search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:25
MENU CLOSE

Ομφαλοσκόπηση στο ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2020
10-5-2018
12.05.2018 03:00
kinal-12.jpg

 

Εσωστρέφεια και γκρίνια μετά το αίτημα για εκλογές πριν από τον Αύγουστο. Όταν παίρνεις πολιτικές πρωτοβουλίες, καλό είναι να έχεις και τη σύμφωνη γνώμη των… «συνιστωσών» του κόμματός σου. Αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι πήρε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετά την κίνησή της να ζητήσει ενημέρωση στη Βουλή για τη μεταμνημονιακή περίοδο και, κυρίως, πρόωρες εκλογές.

Εάν η συνηθισμένη και λογική εικόνα ενός κόμματος έπειτα από ένα τέτοιο πολιτικό διάβημα είναι να έχει ιδιαίτερα επικριτική, εξωστρεφή και κυρίως ενιαία συμπεριφορά προς την κυβέρνηση, είναι σαφές πως το Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνει έτσι. Αντιθέτως, τα πρώτα σημάδια καταγράφουν ότι η πρωτοβουλία της Γεννηματά προκάλεσε αιφνιδιασμό, προβληματισμό, σκεπτικισμό και ομφαλοσκόπηση. Το πιστοποιεί η μουδιασμένη προσέγγιση του Ποταμιού καθώς και πρωτοβουλίες άλλων στελεχών του ΚΙΝΑΛΛ.

Το πρώτο αίτημα της Γεννηματά, αυτό για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την «επόμενη μέρα» του μνημονίου, προσδιορίστηκε για τις 23 ή 24 Μαΐου.

Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τη «μετωπική» σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών εντός της Ολομέλειας είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα φτάσουμε εκεί με την κυβέρνηση να ασκεί πρέσινγκ – ασφυκτικό ή σε ηπιότερο βαθμό μένει να αποδειχθεί – στο Κίνημα Αλλαγής γύρω από τη συζήτηση για το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Αλλά και συνακόλουθα τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για την απλή αναλογική.

Για το έτερο αίτημα της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το Ποτάμι διαφωνεί και κρατά αποστάσεις από την επιλογή Γεννηματά, χωρίς ωστόσο να ανεβάζει τους τόνους.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο μια κυβερνητική εναλλαγή» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών. Μια φράση, ένα μήνυμα, που εκτιμήθηκε ότι αποτελεί απάντηση στην επιλογή της Γεννηματά να ζητήσει «εκλογές τώρα».

«Να συζητάμε»

Μάλιστα το αίτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ για πρόωρες εκλογές συζητήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συζήτηση απασχόλησε το ζήτημα και τέθηκαν επί τάπητος οι συνέπειες που θα είχε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας συνδυαστικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επισημάνθηκε μάλιστα ότι το Ποτάμι θα επιμείνει ώστε τα μεγάλα βήματα του Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική σκακιέρα να τυγχάνουν αναλυτικής συζήτησης μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων.

Ο προβληματισμός και η «μουρμούρα» πάντως εντός της Κεντροαριστεράς δεν περισσεύουν. Η πρόσφατη εκδήλωση με πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης και τα όσα υποστήριξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ «χτύπησε καμπανάκι» και ενόχλησε τη Χαριλάου Τρικούπη την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής ζητά εκλογές και αυξάνει τα αντιπολιτευτικά πυρά προς την κυβέρνηση. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητη η παρουσία, μεταξύ κορυφαίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Ποταμιού που παρευρέθηκαν στο ακροατήριο, του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημητρη Κρεμαστινού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:25