30/05/2020 09:57:07

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Το νέο μας πυρηνικό δόγμα είναι για να προσέχει η Ρωσία

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Το νέο μας πυρηνικό δόγμα είναι για να προσέχει η Ρωσία - Media
 
Με το νέο πυρηνικό δόγμα της, που προβλέπει την ανάπτυξη δύο νέων πυρηνικών όπλων, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να πείσει τη Μόσχα να σεβαστεί τις συμφωνίες μη διάδοσης, και κυρίως τη συμφωνία INF, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.
 
"Όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα πρόβλημα με τις παραβιάσεις της συνθήκης INF (αφορά τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς) εκ μέρους της Ρωσίας" είπε ο Μάτις σε ακρόασή του στο Κογκρέσο. "Θέλω να διασφαλίσω ότι οι διαπραγματευτές μας θα έχουν κάτι να διαπραγματευτούν", πρόσθεσε.
 
"Θα παραμείνουμε εντός των ορίων της INF αλλά θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για ένα επιπλέον όπλο που θα πρέπει να βάλει τη Ρωσία σε θέση όπου θα δει ότι την συμφέρει να σεβαστεί τη συνθήκη INF" πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για το νέο πυρηνικό δόγμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
 
Εδώ και πολλούς μήνες οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ανέπτυξε έναν νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς που παραβιάζει τη συνθήκη την οποία υπέγραψαν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τέθηκε σε ισχύ το 1988. Η Μόσχα το διαψεύδει και βεβαιώνει ότι τηρεί τη συμφωνία.
 
Παρουσιάζοντας το νέο δόγμα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει δύο νέα πυρηνικά όπλα: ένα νέο τύπο πυραύλου μικρής ισχύος που θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο (κατηγορία που δεν καλύπτεται από τη συνθήκη INF) και έναν πυρηνικό πύραυλο θαλάσσης-εδάφους που, εφόσον τεθεί στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων, θα παραβίαζε τη συνθήκη.
 
Ο υπεύθυνος του τομέα στρατηγικών δυνατοτήτων του αμερικανικού γενικού επιτελείου Γκρεγκ Γουίβερ άφησε να εννοηθεί την περασμένη Παρασκευή ότι αυτός ο νέος πύραυλος –που θα είναι έτοιμος σε επτά με δέκα χρόνια– μπορεί να εγκαταλειφθεί εάν η Ρωσία δεχτεί να εφαρμόσει επαληθεύσιμα μέτρα ελέγχου των πυρηνικών όπλων.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.