search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:01
MENU CLOSE

Επικαιροποίηση της Λοζάνης

07.12.2017 10:14
Επικαιροποίηση της Λοζάνης - Media

 

Εδώ και καιρό και σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν επαναφέρει στο προσκήνιο την τραγικά επικίνδυνη αμφισβήτηση της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης που βρίσκεται σε ισχύ ενενήντα τέσσερα χρόνια και τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητών του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ   επισφράγισε τη διάλυσή της και το τέλος του λεγόμενου  Ανατολικού Ζητήματος.

Με την επικαιροποίησή της ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά φαντασιώνεται την ανασύσταση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδέα εκρηκτική, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με ειρηνικές διαδικασίες.  Στην Συνθήκη της Λοζάνης συμφωνήθηκε η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η  δημιουργία του εθνικού Τουρκικού Κράτους με τον καθορισμό των συνόρων του νέου Κράτους και τη ρύθμιση τού  ζητήματος της εδαφικής κυριαρχίας επί των πρώην εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πρόκειται για μια πολιτική που θέτει σε αμφισβήτηση την περιοχή της Α.  Μεσογείου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο Ερντογάν μοιάζει να ονειρεύεται ενοχλητικά το παρελθόν και ένα αυτοκρατορικό ρόλο για μια Τουρκία  με πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά στον σύγχρονο κόσμο, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και για αυτό ιδιαιτέρα επικίνδυνη.

Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες υπογράφονται μετά από την λήξη πολεμικών συγκρούσεων και ξεϋπογράφονται με την έναρξη νέων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:59