search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:38
MENU CLOSE

Στην κόλαση της Μόριας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2041
4-10-2018
07.10.2018 03:00
pros-2.jpg
 
Η Φατιμά έφθασε πριν από λίγους μήνες στη Λέσβο μαζί με τη μητέρα της από το Αφγανιστάν. Έχουν υποβάλει στις ελληνικές αρχές αίτημα για την παροχή ασύλου, αλλά ακόμα παραμένουν εγκλωβισμένες στον καταυλισμό μαζί με χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή των αρχών, την 1η Οκτωβρίου στη Μόρια φιλοξενούνταν 7.707 άνθρωποι (3.500 εντός και 3.500 εκτός, σε σκηνές περιμετρικά του hotspot), σε σύνολο 9.783 προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις δομές και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Λέσβο.
 
Η Φατιμά είναι κωφή και πάσχει από πολιομυελίτιδα. Ωστόσο, όπως λέει η μητέρα της, δεν έχει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Βάσει της συμφωνίας για το μεταναστευτικό το φθινόπωρο του 2015, οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών (μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.ά.) δεν υπόκεινται σε γεωγραφικό περιορισμό και μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, η Φατιμά και η μητέρα της όμως παραμένουν στη Λέσβο.
 
«Αυτή τη στιγμή από τον συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη Μόρια, το 1/3 είναι παιδιά. Αυτά είναι που υποφέρουν περισσότερο. Καθημερινά, μέσω των υπηρεσιών μας καταγράφουμε μια διαρκή επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Στο πολυϊατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθημερινά έρχονται γονείς με μικρά παιδιά, που, όπως οι ίδιοι μας λένε, παρουσιάζουν συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού ή, ακόμα χειροτέρα, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν» είπε στο «Ποντίκι» η Αλίκη Μεϊμαρίδη, συντονίστρια της ιατρικής ομάδας των ΓΧΣ στη Μόρια.
 
Έκκληση για πρωτοβουλίες
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.
 
Κάθε εβδομάδα οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.
 
«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος». Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.
 
Ένα σπίτι από τη ΜΕΤΑδραση
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα επισήμως καταγεγραμμένα 3.280 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο, στηρίζοντας τη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, με το ποσό των 125.000 δολαρίων, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για το διάστημα Απρίλιος – Δεκέμβριος 2018.
 
Η δομή, που είναι η μοναδική για ασυνόδευτα παιδιά στο νησί, ξεκίνησε τη λειτουργία της χάρη στη βοήθεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει φιλοξενία και φροντίδα σε δεκάδες παιδιά.
 
Αυτή τη στιγμή 12 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών κατοικούν μαζί στη δομή της ΜΕΤΑδρασης.
● Ο 16χρονος Χατίμ, πρωταθλητής εφήβων στην ποδηλασία στη Συρία, ανησυχεί για την οικογένειά του που έχει μείνει πίσω, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος ώστε να μπορέσει να επιστρέψει.
● Δύο αδέρφια, ο 8χρονος Μαμαντού και η 11χρονη Φαρίντα, που κατάγονται από χώρα της Αφρικής, ελπίζουν να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και είναι υποδειγματικοί μαθητές στο σχολείο.
● Ο 12χρονος Σάμι από τη Συρία περιμένει επανένωση με την αδερφή του που βρίσκεται σε χώρα της Ε.Ε. Ανάμεσα στα παιδιά, υπάρχουν και τρία κορίτσια, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στο επαγγελματικό λύκειο, προσπαθώντας να ξεπεράσουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει στη χώρα καταγωγής τους.
● Η 7χρονη Ράμλα από τη Συρία αγαπάει με πάθος τον χορό και το θέατρο και αυτοσχεδιάζει όλη μέρα, ακόμα και όταν τακτοποιεί το δωμάτιό της!
Τα παιδιά αυτά, που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους με βίαιο τρόπο, βρίσκουν στη δομή της ΜΕΤΑδρασης ένα οικογενειακό, υποστηρικτικό περιβάλλον. Το εξειδικευμένο προσωπικό και τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης βοηθούν τα παιδιά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να αναπτύξουν δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, καθώς και να μάθουν να φροντίζουν και να σέβονται το ένα το άλλο.
 
«Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που για μια ακόμη φορά στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot της Σάμου και τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται καθημερινά» δηλώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10