03/08/2020 20:57:02

Κατρούγκαλος: Θα φύγουν περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που θα επιστρέψουν

Κατρούγκαλος: Θα φύγουν περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που θα επιστρέψουν - Media

 

Για το θέμα της συμφωνίας με την Γερμανία για επαναπροώθηση προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κατρούγκαλος αφού ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι «πρόκειται να συζητήσουμε πλευρές της εφαρμογής του ήδη υφιστάμενου πλαισίου του "Δουβλίνου" που τόσο εμείς όσο και οι Γερμανοί θεωρούμε ανεπαρκές και ότι πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες "πρώτης γραμμής" του Νότου λέμε να είναι πιο δίκαιη η κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού. Μέχρι να αλλάξει, πρέπει να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπό το καθεστώς του "Δουβλίνου"».

«Η διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς συνίσταται στο να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι επιστροφή τυχόν προσφύγων που σύμφωνα με το "Δουβλίνο" είναι δική μας ευθύνη ως χώρα πρώτης υποδοχής θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη υποδοχή από την Γερμανία ίσου ή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που επιθυμούν επανένωση με τις οικογένειές τους, ώστε και η δική μας χώρα να έχει σχετική ελάφρυνση και στην Γερμανία να ικανοποιηθεί το αίτημα του συντηρητικού εταίρου να μην υπάρχουν νέες εισδοχές προσφύγων. Συζητάμε για αυτό που είχε ανακοινωθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι κάτι άλλο, πρέπει απλώς να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες. Δεν είναι κάτι καινούργιο από άποψη υποχρέωσης ή κανόνων, μιλάμε για την διαχείριση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου», ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία καθώς «είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», αλλά όπως επιβεβαίωσε «είναι αρκετά περισσότεροι οι πρόσφυγες που πρόκειται να φύγουν από την χώρα μας για να ενωθούν με τις οικογένειές τους, από αυτούς που ενδέχεται να επιστρέψουν βάσει αυτής της συμφωνίας».

«Το ουσιώδες είναι ότι θέλουμε συνολική λύση και όχι "μπαλώματα" στην μεταναστευτική πολιτική. Όχι απλώς να φυλάμε τα σύνορα, όπως επιθυμούν αυτοί που θέλουν την Ευρώπη "φρούριο". Υπάρχει ένα ζήτημα του πώς θα γίνει η κατανομή όσων έρθουν, όπως και ένα ζήτημα του πώς θα βοηθήσει η Ευρώπη με συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα ώστε να μείνουν οι άνθρωποι που σήμερα έρχονται κυνηγημένοι από την φτώχεια», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.