search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:50
MENU CLOSE

Σκληρό ροκ για τη διαφθορά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1994
09-11-2017
10.11.2017 04:00
island-1.jpg

 

Στην… κλασική φράση του Κώστα Λαλιώτη «σκληρό ροκ» παραπέμπει η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για τρέχουσες και μελλοντικές υποθέσεις ανομίας και διαφθοράς που σχετίζονται με τη Ν.Δ. και το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αυτό διεφάνη ήδη από τη σύγκρουση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή για θέματα ανομίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε λάβρος στον πρόεδρο της Ν.Δ.:
 για το θέμα των συνομιλιών του γραμματέα της Λευτέρη Αυγενάκη με καταδικασμένους κακοποιούς
και για την υπόθεση με τα «δωράκια» της Siemens, που αναθερμάνθηκε με την κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, για προνομιακή αντιμετώπιση της οικογένειας Μητσοτάκη από τη γερμανική εταιρεία.
 
Τώρα ήρθε και η αποκάλυψη από την εφημερίδα «Έθνος» ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του Μητσοτάκη, εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% μιας off shore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν. Η off shore, με όνομα Eternia Capital Management, ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Appleby στα Νησιά Κέιμαν και μέτοχοί της ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.
 
Το νέο δόγμα της κυβέρνησης περί σκληρού πρέσινγκ στην ανομία προκύπτει από:
Τις ατάκες του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή ότι η ανομία έχει εγκατασταθεί και στις «χάι» περιοχές της Αθήνας και στο περιβάλλον της Ν.Δ. και χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όποιος κατάφερε να πάει στον φορολογικό παράδεισο δεν απέφυγε την κόλαση της πολιτικής».
Την κυβερνητική υπόσχεση ότι θα διερευνηθούν εξαντλητικά όλες οι ελληνικές εμπλοκές στο παγκόσμιο δίκτυο off shore που ήρθε στο φως από τα Paradise Papers.
 
Βαρύ κλίμα στη Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται εξαιρετικά αμήχανη, καθώς στην επικαιρότητα φιγουράρουν τα ονόματα του γραμματέα του κόμματος και της συζύγου του προέδρου της, στοιχείο που ήταν κάτι παραπάνω από έντονο χθες, στο 4ο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το κλίμα μεταξύ των κομματικών στελεχών ήταν εξαιρετικά βαρύ.
 
Το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνομιλίες ποινικών κρατουμένων με διάφορα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Αυγενάκης. Η εισαγγελέας διαβίβασε τα δημοσιεύματα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο ζητώντας να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους αλλά και να διερευνηθεί αν από τις συνομιλίες προκύπτει η τέλεση αξιόποινων πράξεων.
 
Το «όχι» της Ντόρας
Ο στριμωγμένος Μητσοτάκης δυσκολεύεται να σχεδιάσει μια έξοδο από την εσωστρέφεια και μια απάντηση στο πρεσάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι φορολογικές εξαγγελίες δεν επαρκούν και η προοπτική ανανέωσης του κόμματος προκαλεί εσωκομματικές συγκρούσεις. 
Ιδιαίτερα στο δεύτερο σκέλος οι δυσκολίες είναι μεγάλες.
Από τη μια πλευρά πολλά κομματικά στελέχη αλλά και βουλευτές της νέας γενιάς ισχυρίζονται ότι «όσο ο Μητσοτάκης δεν καθαρίζει το κόμμα από τους βαρόνους, δεν θα μπορέσει να κάνει τις ανατροπές που χρειάζεται για να παίξει στο γήπεδο του Τσίπρα, ο οποίος δεν κουβαλάει αμαρτίες από το παρελθόν».
 
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως αυτές τις κινήσεις θα έπρεπε να τις είχε κάνει τους πρώτους μήνες της εκλογής του στην προεδρία της Ν.Δ. και πως τώρα θα τους έχει «βαρίδια» τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες ζήτησε από την Ντόρα Μπακογιάννη να κάνει πίσω, ακόμα και με παραίτηση από όλες τις θέσεις που κατέχει, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για ανανέωση του κόμματος και να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο του κόμματος να προβεί σε σημαντικές αλλαγές. 
 
Αντί απάντησης, η Ντόρα προτίμησε να δώσει συνέντευξη στο «Βήμα» λέγοντας ότι δεν επιθυμεί καμιά θέση, αλλά… μετά τις εκλογές!
Κάποιοι – που γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις δύσκολες οικογενειακές συζητήσεις – λένε ότι η προσπάθεια του Μητσοτάκη θα συνεχιστεί στην πρώτη ευκαιρία. Το βέβαιο πάντως είναι ότι σε αυτό το κλίμα τίποτε δεν είναι εύκολο για τον πρόεδρο της Ν.Δ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39