search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:06
MENU CLOSE

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Το νέο μας πυρηνικό δόγμα είναι για να προσέχει η Ρωσία

06.02.2018 18:34
Μάτις: Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί οριστικά - Media
 
Με το νέο πυρηνικό δόγμα της, που προβλέπει την ανάπτυξη δύο νέων πυρηνικών όπλων, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να πείσει τη Μόσχα να σεβαστεί τις συμφωνίες μη διάδοσης, και κυρίως τη συμφωνία INF, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.
 
“Όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα πρόβλημα με τις παραβιάσεις της συνθήκης INF (αφορά τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς) εκ μέρους της Ρωσίας” είπε ο Μάτις σε ακρόασή του στο Κογκρέσο. “Θέλω να διασφαλίσω ότι οι διαπραγματευτές μας θα έχουν κάτι να διαπραγματευτούν”, πρόσθεσε.
 
“Θα παραμείνουμε εντός των ορίων της INF αλλά θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για ένα επιπλέον όπλο που θα πρέπει να βάλει τη Ρωσία σε θέση όπου θα δει ότι την συμφέρει να σεβαστεί τη συνθήκη INF” πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για το νέο πυρηνικό δόγμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
 
Εδώ και πολλούς μήνες οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ανέπτυξε έναν νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς που παραβιάζει τη συνθήκη την οποία υπέγραψαν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τέθηκε σε ισχύ το 1988. Η Μόσχα το διαψεύδει και βεβαιώνει ότι τηρεί τη συμφωνία.
 
Παρουσιάζοντας το νέο δόγμα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει δύο νέα πυρηνικά όπλα: ένα νέο τύπο πυραύλου μικρής ισχύος που θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο (κατηγορία που δεν καλύπτεται από τη συνθήκη INF) και έναν πυρηνικό πύραυλο θαλάσσης-εδάφους που, εφόσον τεθεί στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων, θα παραβίαζε τη συνθήκη.
 
Ο υπεύθυνος του τομέα στρατηγικών δυνατοτήτων του αμερικανικού γενικού επιτελείου Γκρεγκ Γουίβερ άφησε να εννοηθεί την περασμένη Παρασκευή ότι αυτός ο νέος πύραυλος –που θα είναι έτοιμος σε επτά με δέκα χρόνια– μπορεί να εγκαταλειφθεί εάν η Ρωσία δεχτεί να εφαρμόσει επαληθεύσιμα μέτρα ελέγχου των πυρηνικών όπλων.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:04