search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:43
MENU CLOSE

Στα …χαρακώματα ένοικοι πολυκατοικιών και ιδιοκτήτες λόγω Airbnb

19.09.2018 06:27
Στα …χαρακώματα ένοικοι πολυκατοικιών και ιδιοκτήτες λόγω Airbnb - Media

 

Η επέκταση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb έχει φέρει στα άκρα τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες του κέντρου, καθώς κάποιοι κερδίζουν από τις μισθώσεις αυτές αλλά άλλοι που εξακολουθούν να κατοικούν σε γειτονικά διαμερίσματα ή διαχειρίζονται πολυκατοικίες θεωρούν ότι απειλούνται από τη ραγδαία εξάπλωση αυτού του είδους των μισθώσεων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται στις 6 Δεκεμβρίου 2018 να κρίνει την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στην Αθήνα. Η ενάγουσα επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας στην οδό Χέυδεν είναι σαφής. Αναφέρει πως «έκαστος ιδιοκτήτης διηρημένης ιδιοκτησίας (διαμερίσματος) εν τη οικοδομή, έχει απόλυτον δικαίωμα κυριότητος και πάσας τας εκ της κυριότητος εξουσίας και δη ενδεικτικώς, χρήσεως, εκμεταλλεύσεως, υποθηκεύσεως, μεταβιβάσεως και εν γένει εκποιήσεως της διηρημένης ιδιοκτησίας του υπό τον όρον όπως μη παρενοχλούνται τα συνολικά και κατ’ ιδίαν δικαιώματα των λοιπών ιδιοκτητών και μη τίθενται εν κινδύνω η ασφάλεια, η στερεότης, η ευπρέπεια και υγιεινή του κτιρίου και των εν αυτή κατοικούντων…».

Σε άλλο άρθρο εξειδικεύει: «Εκαστος ιδιοκτήτης διαμερίσματος δύναται να χρησιμοποιήσει τούτο ως βούλεται είτε ο ίδιος είτε εκμισθών είτε παραχωρών καθ’ οιονδήποτε νόμιμον τρόπον την χρήσιν ταύτην υπό τον όρον ότι δεν θα παρεμποδίζεται η άσκησις των ομοίων δικαιωμάτων των λοιπών ιδιοκτητών, δεν θα παρενοχλήται και διαταράσσηται η ησυχία των και θα τηρούνται αι εκ του παρόντος, εκ του νόμου, εκ των αστυνομικών και εν γένει διοικητικών διατάξεων, των ηθών, εθίμων και συνηθειών απορρέουσαι υποχρεώσεις…».

Οι λόγοι που επικαλείται η ενάγουσα που είναι και η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας κατά της συγγενούς της εναγομένης είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς σοβαροί:

• Στο επίδικο διαμέρισμα κατοικούν ώς και 16 άτομα. Τα άτομα αυτά, που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά στο διαμέρισμα, οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει παρατηρηθεί ότι διασκεδάζουν, κάνουν πάρτι, όπου «φωνασκούν, τραγουδούν, χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση».

• Τα άτομα αυτά στο πλαίσιο της διαμονής τους και κατά την έλευσή τους στην πολυκατοικία, παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα για την ασφάλεια όλης της οικοδομής και των ενοίκων αυτής, καθώς μπαινοβγαίνουν όλο το βράδυ, αφήνουν τις εισόδους της πολυκατοικίας ξεκλείδωτες, χαλάνε τις κλειδαριές των δύο εισόδων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται χρήστες ναρκωτικών.

• Οι ενοικιαστές χαλάνε συχνά το ασανσέρ, ανεβαίνοντας στον πέμπτο όροφο (εκεί βρίσκεται το επίμαχο διαμέρισμα), καθώς μπαίνουν υπεράριθμοι στον ανελκυστήρα ή/και μεταφέρουν πολλές αποσκευές.

Η ενάγουσα ζητάει με την αγωγή της να απαγορευθεί με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις γενικές διατάξεις για την προστασία της κατοικίας και της ιδιοκτησίας η βραχυχρόνια μίσθωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:42