search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18
MENU CLOSE

Έρχεται νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 30.000 ανέργους

08.05.2018 13:48
Το λάθος με τις ιατρικές μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης που καταλήγουν στα σκουπίδια - Media

Τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος μεγάλος κύκλος προσλήψεων για Κοινωφελή Εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες, που θα αφορά σε 30.000 ανέργους. Ειδικότερα, οι θέσεις που θα προκηρυχθούν για 8μηνη εργασία Κοινωφελούς Χαρακτήρα θα είναι 25.000 σε υπηρεσίες Δήμων και 5.000 σε υπηρεσίες Περιφερειών. Άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα δηλώνουν τις ανάγκες τους σε ειδικότητες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Στόχος είναι τον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι προσλήψεις.

Το πρόγραμμα που προετοιμάζεται, θα ενσωματώνει μια νέα τύπου διαδικασία κατάρτισης για όσους απασχοληθούν σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως κτίστες, κηπουροί κ.α. Τα ΚΕΚ δηλαδή θα χορηγούν μια πιο εξειδικευμένη πιστοποίηση σε τεχνικές ειδικότητες, π.χ. για λειτουργία μηχανημάτων, κηπουρική κ.α., ώστε οι ωφελούμενοι να εμπλουτίσουν τα εφόδια και το βιογραφικό τους. Στόχος είναι όσοι μπαίνουν στα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας και ακριβώς επειδή πρόκειται για ανέργους με συγκεκριμένο προφίλ – η πολυπληθέστερη ομάδα αφορά άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και με ελάχιστους εισοδηματικούς πόρους – να βοηθηθούν στα επόμενα βήματά τους μετά το τέλος του 8μηνου. Επισημαίνεται πως το 8μηνο θα αναγνωρίζεται και θα μετράει για τις επόμενες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.

Ειδικότερα ωφελούμενοι αναμένεται να είναι :

1. Εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

3. Μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

4. Άνεργοι πτυχιούχοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

5. Άνεργοι ΑμεΑ (15% των θέσεων καλύπτεται από ΑμεΑ), δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η μοριοδότηση των ωφελούμενων θα ακολουθήσει το μοντέλο της Κοινωφελούς για την δασοπυρόσβεση. Θα πριμοδοτεί, δηλαδή, λίγο περισσότερο τους δικαιούχους ΚΕΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα κριτήρια επιλογής αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής :

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα, (διπλασιάζεται για ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών).
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες : 1 μόριο ανά πλήρη μήνα.
Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια.
Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό : 30 μόρια για ατομικό έως 3.500 και οικογενειακό έως 7.000. Ακολούθως 25 μόρια για ατομικό 3.500 – 5.000 και οικογενειακό 7.000 – 10.000. Εν συνεχεία 20 μόρια για ατομικό 5.000 – 8.000 και οικογενειακό 10.000 – 16.000. Και 10 μόρια για ατομικό 8.000 – 12.000 και οικογενειακό 16.000 – 26.000.
Ηλικία: 15 μόρια για ηλικίας 18 έως 29 ετών, 30 μόρια για ηλικία 30 – 44 ετών, 45 μόρια για 45 ετών και άνω.
Αριθμός ανηλίκων τέκνων: 10 μόρια για κάθε ανήλικο παιδί.
Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια
Δικαιούχοι ΚΕΑ : 30-35 μόρια.

Ο μισθός του προγράμματος ανέρχεται σε 19,81 ευρώ ημερησίως ή 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους ηλικίας 25 ετών και άνω καθώς και σε 17,27 ευρώ ημερησίως ή 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Δράσεις ενίσχυσης της εργασίας για νέους πτυχιούχους έως 30 ετών, με σπουδές σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίοι θα συνδράμουν κυρίως στην ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου, προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο digital economy forum 2018: «Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Όπως δήλωσε η ίδια, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης της εργασίας για νέους έως 30 ετών, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε επιμέρους πρότζεκτ στο Δημόσιο. Τα πρότζεκτ αυτά θα αφορούν κυρίως την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου κι εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και, ιδίως, για τη δημιουργία κινήτρων παραμονής των νέων και του υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού στη χώρα. Η ανάσχεση του brain drain συνιστά άλλωστε κορυφαίο στόχο για το υπουργείο Εργασίας. «Έχουμε ήδη απευθύνει τη σχετική πρόσκληση προς όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, για να καταγράψουν τις ανάγκες τους και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση τέτοιων συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα αφήνουν διακριτό κοινωνικό αποτύπωμα. Προτεραιότητα θα έχουν τα έργα της ψηφιοποίησης, της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του κράτους και της ψηφιοποίησης των αρχείων» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων είναι ενδεικτικό παράδειγμα. “Πυρηνικό στοιχείο στην δική μας στρατηγική είναι το πως θα παράξουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα και πως θα παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προστατεύοντας την εργασία και δημιουργώντας θέσεις καλά αμειβόμενος, θωρακισμένες με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο”, τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Έρχεται το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Όπως προανήγγειλε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη κατά την επίσκεψή της στα γραφεία του Οργανισμού στον Βόλο, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η σχετική ΚΥΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη άνεργων νέων σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η απασχόλησή τους για διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών. Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος προορίζονται για άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών. Οι επιχειρήσεις/φορείς θα επιχορηγηθούν για τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων ανέργων. Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τουλάχιστον 3 μήνες ή μακροχρόνια άνεργοι ή εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον μια ημέρα και ταυτόχρονα δικαιούχοι του ΚΕΑ. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες για πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο για χρονικό διάστημα 3 έως 12 μηνών (και 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού) ή 15 μήνων για δικαιούχους ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης μετά τη λήξη της επιχορήγησης. Το ποσό της επιχορήγησης αναμένεται να φτάνει στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ για μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το πρόγραμμα που θα δίνει “δεύτερη ευκαιρία” σε 5.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να χρηματοδοτήσουν την επάνοδό τους από την ανεργία στην επιχειρηματικότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18