search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:49
MENU CLOSE

Η καταστροφική μανία του χρήματος

08.07.2018 18:05

«Πλούσιο εμένα οι φίλοι μου με κάνουν»

Το έργο των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον, «Τίμων ο Αθηναίος» παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Σ. Λιβαθινού. Ένα έργο αινιγματικό και γοητευτικό που αναμετριέται με θέματα όπως αυτά της φιλίας, του πλούτου, της κολακείας, της γενναιοδωρίας, της αχαριστίας, των ψευδαισθήσεων και του πλούτου.

Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών κάθε άλλο παρά μισάνθρωπος δεν γεννήθηκε. Η φύση του ήταν ευγενική και πίστευε στην καλοσύνη και στην γενναιοδωρία των ανθρώπων. Ζούσε τη ζωή του αμέριμνα κάνοντας δώρα στους πιστούς και αγαπημένους του φίλους, τους οποίους καλούσε συχνά σπίτι του και γλεντούσαν. Απολάμβανε την συντροφιά τους και πίστευε στην τιμιότητα και την ευγνωμοσύνη τους. Τίμωνας πίστευε στον άνθρωπο γενικά. Αγνοώντας σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα οικονομικά του συνέχιζε να ξοδεύει τα χρήματά του σε τεράστια συμπόσια από τα οποία πέρναγε ολόκληρη η Αθήνα. Κάθε φορά οι φίλοι του, του εξέφραζαν την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους και έλεγαν και ξανάλεγαν ότι θα είναι πάντα δίπλα του. Όλοι όσοι τον περιτριγύριζαν του έδειχναν αγάπη και τον κολάκευαν για να απολαμβάνουν τα δώρα του.

Ωστόσο όλο αυτό το σκηνικό αλλάζει από τη στιγμή που μαθαίνει ότι χρεοκοπεί. Εκείνος δεν απελπίζεται καθώς πιστεύει ότι έχει στο πλευρό του, τους πολύτιμους φίλους του, οι οποίοι θα τον στηρίξουν. Το μόνο όμως που θα εισπράξει είναι άρνηση. Έρχεται λοιπόν η στιγμή αυτή που οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν και όσοι ευεργετήθηκαν από αυτόν θα κληθούν να αποδείξουν τα αισθήματά τους απέναντί του.

Η αλήθεια που θα του αποκαλυφθεί είναι σκληρή καθώς το χρήμα είναι υπεράνω όλων. (« Πάντα η καχυποψία φουντώνει εκεί που λιγοστεύει μια περιουσία..») Όλοι οι φίλοι του, του έχουν γυρίσει την πλάτη, άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν πολλά έξοδα, άλλοι ότι δεν έχουν χρήματα να τον συνδράμουν και άλλοι τον έχουν ήδη ξεχάσει. Οργισμένος λοιπόν και απογοητευμένος από την υποκρισία και το ψέμα απαρνείται ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, γίνεται μισάνθρωπος και αποφασίζει να φύγει και να μείνει μακριά από όλους τους ανθρώπους που τόσο πολύ τον απογοήτευσαν. Τον Τίμωνα ενσαρκώνει ο Βασίλης Ανδρέου, ο οποίος μας μαγεύει και μας ταξιδεύει με την ερμηνεία του.

Είναι λοιπόν ένα χαρισματικό έργο που μιλά για την ανθρώπινη φύση, για την καταστροφική μανία του χρήματος καθώς και για την απογοήτευση που μας προκαλούν οι άνθρωποι όντας αχάριστοι. Ένα διαχρονικό έργο για τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του στον άνθρωπο.

-Τίμων ο Αθηναίος: «Πώς πάει ο κόσμος; »

– « Φθείρεται, κύριε, καθώς μεγαλώνει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:49