search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:26
MENU CLOSE

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία – Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (Video)

18.11.2018 15:52
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εντός ορίων της υφαλοκρηπίδας μας οι περιοχές που ερευνούμε - Media

Έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκινάει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση στις έρευνες της ExxonMobil που ξεκίνησαν την Παρασκευή.

Η Άγκυρα απευθύνει δε προειδοποίηση «στις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων» χωρίς να διευκρινίζει για τις συνέπειες.

«Είχαμε προειδοποιήσει την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Το γεγονός ότι η ExxonMobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

»Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές, είχαμε προειδοποιήσει την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

»Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα».

»Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που αδειοδότησε η ‘’Toυρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ προς την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

 

Το AlJazzera έκανε ρεπορτάζ επί του θέματος:

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:26