search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:25
MENU CLOSE

Δένδιας: Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης έχει παρακολούθημα την παραίτηση

28.07.2018 11:10
Ενημέρωση Ν. Δένδια στους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων  - Media

 

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης έχει ένα παρακολούθημα, την παραίτηση. Σημαίνει ότι “εγώ φταίω, κάτι έγινε στραβά και από εκεί και πέρα φεύγω, καθώς ο ίδιος κρίνω ότι έχω ευθύνη για κάτι που δεν έγινε σωστά”, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας,  Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Από Νωρίς» του Epsilontv.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους και τόνισε ότι “υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα και πάρα πολλά, στα οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι χειριστές, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και από εκεί και πέρα, πιο κάτω,  ο επιχειρησιακός Υπαρχηγός,  πρέπει να απαντήσουν και εν μέρει και η ΕΛ.ΑΣ. Η προχτεσινή συνέντευξη Τύπου με τις δηλώσεις “υπερηφάνειας” και αλληλοσυγχαρητηρίων θα μου επιτρέψετε να πω ότι  είναι ντροπή”.

“Εγώ δεν το προσωποποιώ, γιατί για τον Υπουργό την ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός και μάλιστα μου κάνει εντύπωση όταν λέει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και δεν απολύει τουλάχιστον τον Υπουργό του.”, ανέφερε. “Γνωρίζαμε τον καιρό. Ο σχεδιασμός είναι η ΕΛ.ΑΣ. να απομονώνει τις δασικές εκτάσεις  σε αυτή την περίπτωση και  να μην επιτρέπεται η πρόσβαση. Έγινε; Εγώ κοιτάω την περίοδο πριν εκδηλωθεί καν η πυρκαγιά. Ο καιρός έχει διαβαθμίσεις. Όταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4,  σίγουρα απομονώνουμε τις εκτάσεις. Άρα, στην έκταση της Πεντέλης, που κάθε χρόνο πιάνει φωτιά και δεν είναι κάτι που  να το πεις περίεργο ή που το βλέπεις πρώτη φορά, αυτό έγινε;”, πρόσθεσε. 

“Μεταφέρθηκαν δυνάμεις από την Ανατολική Αττική στη Δυτική; Με ποια λογική; Η Δυτική Αττική ενισχύεται από τις δυνάμεις της Πελοποννήσου. Δεν βάζεις μεταξύ των δυνάμεων σου και αυτές της Ανατολικής Αττικής,  όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν έχεις φυλάξει τις εκτάσεις και ότι πιθανώς θα σου ξεσπάσει φωτιά εκεί. Άρα λοιπόν, ποιος έδωσε την εντολή να μεταφερθούν οι δυνάμεις στη Δυτική Αττική και να μείνει ανυπεράσπιστη η Ανατολική; Εγώ δεν κρίνω, θέλω απαντήσεις”, σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. 

Όπως ανέφερε: “Έχουμε χάσει πάρα πολλούς συμπολίτες μας και πρέπει να είναι κανείς σε αυτά που λέει πολύ μετρημένος. Εδώ πρέπει να πάμε μόνον και αυστηρά στα περιστατικά, αλλά πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Πότε διαπιστώνεται η φωτιά πρώτη φορά και πού; Σε τι απόσταση σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έπρεπε να υπάρχει πυροσβεστικό όχημα; Μου λένε σε λιγότερο από 300 μέτρα. Υπήρχε όχημα εκεί; Εάν όχι, πού ήταν; Ποιος είχε δώσει εντολή να φύγει; Εξελίσσεται η πυρκαγιά, σε ποιο σημείο γίνεται πρόβλεψη επικινδυνότητας και τι δυνάμεις διατίθενται για την κατάσβεσή της; Πλησιάζει η φωτιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τι δυνάμεις παρατάσσει εκεί η Πυροσβεστική για να μην περάσει η φωτιά νοτιότερα; Σε ποιο χρονικό σημείο και από ποιον διαπιστώνεται – γιατί ελέχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η φωτιά –  και πού καταγράφεται αυτό; Τι γίνεται εκείνο τον χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου υπάρχει ο αρμόδιος κατά το Νόμο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής; Τι κάνουν;”

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο ν. 4249/14 σαφώς προβλέπει ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι ο αρμόδιος για την εκκένωση για τις πυρκαγιές μεγάλης έκτασης και εν πάση περιπτώσει για το οτιδήποτε.

