search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:54
MENU CLOSE

Mαρτυρίες από την κόλαση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1999
14-12-2017
17.12.2017 04:00
pros-3.jpg

 

Αφηγήσεις προσφύγων σε μέλη Γιατρών Χωρίς Σύνορα

«Αυτό που δεν αντέχω στη Μόρια είναι να ακούω το κλάμα και τα ουρλιαχτά των παιδιών που κάνουν μπάνιο με παγωμένο νερό».
 
Για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα οι ελληνικές αρχές εγκλωβίζουν χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στα ελληνικά νησιά και τους αφήνουν στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ως απάντηση σε αυτή την κρίση οι ΓΧΣ κλιμακώνουν την επείγουσα ανθρωπιστική παρέμβασή τους και καλούν την Ε.Ε. και τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν τα νησιά και να μεταφέρουν αμέσως τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα.
 
«Στη Λέσβο ολόκληρες οικογένειες που έφτασαν πρόσφατα από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στριμώχνονται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές και προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο» αναφέρει η Άρια Δανίκα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι επίσης σοκαριστική: στην κλινική ψυχικής υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 10 ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη άθλια, αλλά τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική».
 
Ναρκωτικά
Ψυχολόγοι και μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνομιλούν καθημερινά με κάποιους από τους περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο hotspot της Μόριας, καταγράφοντας τις μαρτυρίες τους.
1 Αμάλ, ηλικιωμένη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν: «Θυμάμαι ότι μου έλεγαν πως δεν θα μείνω πάνω από 25 ημέρες στη Μόρια και ότι ύστερα θα μας πήγαιναν σε καλύτερο μέρος. Τώρα έχω κλείσει τέσσερις μήνες. Πολλοί έχουν καταρρεύσει. Δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μερικοί προσπαθούν να ξεφύγουν με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά».
 
Εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία καθηλώνει τους πρόσφυγες στο νησί, ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο είναι υπερπλήρης σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό δυναμικότητας 2.300 ατόμων, ενώ κατά μέσο όρο 70 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο από την Τουρκία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχουν αρκετά λουτρά και τουαλέτες στον καταυλισμό, η πρόσβαση σε νερό είναι δύσκολη και ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές δύο ατόμων, που δεν προστατεύουν από τη βροχή και το κρύο.
 
2 Κασίμ, πρόσφυγας από τη Συρία: «Ήμουν έτοιμος να ζήσω σε δύσκολες συνθήκες, όχι όμως στις άθλιες της Μόριας. Γι’ αυτό ήρθαμε στην πλατεία. Αναρωτιέμαι γιατί ξεκίνησα αυτό το ταξίδι. Ξέρω ότι δεν είναι φυλακή, όμως μας περιβάλλει η θάλασσα και μοιάζει με φυσική φυλακή. Είμαι ελεύθερος, αλλά δεν μπορώ να φύγω από το νησί».
 
Στα διεθνή ΜΜΕ
Οι άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από ανταποκρίσεις απεσταλμένων διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και είναι «καταπέλτης» για τη χώρα μας και συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο… δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.
 «Πρόσφυγες στη Λέσβο ζουν μέσα στη βροχή και το κρύο», αναφέρει το αραβόφωνο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.
 «Καμένο πλαστικό, πάνες ενηλίκων και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση», είναι ο τίτλος του σοκαριστικού ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph».
 
Αυτές οι άθλιες συνθήκες αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων: ήδη πέρυσι 5 άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στον καταυλισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επιπλέον αυτή η αφόρητη κατάσταση αυξάνει τις εντάσεις και την απόγνωση μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν στον καταυλισμό, ενώ οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των νησιών διαμαρτύρονται δικαιολογημένα ότι τα νησιά τους μετατρέπονται σε φυλακές.
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής μονάδας έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους, με την οποία παρέχεται βασική φροντίδα υγείας και πρόληψη της πνευμονίας, της υποθερμίας και άλλων καταστάσεων που συνδέονται με το κρύο στα πιο ευάλωτα άτομα. Ακόμη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπραγματεύονται με τις ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης στη Λέσβο και τη Σάμο.
 
Ποσόστωση
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις μεταξύ πολλών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητάει την κατάργηση των ποσοστώσεων για την κατανομή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα 26 κράτη – μέλη της Ε.Ε.
 
Μιας νομοθετικής διάταξης που, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της (Οκτώβριος 2015), παρουσίασε «διαρροές» αφού από την αρχική συμφωνία για την απορρόφηση 160.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, δύο χρόνια μετά έχουν μεταγκατασταθεί μόλις 26.000. Μάλιστα η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν να δεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σοβαρών κυρώσεων από την Κομισιόν, που θα έχει συνέπεια τον αποκλεισμό τους από τα Κοινοτικά Πακέτα Στήριξης και Επενδυτικά Προγράμματα της Ε.Ε.
 
Η πρόταση του Τουσκ για την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης, που θα σημάνει τον οριστικό εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ιταλία και την Ελλάδα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τις δύο συγκεκριμένες χώρες «πρώτης υποδοχής», που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, όσο και από εκπροσώπους άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και Γαλλία.
 
Η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής απόψε στις Βρυξέλες και, παρά τις προθέσεις του Τουσκ, αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:53