03/04/2020 11:18:48

Ανησυχία από τον Π.Ο.Υ.: Ποια είναι η «ασθένεια Χ» που τρομάζει τους επιστήμονες της Υγείας

Ανησυχία από τον Π.Ο.Υ.: Ποια είναι η «ασθένεια Χ» που τρομάζει τους επιστήμονες της Υγείας - Media
 
Έναν νέο «τρόμο» προσέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην ετήσια λίστα που συντάσσει με τα επικίνδυνα παθογόνα που οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να προκαλέσουν πανδημία.
 
Για πρώτη φορά από το 2017 που συντάσσεται η λίστα αυτή, ο ΠΟΥ συμπεριέλαβε ανάμεσα στο AIDS, το SARS, τον ιό Έμπολα και τον ιό Ζίκα και την «ασθένεια Χ», η οποία, σύμφωνα με τον οργανισμό «αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο που είναι σήμερα άγνωστο ικανό για να προκαλέσει ανθρώπινη νόσο».
 
Το στοιχείο που τρομοκρατεί τους επιστήμονες είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση της «Ασθένειας Χ», με τον ΠΟΥ να καλεί την παγκόσμια κοινότητα να τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για πανδημία μιας άγνωστης ασθένειας.
 
Χαρακτηριστική της ανησυχίας του ΠΟΥ είναι η δήλωση αξιωματούχου του οργανισμού ο οποίος πιστεύει ότι η επόμενη επιδημία θα είναι κάτι που δεν έχει δει η ανθρωπότητα ξανά στο παρελθόν και ότι ήδη για την άγνωστη ασθένεια σχεδιάζονται διαγνωστικές εξετάσεις και εμβόλια.
 
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ, με βάση τα μοντέλα τους θεωρούν η «ασθένεια X» θα είναι πιθανότατα μια ασθένεια που θα εμφανιστεί στα ζώα και στη συνέχεια θα μεταπηδήσει στον άνθρωπο από αλλαγές στο οικοσύστημα και από επαφή με ανθρώπους-ζώα.
 
Πληροφορίες: CNN.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.