Διαβάστε βασικά σημεία της συνέντευξής του:

Το αν πρόκειται να εκκενώσεις ή όχι σημαίνει ότι πρώτον  έλαβες την απόφαση ότι δεν μπορείς να σταματήσεις τη φωτιά. Ποιος την έλαβε και πού κατεγράφη; Εδώ δεν μιλάμε για αστεία πράγματα. Δεύτερον, ποιος πήρε την απόφαση εκκένωσης πρώτα, για να αποφασιστεί μετά ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί, πότε και πού κατεγράφη; Πώς αυτή η απόφαση που ελήφθη προφανώς –  ή δεν ελήφθη – δε γνωστοποιήθηκε τρεις ώρες μετά την τραγωδία στον Πρωθυπουργό της χώρας που επισκέπτεται το Κέντρο Επιχειρήσεων και δε γίνεται καμία αναφορά, όχι για εκκένωση και για την αδυναμία να γίνει, αλλά ούτε καν για τα θύματα. Μιλάμε για τρεις ώρες μετά! Έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, δεν είναι περίεργο να έχεις δυνατούς ανέμους. Όλα αυτά τα πράγματα η χώρα τα έχει ξαναδεί.  Αυτό που φαίνεται ότι δεν έχει ξαναδεί είναι αυτό τον τρόπο της μη αντιμετώπισης. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι κατά τη δική μου άποψη, καλές είναι οι πολιτικές ευθύνες,  αλλά έχω την αίσθηση – εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δοθούν στα συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν είναι καθόλου λίγα και είναι σαφή –  ότι η λέξη “ευθύνες” μπροστά δεν έχει το “πολιτικές”,  αλλά άλλο πρόθεμα.

“Δεν έγινε καμία αναφορά στο επιχειρησιακό κέντρο (όταν το επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας) ενώ είχαμε ήδη θύματα, προφανώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας ήταν ήδη νεκροί σε εκείνο το σημείο. Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε οτιδήποτε, ούτε καν στην ανάγκη εκκένωσης που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Για αυτό σας λέω, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους. Υπάρχει η μνήμη των θυμάτων που δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Δεν μπορούμε αυτό να το ξεπεράσουμε με γενικολογίες, «πολιτικές ευθύνες» και άλλα τέτοια. Από τη στιγμή που δοθούν οι απαντήσεις να καταλογιστούν στον καθένα οι ευθύνες που του αναλογούν, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί σε μια τέτοια τραγωδία να μην υπάρχει ευθύνη. Δε γίνεται.”

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει στη διάθεσή του ή πρέπει να έχει – διότι δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή – μια ολόκληρη σειρά από συστήματα και μηχανήματα. Έχω την αίσθηση ότι έχει σύστημα – και σε αυτό θα πρέπει να μας απαντήσουν – πραγματικής επιχειρησιακής απεικόνισης της κατάστασης και των δυνάμεων που σου επιτρέπουν σε μια οθόνη να δεις αμέσως πού έχεις δυνάμεις και τι δυνάμεις. Με αυτό μπορείς αμέσως να καταλάβεις ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια φωτιά. Πότε και ποιος το κατάλαβε αυτό; Υπάρχει σύστημα που μπορεί να δώσει βέλτιστη διαδρομή και χώρο εκκένωσης, για το πού πρέπει να πάει ο κόσμος. Υπάρχει σύστημα, δεν ξέρω αν λειτουργεί, καμερών,  για να βλέπεις πραγματικά την κατάσταση στο έδαφος. Έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα του “112” τα οποία επίσης δεν ξέρω τώρα πού βρίσκονται και αν λειτουργούν, που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν SMS μεταφέροντας την εντολή εκκένωσης. Εμείς το είχαμε παραγγείλει και τα μηχανήματα έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αυτά πρέπει να μας τα απαντήσει το Υπουργείο ένα-ένα.”

” Όταν λέμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο θα πρέπει οι απαντήσεις του «γιατί» να είναι συγκεκριμένες. Ο υπηρεσιακός Υπαρχηγός πού βρισκόταν; Πόσα ελικόπτερα πέταξαν εκείνη τη στιγμή; Και δε λέω μόνο τα πυροσβεστικά, αλλά και τα ελικόπτερα συντονισμού. Πέταξε ανώτερος αξιωματικός ώστε να συντονίζει από πάνω, να διαπιστώσει τι γίνεται και τι όχι; Το «Ελευθέριος  Βενιζέλος» είναι δίπλα στο σημείο της πυρκαγιάς και έχει ελικόπτερα. Υπάρχει σωρεία ερωτημάτων στα οποία, ειλικρινά σας λέω, είναι ασύλληπτο ότι δεν έχει δώσει το Κράτος συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αντιθέτως οι Υπουργοί και οι αρμόδιοι αλληλοσυγχαίρονται,  όταν έχουμε περί τους 100 νεκρούς. Μακάρι να μην φτάσει εκεί το νούμερο, αλλά πολύ φοβάμαι,  με τα στοιχεία που υπάρχουν,  ότι δυστυχώς θα φτάσει.”

“Πρέπει να μας πουν τι λειτουργεί και τι όχι. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση 3,5 χρόνων. Για να σας είμαι ειλικρινής, εγώ ένα  πράγμα έχω κρατήσει με αίσθηση εκπλήρωσης καθήκοντος τα τρία χρόνια που υπήρξα αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία: Ότι δεν χάσαμε μια ανθρώπινη ψυχή σε μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:25