search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:24
MENU CLOSE

Κατέρρευσε ο βρετανικός κολοσσός Carillion – Αγωνία για 43.000 εργαζόμενους

15.01.2018 11:46
Κατέρρευσε ο βρετανικός κολοσσός Carillion – Αγωνία για 43.000 εργαζόμενους - Media

Η βρετανική εταιρία κατασκευών και υπηρεσιών Carillion κατέρρευσε σήμερα όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη, οδηγώντας την σε υποχρεωτική εκκαθάριση.

 

Η βρετανική εταιρία κατασκευών και υπηρεσιών Carillion κατέρρευσε σήμερα όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη, οδηγώντας την σε υποχρεωτική εκκαθάριση.

Η Carillion, που απασχολεί 43.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανόμενων 20.000 στη Βρετανία, παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από το προσωπικό της.

«Τις τελευταίες ημέρες δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για να στηρίξουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο και ως εκ τούτου, με βαθιά λύπη, φθάσαμε σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος Φίλιπ Γκριν. «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Carillion, για τους συναδέλφους μας, τους προμηθευτές και τους πελάτες μας που με υπερηφάνεια εξυπηρετήσαμε τόσα χρόνια».

Η εταιρία, που έχει ιστορία 200 ετών, είναι μια από τις πολλές ιδιωτικές εταιρίες που λειτουργούν ως πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών στη Βρετανία. Η Carillion δέχθηκε πλήγμα από δαπανηρές καθυστερήσεις στις συμβάσεις και την πτωτική πορεία σε νέα της μονάδα. με αποτέλεσμα να ανακοινώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την κερδοφορία της καθώς και ζημίες άνω του 1 δισεκ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο.

Το χρέος και οι λοιπές της υποχρεώσεις ανέρχονται στο 1,5 δισεκ. λίρες. Στους πιστωτές της Carillion περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι RBS, Santander UK και HSBC.

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός που είναι επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εποπτεύει το κυβερνητικό έργο. Πρόσθεσε ότι κάποια από τα συμβόλαια που διαχειριζόταν η Carillion θα δοθούν σε εναλλακτικούς παρόχους. Ο Λίντινγκτον κάλεσε το προσωπικό της εταιρίας να συνεχίσει να εργάζεται και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει τους μισθούς τους.

Παρόλο που η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στηρίζει τους εργαζομένους και να διασφαλίσει ότι εκτελούνται οι σχετικές συμβάσεις, δεν προχώρησε σε διάσωση της εταιρίας όπως έκανε με μεγάλες τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης σχεδόν πριν από μία δεκαετία.

Με τις τράπεζες να αρνούνται να αποδεχθούν την τελευταία προσπάθεια του ομίλου για αναδιάρθρωση, οι υπουργοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είχαν συνεχείς συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς δέχονταν πιέσεις από το αντιπολιτεύομενο Εργατικό Κόμμα και τα συνδικάτα να μην χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων για να στηρίξουν την εταιρία.

Υπουργοί, τραπεζίτες και ανώτατα στελέχη της εταιρίας πάσχισαν να βρουν ένα τρόπο να σωθεί η εταιρία σε συνομιλίες της ύστατης στιγμής το σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η Carillion ανακοίνωσε την «υποχρεωτική της εκκαθάριση» περίπου μία ώρα πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου σήμερα το πρωί.

Η Carillion έχει εργαστεί σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα, όπως η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η οδική σήραγγα της Διώρυγας του Σουέζ και ο Σταθμός Γιούνιον στο Τορόντο. Πέρυσι τον Ιούλιο, μία εβδομάδα μετά την πρώτη προειδοποίηση για την κερδοφορία της, αναδείχθηκε ένας από τους εργολήπτες για την νέα σιδηροδρομική γραμμή High Speed 2 της Βρετανίας, ενός σημαντικού έργου που θα συνδέσει καλύτερα το Λονδίνο με τη βόρεια Αγγλία.

Οι μετοχές των ανταγωνιστικών της εταιριών, όπως οι G4S, Interserve, Balfour Beatty και Kier Group, ενισχύθηκαν καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι εταιρίες αυτές θα αναλάβουν επιπλέον έργα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10