search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:19
MENU CLOSE

Με τον αμερικανικό τρόπο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
13-9-2018
17.09.2018 03:00
ithan-keinin-amerika-amerika.jpg

 

Αμέρικα Αμέρικα
Ίθαν Κέινιν
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 576

Το πολυσέλιδο αυτό μυθιστόρημα του Ίθαν Κέινιν τοποθετείται στην Αμερική των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’70, επί κυβερνήσεως Νίξον. Η περιοχή στην οποία λαμβάνει χώρα η δράση βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη. Με μιαν αξιοζήλευτη ρεαλιστική γραφή κι αφήγηση, που δημιουργεί στον αναγνώστη μιαν απίστευτη οικειότητα με το περιβάλλον, παρακολουθούμε την αμερικανική πραγματικότητα της εποχής μέσα από δυο οικογένειες: μια εργατική και μια καπιταλιστική. Αν δεν επρόκειτο για την Αμερική ο διαχωρισμός αυτός θα ήταν ανοιχτός σε πολλές ιδεολογικές παρεξηγήσεις, που θα μας αποπροσανατόλιζαν περισσότερο παρά θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε την πραγματικότητα.

Λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του αμερικανικού τρόπου ζωής, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέσα από την κυρίαρχη ευρωπαϊκή επίδραση. Αυτή η πολυπολιτισμική σύνθεση – μέσω και λόγω της οποίας οργανώθηκε αυτή η μοναδική και ιδιαίτερη κοινωνική δομή – παγίωσε μια νέα κουλτούρα, με κύριο χαρακτηριστικό της ένα ξεκάθαρο σε όλους μοντέλο ζωής, όπου όλοι, άλλος ευκολότερα κι άλλος δυσκολότερα, έχουν την ευκαιρία τους στο όνειρο. Το αμερικανικό μοντέλο φαντάζει έτσι πιο συμβατό με την ανθρώπινη φύση και απαλλαγμένο από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές προκαταλήψεις.

Η Αμερική των αρχών του ’70 συνταράσσεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται γεωγραφικά πολύ μακριά από την ίδια τη χώρα, πράγμα ωστόσο που δεν τη γλυτώνει από ένα εσωτερικό μέτωπο, το οποίο επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της. Υπό τη βαριά σκιά του εσωτερικού αντίκτυπου του πολέμου, θα λέγαμε σε μια κεντρική αλλά και απόμερη ταυτόχρονα περιοχή της Αμερικής, παρακολουθούμε την ιστορία του νεαρού Κόρεϋ Σίφερ, γιου ενός εργάτη, και των Μέτερι, μιας οικογένειας πανίσχυρης, που παίζει ρόλο στην κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή.

Από τη μια έχουμε μια καθαρά εργατική οικογένεια, αυτήν του Κόρεϋ Σίφερ, με τη μητέρα, μια σιωπηλή Αμερικανίδα νοικοκυρά που νοιάζεται για την οικογένειά της, και τον πατέρα, ένα υδραυλικό που εργάζεται με ευσυνειδησία σεβόμενος τη δουλειά του. Ο πατέρας Σίφερ είναι άριστος υδραυλικός και έχει συνείδηση του ρόλου και της θέσης του στην κοινωνία, πράγμα που τον κάνει υπερήφανο πολίτη. Από την άλλη, τον γιο Μέτερι, που κληρονόμησε από τον πατέρα μια τεράστια περιουσία, τη γυναίκα του και τις δυο του κόρες.

Οι δυο αυτές οικογένειες φαινομενικά δεν έχουν κανένα κοινό. Εκπροσωπούν δυο εκ διαμέτρου αντιθέτους κόσμους: τόσο σε επίπεδο ζωής, όσο και σε επίπεδο δυνατοτήτων, οι διαφορές είναι συντριπτικές.

Το ανθρώπινο πεπρωμένο και οι δυνατότητές του σε μια χώρα όπως η Αμερική κρύβει το μυστικό της υπεροχής της. Όλες οι εκδοχές είναι ανοιχτές.

Σύντομα η αυτοκρατορία των Μέτερι θα γκρεμιστεί άδοξα – και ίσως άδικα –  μέσα από την εμπλοκή της στην πολιτική, καθώς υποστηρίζει τον γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Χένρι Μπονγουίλερ που διεκδικεί την Προεδρία των ΗΠΑ. Ο συνδυασμός πλούτου και εξουσίας με ηθικές αρχές και καλές προθέσεις δεν γλυτώνουν τους Μέτερι από τη σύγχρονη ύβρη: ο υπερβολικός πλουτισμός είναι αήθης. Ο Κόρεϋ Σίφερ που σπουδάζει χάρη στη γενναιοδωρία της οικογένειας των Μέτερι, τελικά παντρεύεται μια από τις κόρες των Μέτερι, που πλέον έχουν καταστραφεί. Η νέα πραγματικότητα που προκύπτει βρίσκει τον Σίφερ λίγο πιο πάνω κοινωνικά, και τους Μέτερι αρκετά πιο κάτω, σε μια νέα ζωή που προχωρά απρόσκοπτα κουβαλώντας τις αναμνήσεις της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13