το σύνθημα #OpCatalunya και #FreeCatalunya.

Ιστοσελίδες της ισπανικής κυβέρνησης έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και την υπαγωγή της στην κεντρική διοίκηση.

Το 2010, κατόπιν προσφυγής του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε μερικώς ανακαλέσει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, το οποίο είχε εγκριθεί το 2006 από το καταλανικό κοινοβούλιο και προέβλεπε διευρυμένες αρμοδιότητες για τις τοπικές αρχές, ενώ όριζε την Καταλονία ως «έθνος» στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους.

Το επεισόδιο αυτό είχε θεωρηθεί ταπείνωση για πολλούς Καταλανούς.

Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.
Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10